БУДА1

 

«Зміни. Реформи. Дії» - під таким гаслом відбувся 11 листопада у Києві VII з’їзд Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України. В форумі взяли участь делегати з усіх регіонів України, зарубіжні гості.  

 

У звіті Центрального комітету Профспілки про діяльність за 2011 – 2015 роки, з яким виступив Голова Профспілки Василь Андреєв, виступах делегатів та гостей з’їзду зазначалось, що ці роки охарактеризувались подальшим розвитком кризових явищ в країні та галузях будівництва і промисловості будівельних матеріалів. Загальний обсяг виконаних будівельних робіт впав порівняно із 2008 роком більше ніж на 65 відсотків до 2014 року і продовжує падати в 2015 році. Невеликий приріст спостерігався лише в 2011 та 2012 роках.

 

БУД1

 

У цих складних умовах Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України була долучена до масштабної боротьби за трудові і соціальні праці своїх членів.

Масові скорочення, невиплата заробітної плати, скорочення рівня заробітку, говорилось у звіті та виступах, визвали активні дії профспілкових органів. 1258 судових справ на захист членів, більше 11 тисяч консультацій працівникам допомогли багатьом будівельникам і працівникам в найскладніших життєвих ситуаціях.

Наголошувалось, що первинні профспілкові організації уклали більше 700 колективних договорів, які переглядались в міру розвитку інфляційних процесів, трансформації в складі власників підприємств, виконання масштабних державних та приватних замовлень, зокрема під час будівництва інфраструктури до Чемпіонату Європи 2012 року. Профспілковим організаціям через колективні договори вдалось в цілому вплинути на ріст номінальної середньої заробітної плати із 1777 гривень в 2010 році до 2860 гривень в 2014 році, та 3944 гривень станом на вересень 2015 року. Проте при загальному індексі інфляції у 85 відсотків з початку 2011 року двократне зростання заробітної плати за 5 років майже не відобразилось на поліпшенні рівня життя українських будівельників і виробників будівельних матеріалів України.

 

БУД2

 

Все це вимагало та вимагає від Профспілки активних та рішучих дій. Профспілкові організації всіх рівнів брали активну участь у багатьох акціях протесту та публічних заходах на захист трудових прав, соціального страхування, профспілкової власності, що використовується для обслуговування потреб членів профспілок в 2010, 2011, 2014 та 2015 роках. Масові заходи профспілок збирали до 15 тисяч протестувальників одночасно та викликали іноді активізацію соціального діалогу, іноді репресії з боку державних правоохоронних органів.

За цей період відбувалась також велика робота по зміцненню рядів Профспілки. За пять років залучено більше 2000 нових членів. Проте можна побачити, що загальна чисельність членів профспілки невпинно падає кожного року: з 2011 по 2014 роки Профспілка втратила 40,2 тисяч членів.

БУД


У своєму виступі на форумі Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий дав високу оцінку позиції та активним діям Профспілки, особисто її Голови по захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників галузі. Він акцентував увагу на тому, що така принципова позиція дозволила членам Профспілки активно та наполегливо відстоювати принципи соціальної справедливості як під час соціального діалогу, так і під час масових акцій протесту. Голова ФПУ підкреслив, що був період, коли профспілки, враховуючи складну ситуацію у країні, дали шанс Уряду, не вживаючи активних протестних дій. Але, коли згодом стало зрозуміло, що такі дій потрібні, не всі профспілкові організації виявили готовність до них приєднатися. Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України була і є в авангарді активної боротьби за соціальну справедливість, забезпечення захисту законних прав т а інтересів людини праці.

Григорій Осовий підкреслив, що треба об’єднати зусилля всіх профспілкових організацій та об’єднань для рішучих дій на захист прав працівників. Це в першу чергу стосується реформи трудових відносин, яка передбачена не тільки коаліційною угодою, але й програмою, яку впроваджує Уряд. Говорячи про закон про страйк, профспілковий лідер заявив: «Нам потрібне мати закон як дієвий інструмент впливу на Уряд та роботодавців. Він навів приклад європейських профспілок, які можуть організувати страйк за 6-8 годин, а не узгоджувати свої дії месіями.

 БУДА2

 

Багато уваги профспілковий лідер приділив питанню прийняття Трудового кодексу. Він наголосив, що профспілки не повинні бути осторонь від ухвалення таких доленосних для мільйонів трудівників рішень. Тому не дивно, що більшість з найчисельніших профспілкових об’єднань сьогодні вирішили діяти за принципом: приймай участь у процесі, або програєш. І додав: той проект ТК, який прийнятий у першому читанні, вже включає низку профспілкових пропозицій. Проте, профспілки мають ще близько 90 зауважень та пропозицій до цього документу, які будуть передані народним депутатам на етапі підготовки остаточної редакції кодексу до другого читання. Профспілки також наполягають, щоб до другого читання текст ТК було проведено широке громадське обговорення тексту документу та його фахова експертиза, у тому числі і Міжнародної організації праці.

Григорій Осовий також проінформував присутніх про позицію СПО обєднань профспілок щодо Генеральної угоди на новий строк.

 БУД3

Після жвавої та конструктивної дискусії делегати зїзду визнали роботу Центрального комітету профспілки за звітний період задовільною. Вони також затвердили Програму діяльності профспілки на 2016-2020 роки та доручили Центральному комітету профспілки розробити заходи і плани реалізації цієї Програми протягом першого півріччя 2016 року.

Делегати форуму переобрали Головою Профспілки на новий строк діючого Голову Профспілки Василя Андреєва.

Прес-центр ФПУ