фото 2

 

 

29 жовтня 2015 року в місті Черкаси відбулося засідання тристоронньої соціально–економічної ради за участі представників сторін соціального діалогу, керівників профільних департаментів облдержадміністрації.

Розглянуті питання щодо реформування медичної галузі в області та впливу державних і приватних монополій на стан економіки.

Про хід реформування медичної галузі в області доповідали заступник директора департаменту охорони здоровя ОДА  Найдан О.В. та заступник голови обласної організації профспілки працівників охорони здоровя Клімов М.Є.

Сторонами соціального діалогу констатовано, що реформування медичної галузі протягом останніх років  не носило системного характеру, проводилось без чіткої загальнонаціональної концепції розвитку охорони здоровя, наступності дій Урядів. Верховною Радою України не прийняті закони про медичне страхування. Така ситуація не сприяла ефективному вдосконаленню надання медичної допомоги на місцях. Прогалини в законодавстві та недостатнє фінансове забезпечення галузі змушувало в основному проводити заходи щодо оптимізації мережі лікувально-профілактичних  закладів, скорочення  ліжок та штатного складу, що ніяк не вплинуло на підвищення якості медичної допомоги. Спроби пошуку оптимального механізму фінансування закладів із бюджетів сіл, міст районного значення та їх передачею у власність цих громад не мали позитивного результату. У 2011 році лікувальні заклади вже передавались з балансу сільських та селищних рад у спільну власність територіальних громад районів.

У поточному році  за ініціативи обласної влади створена комісія з питань реформування медичної галузі. Напрацьовані комісією пропозиції можуть стати програмою дій після їх затвердження  обласною радою. Є надія, що конструктивні  пропозиції та резолюції науково – практичної конференції «Пріоритетні питання діяльності закладів охорони здоров’я та сучасні підходи до їх вирішення», яка відбулася 16 жовтня 2015 року в місті Києві, внесуть ясність  у визначенні важливих напрямків розвитку охорони здоров’я України. Для цього необхідна співпраця фахівців МОЗ України та профільного комітету ВРУ. Потрібні не тільки фінанси, а й законодавче врегулювання проблем галузі.

Голова Черкаського обласного обєднання організації роботодавців Б.С. Райков проінформував про вплив державних та приватних монополій на стан економіки області, розвиток малого та середнього бізнесу.

Голова Федерації профспілок області П.В. Шевченко ознайомив присутніх з приведенням у м. Києві заключної конференції щодо впровадження пілотного проекту Міжнародної організації праці «Добровільне консультування і тестування на ВІЛ для працівників підприємств, установ та організацій Черкаської області».

Учасниками засідання Ради затверджено план роботи тристоронньої соціально – економічної ради на I півріччя 2016 року.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

 

фото 4

 

фото 1

 

фото 3