DSC 0097

 

Теплого сонячного листопадового дня у столицю Буковини, мальовничі Чернівці, завітали активісти Профспілки працівників зв’язку України. Архітектурні перлини цього унікального міста і краю в цілому надихнули членів Комітету Об’єднаної профспілкової організації УДППЗ «Укрпошта» на творчу працю, як обговорити стан справ так і намітити конкретні дії по вирішенню актуальних проблем сьогодення, які є на часі у період реформування в соціально-економічній галузі суспільства.

         На першому місці порядку денного було питання про готовність підприємств поштового зв’язку до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 років. Було підкреслено, що повсюди здійснено конкретні заходи щодо підготовки підприємств, його транспортних засобів та соціальної сфери до роботи у зимових умовах, забезпечення їх стабільної роботи під час опалювального сезону. На початок листопада заплановані заходи, підкреслив голова Об’єднаної профспілкової організації УДППЗ «Укрпошта» Микола Михайлович Стародуб практично, відповідно зо звітів дирекцій, виконані на 99,3 відсотка, накопичення матеріально-технічних засобів досягло майже 80 відсотків, із них працівники підприємств забезпечені повністю спецвзуттям, а теплим спецодягом  поки що лише на 86 відсотків.

         В цілому по Україні адміністрації підприємств «Укрпошти» на здійснення заходів  з підготовки  до роботи в зимовий період витратили 38 млн. 314,8 тис. грн. Станом на 5 листопада всі дирекції отримали паспорти готовності до роботи взимку. Профспілка і надалі продовжить громадський контроль за станом роботи підприємств в осінньо-зимовий період, всебічно використовуватиме законодавчі права щодо контролю за охороною праці, за створенням належних і безпечних умов роботи, за своєчасним забезпеченням працівників спеціальним одягом та взуттям, активізує роботу комісій з охорони праці профспілкових комітетів, матеріально та морально заохочуватиме їх активних членів.

         Особливо активно обговорювалося питання стану охорони праці на підприємствах поштового зв’язку, завдання щодо підвищення ефективності функціонування працеохоронної роботи. З початку року завдяки поліпшенню умов праці, запобіганню нещасним випадкам, здійсненню інших заходів вдалося поліпшити умови праці в цілому по Україні 13040 працівникам, зокрема, завдяки реконструкції будівель та споруд – 6193 робочих місцях, проведенню робіт з реконструкції освітлення – на 984, вентиляції – на 35, опалення в 295 об’єктах поштового зв’язку. Загальна сума витрат на їх виконання досягла 7951, тис. грн.

         Комітет Об’єднаної профспілкової організації УДППЗ "Укрпошта" наголосив на основних завданнях, які мають оперативно бути реалізовані адміністраціями та профспілковими організаціями. В першу чергу слід забезпечити безпечну та безаварійну експлуатацію вантажопідіймальних кранів, котлів, ліфтів, посудин, що працюють під тиском, електроустановок і систем газопостачання, особливо, в холодний період року. На всіх об’єктах поштового зв’язку має бути створений температурний режим відповідно до санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень, необхідно негайно видати працівникам зі складів дирекцій зимові куртки та чоботи. Профспілкові організації повсюдно мають забезпечити належний контроль за дотриманням правил охорони праці, посилити вимогливість до керівного складу дирекцій і відповідальних за створення безпечних умов праці.

         Сьогодні люди, як ніколи, потребують впевненості у завтрашньому дні, наявності стабільної роботи, вчасної виплати заробітної плати, відчуття захищеності. А тому сьогодні наразі, наголосив Микола Стародуб, ініціювати колективні переговори з розробки та укладання нового Колективного договору УДППЗ «Укрпошта» на 2016-2020 роки. Для ведення колективних переговорів з цього важливого питання створена спільна робоча комісія до складу якої делеговано 15 активних профспілкових лідерів. З метою врахування всебічних думок і пропозицій проект нового Колективного договору потрібно буде обговорити в трудових колективах, щоб узагальнити вимоги та пропозиції поштовиків. Прийнято рішення конференцію трудового колективу УДППЗ «Укрпошта» по ухваленню Колективного договору на 2016-2020 роки провести у Києві у травні 2016 року.

         Актив Об’єднаної профспілкової організації ознайомився з формами і методами, надзвичайно позитивної і активної співпраці, як наголосив Микола Стародуб, адміністрації Чернівецької дирекції «Укрпошта» та профспілкової організації. Її директор Ярослав Цюпак, голова профспілкової організації Валентина Кордяк ознайомили гостей, більшість яких вперше завітали на Буковину, з історією розвитку пошти на Буковині, здійснили екскурсію Чернівецьким поштамтом, якому торік виповнилося 125 років, будівля якого є блискучим зразком віденської архітектурної школи останньої чверті ХІХ століття. Монументальна споруда на вулиці Поштовій у Чернівцях була створена для поштово-телеграфного відомства Буковини за проектом відомого австрійського архітектора Фрідріха Зеца і нині слугує поштовому зв’язку.

         У вестибюлі поштамту, де створено єдине на Україні філателістичне панно із зображенням емблеми Всесвітнього поштового союзу та визначних марок світу, для учасників всеукраїнського зібрання чернівецька обласна організація філателістів України, яку очолює заслужений філателіст України Руслан Грабштейн, зорганізувала філателістичну експозицію у якій взяли участь філателісти Сергій Горенко, Леонід Мельник, Оксана Микитюк, Тамара Іванович, молодий колекціонер Тетяна Соколова та інші закохані у неповторний світ поштових знаків, які вибороли серію нагород на грандіозному філателістичному заході – ХІV Національній філателістичній виставці «Укрфілексп 2015» у Львові.

         Всі учасники зібрання в дарунок отримали конверти із щтемпелем спецпогашення, виготовленим з цієї нагоди «Комітет ОПО УДППЗ «Укрпошта». 05.ХІ.2015 – Чернівці – 58002, унікальні блоки марок, що вийшли друком у серії «Краса і велич України» з нагоди 75-річчя Чернівецької області, поштові картки «Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича» головний корпус якого, колишня резиденція митрополитів Буковини і Далмації, включений до списків об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, «Хотинська фортеця», «Успенський собор в с. Біла криниця», «Печера «Попелюшка» у с. Подвірне Новоселицького району.

         Керівник Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослав Цюпак і голова профспілкової організації дирекції Валентина Кордяк зорганізували для гостей цікаві й унікальні мандрівки Чернівцями та Буковиною. Вони милувались унікальними архітектурними спорудами університету ім. Юрія Федьковича, музично-драматичним театром ім. Ольги Кобилянської, мандрували неповторною за архітектурою пішохідною колишньою вулицею Панською, яка нині носить ім’я «буковинської орлиці Ольги Кобилянської», слухали зворушливу мелодію всесвітньовідомої  пісні «Марічка», яка за будь-якої погоди о 12-й годині звучить з оглядового майданчика Чернівецької ратуші, побували у православному чоловічому «Свято-Вознесенському монастирі «Банчени».

         Неймовірні враження про буковинський гостинний край надовго збережуться в пам’яті гостей нашого міста.

 

Юхим ГУСАР,

м. Чернівці

 

DSC 0072

 

DSC 0089

 

 

 

SWScan03516