11

У приміщенні Федерації профспілок Рівненщини давно  не було одночасно стільки  енергійних і напрочуд гарних жінок, яких зібрав воєдино захід, організований Спілкою жінок України разом з посольством Великої Британії та Канадської неурядової організації SSS. Він проходив за сприяння та участі Федерації профспілок області. В залі і аудиторіях ФПО було чимало наших профактивістом,  які   активні  в громадських  справах  Спілки жінок Рівненщини, що очолює заступник голови ФПО Марія Рожко.  Разом з науковцями, вимушеними переселенцями, особами, які створили громадську організацію «Україна - моя сім’я» та для  п’ятидесяти  запрошених жінок-учасниць  з Донецької, Кіровоградської, Херсонської, Луганської областей  в рамках програми  «Миротворення України: роль жінок», був проведений дводенний семінар.

Завдання у семінару одночасно просте і водночас складне: визначитись, як  використовуючи  потенціал жіноцтва - об’єднуючого  фактора в Україні, підвищити та зміцнити роль жінок у справі миротворення, де віднайти нові можливості  для ведення миротворчого діалогу та примирення  в нашому суспільстві. І, якщо спочатку у модераторів та організаторів семінарських занять були певні вагання, чи ж зможуть жінки, такі різні, із східного і західного регіонів країни,  де бачення суті  та оцінка причин  військового протистояння не завжди співпадають,   прийти до спільної думки щодо справи миротворення, то до завершення занять ці сумніви  повністю розвіялись. Жінки  не просто почули одна одну, а й висловлювали конкретні й практичні пропозиції щодо співпраці владних і громадських організацій  у миротворчих справах, визначили відкритий діалог  як основний спосіб примирення та відновлення довіри між різними групами суспільства.

А допомогла жінкам сконцентруватися на головному і  налаштуватися на відкриту розмову і відверте обговорення презентація проекту, винятково тепла і товариська.

Її відкрила голова Спілки жінок Рівненщини  Марія Рожко, яка, зокрема, зазначила:

-З давніх-давен споконвічною мрією всіх жінок на планеті Земля була мрія про мир, спокій, радість материнства, гідне життя для своїх синів і дочок. Прості бажання, а яка важка і довга дорога тепер у нас до її здійснення! Нині цими мріями, які є втіленням віковічної мрії людства, живуть жінки нашого поліського краю і повірте, відправляючи своїх синів захищати країну, ми молимося за мир і спокій не тільки для себе, а й для матерів юнаків, з якими воюють наші хлопці. І в страшному сні нікому з нас не привиділось, що чорною межею фронту розділить нас підступна і підла війна.

Є така приказка, що чоловіки розплачуються за війну кров’ю, а жінки і діти слізьми.

Жінки завжди за мир. Усі ми в цьому єдині.

Ось чому ініціатива розробити та втілити проект «Миротворення в Україні: роль жінок» є для нас усіх актуальною і важливою. У нас з вами є можливість почути одна одну, закласти підвалини майбутнього миру через взаєморозуміння між сторонами. Втілити ми це зможемо через акції добра та примирення, запорукою цього стануть спільні цінності, традиції.

В нас з’явились нові громадські, волонтерські організації, тисячі жінок по всій Україні проявили свої лідерські здібності, згуртували інших на допомогу Армії, вимушено переселеним, вдовам, пораненим.

Нині всі ми охоплені бажанням людяності, миротворення.

Ми єдині, бо ми українці, незалежно від того, якою мовою спілкуємося. І слова «мир», «небо», «сонце», «земля», «дитя», «хліб», «Бог» на наших мовах звучать однаково. Схід і Захід України Єдині, бо спільне у нас коріння і Україна одна, велика і неподільна!

Цю думку у своєму виступі-вітанні продовжив і голова Федерації профспілок області Микола Шершун, зазначивши що профспілковці області  належно оцінили роль конструктивного діалогу у вирішенні спірних питань. За столом переговорів вирішується чимало, коли ж серед переговірників –жінки-це майже стовідсотковий успіх у справах уладнання всіх проблем. Берегині миру і  спокою - такі вони, наші жінки…

Учасниць семінару тепло вітали і бажали успішної роботи голова спілки жінок України Леокадія Герасименко, радник Міністра  соціальної політики України з питань внутрішньо-переміщених осіб у Рівненській області Наталія Токарська, заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук, новообраний   голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук, міський голова Рівного Володимир Хомко, член Конгресу  місцевих і регіональних влад Ради Європи депутат  обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко, начальник головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна Смачило, голова обласної організації профспілки працівників інноваційних і малих підприємств Микола  Паліюк.

Благословив миротворчу ініціативу жінок  і побажав успішної роботи  Благочинний  Святопокровського собору священник   Анатолій.

Як годиться, гостинні рівняни хлібом сіллю вітали гостей, і серед них пана Браена з Канадської неурядової організації, керівників обласних делегацій Ірину Дворнік,Тетяну Дмитренко, Ірину Ніколаєву, Риту Мадаліц.

Дзвінкоголосо і майстерно заспівав на честь учасниць семінару юний талановитий співак Максим Давидюк, який у свої вісім років встиг відзначитись у волонтерській діяльності.

Як засвідчили учасниці семінару, два дні перебування й успішної роботи в Рівному пролетіли, як дві години. Їх конструктивні пропозиції та ініціативи у справі миротворення будуть узагальнені разом з такими  ж пропозиціями учасниць програми, яка пройде до березня 2016 року у всіх 16 регіонах країни. А у нашому місті вона завершилась Маршем миру її учасників і покладанням квітів до пам’ятного Хреста і Дошки пам’яті загиблим героям Небесної сотні, пам’ятника Великому Кобзарю і колони Божої Матері на центральному Майдані Незалежності.

Тамара Стецюк,

Рівне