Угода-4

 

5 листопада 2015 року на засіданні постійної комісії Ради Об'єднання профспілок Харківської області з питань правового захисту членських організацій, членів профспілок підписано УГОДУ про взаємодію Головного управління Держпраці у Харківській області та Спільного представницького органу репрезентативних профспілкових об’єднань та організацій Харківської області у здійсненні державного та громадського контролю за додержанням законодавства про працю, про охорону праці та санітарного законодавства в розділі гігієна праці.

 

Як зазначив Голова СПО профспілок Харківської області, Голова Об'єднання профспілок Харківської області С.А. Тесленко, на сьогодні основним завданням є співпраця Сторін щодо дотримання гарантованих Конституцією України та законами України трудових прав працівників, вжиття заходів до відновлення їх порушених прав та ініціювання притягнення до відповідальності винних у виявлених порушеннях роботодавців, проведення профілактичної роботи щодо недопущення порушень трудових та соціально-економічних прав найманих працівників.

Через погіршення економічних умов особливо актуальними стають питання посилення громадського контролю профспілок за дотриманням законодавства про працю України. Для представників профспілок, які на громадських засадах здійснюють свою діяльність, вимогою часу є володіння знаннями, що дозволять компетентно вирішувати питання, пов’язані з реалізацією профспілками громадського контролю за дотриманням трудового законодавства.

Об’єднання профспілок Харківської області, Головне управління Держпраці у Харківській області та профспілковий ВНЗ 28 жовтня 2015 року вже провели одноденний експрес-курс навчання громадських інспекторів праці профспілок «Громадський контроль профспілок за дотриманням трудового законодавства».

До слухачів першої «пілотної» групи увійшли 22 представника від 11 первинних профспілкових організацій і 6 обласних галузевих профспілок, які за результатами навчання отримали відповідні сертифікати.

Зараз комплектується наступна група слухачів, проведення навчання заплановано на 17 листопада поточного року.

Начальник Головного управління Держпраці у Харківській області О.М. Назаренко відзначила, що профспілки області завжди були активними щодо захисту трудових прав працівників. А об’єднавши зусилля щодо проведення державного і громадського контролю за додержанням законодавства про працю, про охорону праці, про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, санітарне законодавства з питань гігієни праці, яке вже відбувається, ми зможемо покращити ситуацію щодо дотримання роботодавцями трудового законодавства.

 

Угода-1

 

Н. Гриценко,

завідуюча відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО