ОСТАПЮК ФОТО

Відбулася п’ята звітно-виборна конференція обласної організації профспілки працівників нафтової і газової промисловості, де заслухано й обговорено звіт її голови Святослава Остап’юка (на фото) за період з 4 листопада 2010 по 5 листопада 2015 років, звіт ревізійної комісії та обрано голову профспілки на наступний період діяльності. В роботі конференції взяли участь Володимир Дмитришин, голова ЦК профспілки галузі, Ігор Басюк, голова Ради профспілок області, Володимир , керівник профільного департаменту ОДА, Євстахій Крижанівський, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу.

«Маємо всі можливості стати енергонезалежною державою вже протягом наступного десятиліття», - оптимістично запевняв представник наукової еліти краю Є.Крижанівський; про це була мова на недавніх парламентських слуханнях, в яких взяла активну участь делегація Прикарпаття, така ж, за його словами, вмотивована і чітко проаналізована позиція була доведена до керівництва держави під час перебування Президента України в області й, зокрема, в національному технічному університеті нафти й газу.

Однак, делегати поставилися з ноткою скепсису до сказаного, як відзначали, «ці запевняння чують від часу народження Незалежності України, натомість галузь невпинно руйнується, до неможливого зношується обладнання, зупиняють роботу базові виробництва, спостерігаються невпинні намагання, зокрема, керівництва ПАТ «Укрнафти» масово вивільнити працівників; молодь не бачить перспектив… У олігархів своє бачення енергетичної галузі держави, яка всі ці роки була лише свого роду «бюджетною коровою», ними постійно робляться спроби прибрати в свої руки найбільш родючі і перспективні масиви». Антисоціальна політика не вживається з доброю економікою, бо це ж нонсенс.

Проте, є чимало позитивних зрушень і, власне, відвойованих профспілками позицій.

Попри критичний погляд на втому деяких профактивістів щось постійно відвойовувати, профспілка загалом - активна, відповідальна, згуртована, і це довів у своєму виступі доповідач С.Остап’юк, та зробив ряд акцентів, як то наступні. «Завдяки принциповій і одностайній позиції профспілковців ПАТ «Укрнафта», жоден профком не дав згоди на масові вивільнення працівників, і це дозволило зберегти кадровий потенціал. Однак нормалізувати роботу структурних підрозділів товариства щодо збільшення нафтогазовидобутку та відновлення буріння так і не вдалося, - наголосив він. – Всі численні профспілкові звернення і до провладних органів, і до опозиційних національно-патріотичних сил з вимогою відновити вітчизняну нафтову промисловість були безрезультатними. 2013-2014 роки в ПАТ «Укрнафта» характеризується численними виробничими простоями (переважно в бурінні) та незначним ростом середньої зарплати на тлі постійної нестачі матеріально-технічних ресурсів, повної амортизації більшої частини обладнання та механізмів, вкрай незадовільного забезпечення засобами індивідуального захисту».

«Народний Майдан та антитерористична операція, антисоціальні дії Уряду в цей час погіршили фінансово-економічні показники роботи практично усіх підприємств, відчутно зменшилася купівельна спроможність людей, не здійснилися сподівання трудових колективів на припинення руйнації галузі. Різко упав транзит газу, непомірно збільшилася рента на видобуток вуглеводів. Є певний безлад із продовженням ліцензій та експлуатацією перспективних родовищ. Вперше за багато років мали місце борги по зарплаті та відрахованих профспілці коштів на культурно-масову, фізкультурну роботу та оздоровлення в УМГ «Прикарпаттятрансгаз.І хоч зараз ситуацію виправлено, більше того, у 2015 році тричі піднімалися тарифні ставки, тенденція викликає занепокоєнння. У ПАТ «Укрнафта» почалися зриви в колдоговірному процесі, загострилися ситуації із спецодягом, спецвзуттям тощо… «навіть мило видається людям подекуди таке, що не милить; а що хотіти від рукавиць, що зшиті з секонд-хендівських джинсів?»

У звітному періоді ускладнилась робота профорганів усіх рівнів по контролю за дотриманням законодавства про працю. Мали місце перешкоджання представникам профспілки в допуску до перевірок, допущені звільнення працівників з ініціативи роботодавця без звернення до профспілок (НГВУ «Долинанафтогаз»), що спричинило тривалі судові позови, які хоч і завершилися перемогою працівника і профспілки, проте негативно вплинуло на соціальний імідж управління. Значну роль у відстоюванні законних прав трудівників відіграли комісії по трудових спорах, активно підтримувані профспілками.

«В звітному періоді знижено виробничий травматизм. Але співставлення коефіцієнтів важкості та частоти нещасних випадків провокує висновки про маніпулювання з істинними показниками травматизму. На одну виробничу травму припадає 170-200 випадків невиробничих травм. Не дивно: в НГВУ «Долинанафтогаз» останній верстат-качалка був придбаний у 1997 році, а серед тих, які використовуються, є з воєнних часів 1942-1944 років, строк експлуатації 60 відсотків автобусів давно перевищив 15-20 років. Але конструктивних змін в планах по охороні праці в галузі не передбачається».

На жаль, визнали профспілчани, практично повністю припинили свою роботу у первинках школи профактиву, поліпшення потребує інформаційна робота. Підбір кадрів для профроботи та стимулювання профактиву здійснюються слабо. Почастішали випадки, коли є намагання окремих керівників адміністративно вплинути на вибори профактиву, забезпечуючи тим самим подальший контроль над діяльністю профспілки. Непоодинокі стали заборони доступу профспілки до інформації та перевірок. І хоча із допомогою правооохоронних органів та вищестоящих організацій ці заборони долаються, конструктиву до праці профспілок і роботодавців це не додає. Більшої протидії потребують намагання окремих профспілковців служити «і нашим, і вашим». Політика подвійних стандартів в профспілці має піти в небуття.

Окрема згадка доповідача була про профспілкові квитки. Визнано необхідність запровадження їх обміну, як і те, що подальша профспілкова ідеологія неможлива без усвідомленого профспілкового членства. Люди не повинні вбачати головною функцією профспілки надання матеріальної допомоги, організацію фестивалів, спартакіад, фуршетів і роздавання цукерок. «Сумно слухати багатогодинні розборки, чому комусь на кілька гривень дали матеріальної допомоги більше, як іншому».

«Реалії сьогодення об’єктивно вимагають від профспілок не тільки вміння вести соціальний діалог, але, передусім, посилення захисної функції, контролю за дотриманням роботодавцями законодавства у сфері праці, її оплати та охорони. Саме в обласній профспілці нафтогазпрому започаткували найуспішніші профспілкові ініціативи в цій царині».

Делегати конференції з великою вдячністю і шанобливо оцінили багатолітню, а точніше - півстолітню, працю на посаді спершу голови профкому, а потім голови обласної ради профспілки нафтогазпрому Святослава Остап’юка, який вирішив скласти свої повноваження. Його залишено почесним головою і членом обласної Ради профспілок обласчті. Делегати одноголосно підтримали на цю посаду кандидатуру Тетяни Сульженко, людину активну, компетентну, відому своїми дипломатичними вміннями відвойовувати законні права спілчан і професійно працювати задля блага людей. До цього часу вона працювала на посаді заступника голови обл.профспілки нафтогазпрому.

 

Записала

М.ВОЙЦЕХІВСЬКА-ПАВЛИШИН