P1120239

У спортивному комплексі «Юність» відбулися фінальні змагання XXV обласної міжгалузевої спартакіади профспілок. До речі, Закарпаття  – єдина область України, де профспілкові спартакіади проходять 25 років поспіль. На старт цих масових змагань вийшло 16 команд обласних організацій галузевих профспілок та профспілкових комітетів – усього понад 300 учасників. Функції проведення спартакіади було покладено на обласні ради ФСТ  «Спартак» (Микола Щадей) та «Україна» (Владислав Кушнірчук) за підтримки обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (Оксана Мошкола).

У фінальних змаганнях спартакіади взяли участь кращі спортсмени профспілок різних галузей – переможці галузевих спартакіад, які масово, на високому рівні проведено обласними організаціями профспілок працівників освіти і науки (Тетяна Повханич), охорони здоров’я (Володимир Турок), культури (Наталія Товтин), УДППЗ «Укрпошта» (Василь Гецко), на ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» (Антоній Екшмідт), ряді інших колективів.

Урочистою і яскравою була церемонія відкриття спартакіади. Перед командами-учасницями прапороносці на чолі з командуючим парадом Михайлом Пантьом пронесли прапори України, Федерації профспілок України, Національного Олімпійського Комітету  України, фізкультурно-спортивних товариств «Спартак», «Україна», «Колос».

Учасників спартакіади привітали голова Закарпатської обласної ради профспілок, голова оргкомітету спартакіади Іван Король, начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Ерфан, голова обласного відділення НОК України Іван Риляк, секретар Ужгородської міської ради Богдан Андріїв. Враховуючи те, що нинішня спартакіада була ювілейною, Іван Король вручив подяки президії облпрофради за активне сприяння у проведенні міжгалузевих спартакіад профспілок Івану Риляку та багаторічному головному судді спартакіади Анатолію Плеханову.

Усі присутні на спартакіаді оплесками зустріли виступи учасників художньої самодіяльності обласного Будинку культури профспілок (директор Ганна Табакович) – зразкового дитячого ансамблю танцю «Веселка» (художній керівник – заслужений працівник культури України Людмила Петрецька) та лауреата міжнародних конкурсів Владислава Товтина.

А далі була напружена боротьба в усіх видах, за якою спостерігала авторитетна суддівська колегія, очолювана суддею Національної категорії Анатолієм Плехановим.

Як завжди, безкомпромісними були змагання з волейболу – дуже популярному у Закарпатті виді спорту. Жіноча команда профспілки працівників освіти і науки цього року виявилася сильнішою від своїх одвічних конкурентів – команди профспілки працівників охорони здоров’я, які стали срібними призерами. На третьому місці – волейболістки торгівлі. Золотий почин своїх колег підтримала і чоловіча команда освітян, яка теж стала переможцем спартакіади. На другому місці – медики, на третьому – команда профспілки житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, очолювана капітаном команди – головою обкому профспілки Іваном Зелінським.

У вирішальному матчі турніру з міні-футболу команда охорони здоров’я впевнено перемогла спортсменів державних установ. За медиків виступали переможці галузевої спартакіади – команда Мукачівської центральної районної лікарні (тренер – головний лікар ЦРЛ Юрій Головчак, представник – голова профкому Омелян Решетар). Лише серія післяматчевих пенальті виявила бронзових призерів спартакіади. Команда територіального профоб’єднання працівників соціальної сфери пробила їх влучніше, ніж їх суперники – спортсмени профспілки працівників торгівлі, громадського харчування та послуг.

Високі результати були показані в дартсі. З результатом 290 очок перемогу здобув Сергій Баркасій (освіта). На другому місці з результатом 243 очка – Володимир Шутко (охорона здоров’я), на третьому з результатом 231 очко – Роман Дем’ян (державні установи).

Цікаво пройшли і змагання з гирьового спорту, учасники яких теж показали високу майстерність. У ваговій категорії до 70 кг найсильнішим виявився Василь Потокий (освіта), до 90 кг – Олександр Марчук (АПК), понад 90 кг – Іван Гаврилець (автотранспорт). У командному заліку в цьому виді призерами стали гирьовики освіти і науки, культури, агропромислового комплексу.

