Новое изображение

У ПВНЗ «Харківський соціально-економічний інститут» 28 жовтня 2015 року започатковано проведення одноденного експрес-курсу навчання громадських інспекторів праці профспілок «Громадський контроль профспілок за дотриманням трудового законодавства» з видачею сертифіката. Стартував «пілотний» сумісний проект Об’єднання профспілок Харківської області, Головного управління Держпраці у Харківській області і профспілкового ВНЗ.

Підготовка до цього профспілкового навчання розпочалася ще навесні. Фахівці ОПХО, ГУ Держпраці у Харківській області і ФПК ХСЕІ провели певну роботу для втілення цього проекту в життя профспілок Харківщини.

Факультетом підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ПВНЗ «ХСЕІ» з урахуванням пропозицій Об’єднання профспілок Харківської області, Головного управління Держпраці у Харківській області, пропозицій профспілкових організацій були підготовлені програма і навчально-тематичний план навчання, розроблен макет сертифіката. Навчальна документація була погоджена з ОПХО і ГУ Держпраці у Харківській області. Виконкомом ОПХО була прийнята Постанова від 22.09.2015 року № В-8-4 «Про проведення одноденних експрес-курсів навчання громадських інспекторів праці профспілок», якою доручено ПВНЗ «ХСЕІ» проведення одноденних експрес-курсів навчання громадських інспекторів праці профспілок, а членським організаціям – проведення роботи щодо забезпечення участі громадських інспекторів праці у навчанні.

Семинар-8

У процес підготовки навчання вклали вагомий внесок провідні спеціалісти апарату Об’єднання профспілок Харківської області – досвідчені фахівці-практики у справі захисту людини праці. Значна інформаційно-довідкова допомога була отримана від фахівців Головного управління Держпраці у Харківській області. Активну участь у процесі підготовки приймали члени лекторської групи ФПК ХСЕІ.

За участі лекторів, тренерів профспілкового навчання факультетом підвищення кваліфікації профспілкових кадрів була підготовлена підбірка інформаційних матеріалів за темами експрес-курсу для використання слухачами в процесі проведення навчання.

ФПК у процесі роботи над цим проектом тісно співпрацював з представниками профспілкових організацій всіх рівнів (від первинок до обкомів) і при підготовці навчання намагався врахувати побажання і пропозиції практиків профспілкового руху.

DSC08408

І після завершення необхідної підготовчої роботі 28 жовтня 2015 року для профспілкового активу Харківщини стартував проект одноденного експрес-курсу навчання громадських інспекторів праці профспілок «Громадський контроль профспілок за дотриманням трудового законодавства».

До слухачів першої «пілотної» групи увійшли 22 представника 11 первинних профспілкових організацій і 6 обласних галузевих профспілок:

ХООП працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, ХООП автомобільного транспорту та шляхового господарства, ХООП працівників енергетики та ЕТП України, ХООП працівників охорони здоров’я України, ХООП працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, ХОПО профспілки працівників державних установ, Дзержинська РО ППОЗУ, ППО ПАТ ХПАС, ПП ПАТ «Харківгаз», ППО ПАТ «Завод «Південкабель», ППО КП «Жилкомсервіс», ППО КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водозниження і зливової каналізації», ППО ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території», ППО КП «Харківводоканал», ППО КП «Харківблагоустрій», ППО ПАУ на ДП ХМЗ «ФЕД», ППО ПАТ «Євроцемент-Україна», ППО ПАТ «Харківський Плитковий завод».\

Семинар-4

Для проведення навчання були залучені провідні спеціалісти Об’єднання профспілок Харківської області, фахівці Головного управління Держпраці у Харківській області, викладачі із складу лекторської групи факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ПВНЗ «ХСЕІ».

З 9 ранку до 16 години представники профспілок слухали лекції, працювали у форматі тренінгів за темами експрес-курсу навчання:

-Лекція Правові засади здійснення державного і громадського контролю та нагляду за дотриманням законодавства про працю в Україні

Лектор: Храпач Наталія Петрівна – начальник відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно-правових актів Головного управління Держпраці у Харківській області, член лекторської групи ФПК

- Лекція Основні напрямки здійснення громадського контролю за дотриманням норм трудового законодавства

Лектор: Сараскіна Тетяна Василівна – член лекторської групи ФПК, канд. юр. наук, доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності ХНУВС

-Лекція Актуальні та проблемні питання застосування трудового законодавства у сфері трудових відносин

Лектор: Гриценко Наталя Олександрівна – зав. відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО, член лекторської групи ФПК

-Лекція Відповідальність та штрафні санкції за порушення трудового законодавства

Лектор: Гончарова Юлія Євгенівна – начальник управління з питань праці Головного управління Держпраці у Харківській області, член лекторської групи ФПК

-Тренінг Особистісні якості інспектора праці профспілок: вміння переконувати і перемагати

Лектор-тренер: Степанова Лариса Борисівна -член лекторської групи ФПК, в.о. проректора з навчальної роботи ПВНЗ «ХСЕІ», ст. викладач кафедри «Соціології та соціальної роботи» факультету соціального менеджменту ХСЕІ

- Тренінг Стратегія і тактика поведінки громадського інспектора праці профспілок в ситуації попередження, розв’язання трудового конфлікту

Лектор-тренер: Копіна Олена Павлівна – член лекторської групи ФПК, керівник напрямку «Лабораторія мирних рішень» у громадській організації Фонд місцевої демократії

Слухачі одержали максимально повну і всебічну інформацію із питань навчання, отримали можливість конструктивного спілкування у форматі тренінгів, приймали активну участь у розв’язанні ситуаційних завдань та кейсів.

За результатами навчання було проведено опитування слухачів з питань оцінювання ними цього проекту, з проханням відзначити позитивні сторони проведеного експрес-навчання і вказати недоліки та упущення, надати пропозиції та побажання. Результати цього опитування будуть опрацьовані і враховані для підвищення ефективності навчального процесу.

По завершенні навчання відбулося урочисте підведення підсумків і Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Анатолійович Тесленко кожному слухачу вручив сертифікат про проходження одноденного експрес-курсу навчання громадських інспекторів праці профспілок «Громадський контроль профспілок за дотриманням трудового законодавства» за підписами Голови ОПХО, Начальника ГУ Держпраці у Харківській області і в.о ректора ПВНЗ «ХСЕІ».

DSC 0280

Сподіваємось, що всі представники профспілок отримані знання застосують в практичній профспілковій діяльності, і будуть гідно захищати право на працю – одне з фундаментальних прав людини, встановлене міжнародно-правовими актами і визнане усіма державами. Тому що у складних економічних умовах сьогодення питання посилення громадського контролю профспілок за дотриманням законодавства про працю України набуває особливо важливого суспiльного значення. Актуальною нині є ефективна діяльність профспілкових організацій щодо захисту трудових прав працівників, попередження та усунення порушень законодавства про працю. Для представників профспілок, які на громадських засадах здійснюють свою діяльність, вимогою часу стає володіння знаннями, що дозволять компетентно вирішувати питання, пов’язані з реалізацією профспілками громадського контролю за дотриманням трудового законодавства. І ПВНЗ «Харківський соціально-економічний інститут» вважає важливим використання потенціалу і можливостей нашого вищого навчального закладу профспілок для пропаганди правових знань з питань законодавства про працю, ознайомлення профспілкових активістів із найважливішими складовими елементами і правовими засадами здійснення державного й громадського контролю та нагляду за дотриманням законодавства про працю в Україні, розгортання масового базового навчання профспілкових активістів для виконання ними функцiй громадського контролю за дотриманням трудового законодавства.

Факультет підвищення кваліфікації профспілкових кадрів сподівається, що експрес-навчання буде продовжено, і знання з питань громадського контролю профспілок за дотриманням законодавства про працю будуть доведені до кожної первинки.

Ми чекаємо на Вас, профспілкові активісти!

Олена Шпурік,

декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