DSC01543 ad91b

У Кіровограді відбулися обласні збори голів первинних профспілкових організацій на тему: «Про колективні дії організацій профспілок з метою захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників».

Його учасники відзначили, що ситуація з дотриманням конституційних прав і гарантій людини праці в Україні продовжує погіршуватися і, перш за все, через відсутність ефективних реформ, падіння економіки, скорочення робочих місць, стрімке зростання цін на товари та послуги, зниження реальної зарплати.

Як зазначив голова ФПО Максим Баланенко, негативні процеси в країні позначились і на економіці області. Рівень зайнятості населення в області за методологією МОП значно нижчий, ніж в Україні, а рівень безробіття набагато вищий. На 1 жовтня ц.р. на 1 вільне робоче місце претендувало 16 осіб. Мають місце переведення працівників на неповний робочий день (тиждень) – у І півріччі їх чисельність склала 15,5 тисячі чоловік (8,5 відсотка працівників). Майже половина з них зайняті в промисловості.

Середня номінальна зарплата в області у вересні лише на 9 відсотків вища фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скоригованого на суму обов'язкових платежів і на 21 відсоток нижче середньої зарплати в Україні. Через не укладення Генеральної угоди на новий термін та через незгоду урядової сторони забезпечити реалізацію трудових конституційних гарантій, відсутність галузевих угоди унеможливлюється перегляд норм колективних договорів. Тристоронні органи управління фондами соціального страхування паралізовані діями представників Уряду.

Національний колективний трудовий спір, масові акції протесту, численні пікетування Кабміну мали лише частковий результат.

Кулуарна робота над більшістю реформ, зокрема зайнятості, податкової, пенсійної, соціального страхування та над проектом Державного бюджету є свідченням приховування владою від сторін соціального діалогу та суспільства нових антисоціальних намірів.

Учасники зборів висловили протест проти урядової політики жорсткої економії та «затягування» пасків в умовах стрімкого зростання цін і тарифів та тривалого замороження основних державних соціальних стандартів та гарантій, відсутності субвенцій з державного бюджету на утримання закладів культури, а також посилення податкового тиску на доходи громадян, зростання заборгованості з виплати зарплати, яке призвело до катастрофічного падіння рівня життя більшості громадян країни, занепокоєння тим, що Держбюджет на 2016 рік базуватиметься на прожитковому мінімумі, розрахованому на застарілих наборах, які не переглядались упродовж 15 років.

Учасники зборів відзначили, що останні зміни у системі соціального страхування носять антисоціальний характер. Під приводом реформування і прийняття відповідних законів зневажаються і порушуються права та інтереси застрахованих осіб, членів їх сімей.

Голови профспілкових організацій висловили категоричне проти дій урядових структур щодо відсторонення громадськості від обговорення шляхів вирішення проблем у питаннях дотримання прав та інтересів громадян, головними серед яких є: інфляційне знецінення трудових доходів і пенсій, заборгованість виплат зарплати, безробіття та масштаби бідності працюючих, ліквідація пільг малозабезпеченим верствам населення, знищення санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення, погіршення та недоступність медичного обслуговування, значне погіршення безпеки, умов праці та здоров'я працюючих, зниження соціального захисту.

Обласні збори пропонують профспілковим організаціям усіх рівнів активно протидіяти обмеженню та звуженню обсягу існуючих конституційних прав працівників, протистояти втручанню органів влади та роботодавців у внутрішню діяльність профспілок, виявляти солідарну підтримку протидіям обмеженню прав профспілок, посилити вимоги до соціальних партнерів стосовно прийняття і виконання зобов'язань за колдоговорами і угодами, забезпечити дієвий громадський контроль за додержанням роботодавцями законодавства про працю та її охорону.

Обласні збори вимагають від парламентарів формувати проект Державного бюджету у суворій відповідності до закону про державні стандарти і гарантії, визначити чітку етапність приведення розміру мінімальної зарплати до конституційних норм та вимог Європейської соціальної хартії, при підготовці та прийнятті Трудового кодексу забезпечити повну відповідність конвенціям МОП, європейському трудовому праву, Конституції України, прийняти Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення», зупинити спроби руйнації соціального страхування та забезпечення його функціонування у відповідності до норм Конституції України, МОП, європейського права.

Прес-центр Федерації профспілок Кіровоградської області

DSC01537 fbe4b