IMGP2214

 

 

28 жовтня 2015 року  на конференції, яку організували в Києві співробітники представництва Міжнародної Організації Праці в Україні (Національний координатор Савчук С.П.). голова Федерації профспілок Черкаської області П.В.Шевченко представив результати впровадження проекту "Добровільного консультування і тестування на ВІЛ для працівників підприємств Черкаської області".

 

В роботі конференції взяли участь координатор системи ООН в Україні з гуманітарних питань, представник ПРООН в Україні Ніла Уокера, спеціаліст Сектору МОП з питань ВІЛ у сфері праці Бріжіт Цуг, заступник міністра соціальної політики України В.В.Іванкевич, заступник голови Федерації профспілок України С.Я.Українець, фахівці центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України, неурядові організації.

 

Проект профспілки  Черкащини реалізовували спільно з фахівцями обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом за активної підтримки представництва МОП в Україні, ЮНЕЙДС та ФН ООН. Отримували організаційну допомогу від адміністрації та профспілок 6 учасників проекту: ПАТ "Азот", ВП "Черкаська ТЕЦ", кондитерська фабрика "Меркурій" Смілянського району, Черкаський медколедж, Черкаський національний університет ім. Б.Хмельницького та Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім. Т.Г.Шевченка. Протягом року нами було охоплено інформаційною роботою близько 8 тисяч працівників та студентів, 2 тисячі осіб пройшли консультування та тестування на ВІЛ швидкими тестами. На жаль, 7 осіб дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус. Виявлення на початкових стадіях захворювання дозволило їм розпочати лікування, отримувати кваліфіковану підтримку фахівців. За час реалізації проекту 99 представників підприємств пройшли навчання з питань ВІЛ у сфері праці, 55 підготовлені як тренери, підприємства прийняли програми протидії ВІЛ на робочих місцях, включили питання ВІЛ/СНІДу  у регулярні інструктажі з охорони праці. Серед працівників зросла поінформованість про ВІЛ, права і обов’язки у контексті ВІЛ, толерантність до людей з ВІЛ. Реалізація проекту показала необхідність розуміння  ВІЛ/СНІДу як проблеми, що давно вийшла далеко за рамки медичної та соціальної,  несе загрозу трудовій безпеці держави. Про високі рівні захворюваності на ВІЛ в Україні, темпи поширення серед населення працездатного віку, збільшення випадків передачі хвороби через статеві контакти, роль міграції населення в поширенні хвороби говорили учасники конференції. Висновок  роботи конференції - робоче місце може бути ефективним в політиці протидії ВІЛ, досвід має право на поширення в державі.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

IMGP2275