Багато відомих спортсменів зібрав турнір з шашок. Тут перемогу здобула Галина Віхніна (освіта), а до трійки призерів увійшли Ольга Павляк (держустанови), Надія Кривдик (охорона здоров’я). У чоловіків у цьому виді перші три місця завоювали Володимир Шопа (освіта), Олександр Студеняк (охорона здоров’я), Григорій Фулитка (лісові галузі).

У змаганнях з шахів першу трійку склали: серед жінок – Ольга Юшко (охорона здоров’я), Даріелла Ростовська (держустанови), Ольга Захарець (освіта), серед чоловіків – Віктор Шталь (держустанови), Володимир Рижонков (охорона здоров’я), Василь Данашевсьий (освіта).

У настільному тенісі у сильній конкуренції серед жінок першу трійку склали Тетяна Бутко (охорона здоров’я), Інга Ерхова (освіта), Любов Готра (торгівля), у чоловіків – Золтан Сіладі (освіта), Олександр Туцканюк (держустанови), Павло Беняк (лісові галузі).

Завершилася спартакіада найбільш видовищним видом – перетягуванням каната. У вирішальному двобої команда профспілки працівників охорони здоров’я виявилася сильнішою від автотранспортників. У поєдинку за третє місце освітяни перемогли спортсменів соціальної сфери.

За підсумками усіх видів ювілейної спартакіади найбільшу кількість призових місць у окремих видах спорту завоювали спортсмени профспілки працівників освіти і науки (голова Тетяна Повханич) – 11, охорони здоров’я (голова Володимир Турок) – 10, державних установ (голова Марія Петечук) – 6. В окремих видах призові місця здобули також спортсмени профспілок працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг (голова Галина Сваричевська), лісових галузей (голова Володимир Ільков), культури (голова Наталія Товтин), автотранспорту та шляхового господарства (голова Олександр Воронін), соціальної сфери (голова Людмила Ляпіна), АПК (голова Ганна Кулик), житлово-комунального господарства (голова Іван Зелінський).

Переможці в командних видах спорту отримали красені-кубки, медалі та  дипломи, а призери змагань в індивідуальному заліку – медалі та дипломи організаторів. Їх вручили голова Закарпатської облпрофради Іван Король, інші члени оргкомітету спартакіади.

Отже, ювілейна XXV обласна міжгалузева спартакіада профспілок продемонструвала масовість та високу майстерність її учасників. Особливої подяки заслуговує підготовка до відповідальних змагань спортивного комплексу «Юність», яким керує знаний у області організатор спортивної роботи Іван Риляк. Чітко і оперативно працювала суддівська колегія (головний суддя Анатолій Плеханов, головний секретар змагань Ірина Боднар). Інформаційну підтримку організаторам надали журналісти Закарпатської облдержтелерадіокомпанії «Тиса», «М-студіо», газети «Спорт тайм», ряду інших засобів масової інформації. Проведенням цього яскравого спортивно-масового заходу профспілки Закарпаття зайвий раз довели, що  повсякденна увага до питань масової фізичної культури і спорту, здорового способу життя – наше спільне завдання.

На фото:

- відкриває спартакіаду голова Закарпатської облпрофради Іван Король;

- за шаховою дошкою;

- під час турніру з шашок;

- переможець спартакіади в гирьовому спорту – Олександр Марчук;

- команда охорони здоров’я, яку представляла Мукачівська ЦРЛ – переможець футбольного турніру;

- волейболісти-освітяни – переможці змагань з волейболу;

- виступає дитячий зразковий ансамбль танцю «Веселка» Закарпатського обласного Будинку культури профспілок;

- на п’єдесталі пошани (зліва направо) голови обласних організацій профспілок: держустанов – Марія Петечук, освіти і науки – Тетяна Повханич, охорони здоров’я – Володимир Турок.

Фото автора

Сергій Баранчиков,