DSC09036

 

 

10 листопада 2015 року відбулось п'яте засідання (пленум) ради Федерації профспілок Житомирської області з порядком денним: "Про завдання Федерації профспілок області, її членських організацій щодо захисту прав та інтересів членів профспілок в умовах соціально-економічних реформ та європейської інтеграції".

 

У заході взяли участь голови обласних профспілкових організацій, голови міських та районних координаційних рад профспілок, представники первинних профспілкових організацій, соціальні партнери, зокрема заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута. У засіданні взяв участь і виступив заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк.

         

 У своїй доповіді голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук зазначила, що у 2014 році Україна засвідчила готовність розпочати процес євроінтеграції, який визначає, що за взірець береться європейська модель розвитку держави. Проте, розпочаті реформи не виправдали сподівань українців на підвищення якості життя, в тому числі що стосується забезпечення їх права на гідну працю та достойну її оплату. Профспілки, в тому числі Федерація профспілок Житомирщини у минулому та поточному роках не лишилися осторонь процесів реформування держави, зазначила Неля Паламарчук, проілюструвавши учасникам засідання ради та запрошеним діяльність Федерації профспілок області щодо гострих соціальних питань у фактах та цифрах:

1. Федерація профспілок Житомирської області регулярно бере участь в опрацюванні законопроектів та інших нормативно-правових актів. Зокрема, ФПО співпрацює в цьому напрямку з народними депутатами від Житомирської області, з якими проводилися зустрічі та яким направлялися пакети пропозицій щодо важливих законопроектів. Федерація профспілок області постійно проводить роботу в районах та на підприємствах: протягом року проводяться Дні ФПО в районах та містах. Уряду та Президенту подаються звернення, спілчани області підписують електронні петиції до Адміністрації Президента України, зокрема про відновлення санаторно-курортного лікування за кошти Фонду соціального страхування України.

2. Федерація профспілок Житомирської області активно працює у складі ради соціально-економічного партнерства. Станом на 01 листопада 2015 року в області зареєстровано і виконується 2327 колективних договорів.

3. З метою здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю, Федерація профспілок області та її членські організації протягом цього періоду провели 188 перевірок дотримання вимог законодавства з питань праці, з них - 4 спільно з Територіальною державною інспекцією з питань праці у Житомирській області. У ході перевірок було виявлено 179 порушення трудового законодавства, із них оплати праці -100, гарантій та компенсацій - 43 звільнення та переведення -11, щодо робочого часу - 8, зміни істотних умов праці - 8, інших - 9. За результатами перевірок надіслано 86 подань про усунення порушень. За зверненнями профспілок усунуто роботодавцями 94 порушень, 4 - територіальними органами Держпраці. Притягнуто до дисциплінарної відповідальності 2 особи. За цей же час спеціалістами правових служб членських організацій ФПО надано 3069 консультацій з правових питань, складено 59 позовних заяв та інших процесуальних документів, забезпечено представництво 23 членів профспілок в судах та державних органах.

 

За результатами доповіді та повідомлень виступаючих, учасники засідання ради прийняли постанову ради Федерації профспілок Житомирської області "Про завдання Федерації профспілок області, її членських організацій щодо захисту  прав та інтересів членів профспілок в умовах соціально-економічних реформ та європейської інтеграції " та звернення учасників п’ятого засідання ради Федерації профспілок Житомирської області до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. 

 

 

Федерація профспілок Житомирської області