MG 8635

 

 

    У мальовничому куточку Балаклійщини, селищі Червоний Донець, ще здалеку можна побачити величну споруду, що височіє над Сіверським Дінцем.

     Це – Профспілковий Палац культури газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування» - центр культурного та творчого життя шебелинців.

     Його будівництво розпочалось на початку 60-х років минулого сторіччя за ініціативою молоді, що приїхала за комсомольськими путівками зі всіх куточків колишнього Радянського Союзу  освоювати найкрупніше на той час у Європі Шебелинське газоконденсатне родовище та будувати своє молодіжне селище.

      У важких умовах доводилось жити і працювати першим шебелинцям... Вони були позбавлені комфорту, житлових зручностей, умов для відпочинку. Жили в бараках, на роботу  доводилось добиратись  по бездоріжжю на тракторах. Всі кошти вкладались у розвиток родовища.

      Та мабуть Шебелинка народилась під щасливою зіркою, бо завжди їй таланило на яскравих особистостей, мудрих керівників підприємства.

     І тому директор щойно створеного молодого Шебелинського газопромислу Максимов В.П. та голова профкому Тішковський Я.В. вирішили в першу чергу будувати для молоді Палац культури! Самий найкращий! Не жалкуючи коштів навіть у шкоду виробництву! Вони розуміли, що без культури, духовності не буде ні міцного колективу, ні передового колективу.  Вкладаючи тоді кошти в будівництво,  вони вкладали їх у майбутнє.

       І ось у листопаді 1965 року, в  молодому селищі газовидобувальників Червоний Донець, гостинно відкрив свої двері красень Палац! На протязі всіх 50 років  існування він виконував і продовжує виконувати своє головне завдання – дарує радість творчості людям!

        На святковому вечорі, присвяченому 50-річчю з дня відкриття Палацу культури, в залі для глядачів, як то кажуть, яблуку ніде було впасти! І це цілком зрозуміло, бо за піввікову діяльність він став дійсно центром культури і творчості у селищі, другою домівкою та улюбленим місцем відпочинку багатьом поколінням наших земляків. І для цього у Палаці культури є всі умови: велика сцена зі стаціонарним світовим і звуковим обладнанням, зала для глядачів на 550 місць, актова зала на 70 місць, спортивна зала з роздягальнями та  трибунами для глядачів на 120 місць, читальна зала на 30 місць, бібліотека, затишно оформлені два великих фойє, 4 сучасно обладнані  танцювальні зали, репетиційні класи – все це дає можливість проводити на високому організаційному та професійному рівні заходи найвищого рівня. У середньому, у Палаці культури, проводиться понад 150 цікавих, різноманітних культурно – масових заходів на рік. А у 14 гуртках, студіях та творчих колективах вокального, музичного,  хореографічного, театрального жанрів, а також прикладної творчості, займається понад 400 чоловік, з яких майже 300 – діти, майбутнє  Червоного Дінця!

      На початку вечора його учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять керівників підприємства  та  профспілкових лідерів, що у різні роки оточували Палац культури  батьківським  піклуванням, турбувались  про творчий розвиток працівників та їх родин.  Назавжди наша вдячна пам’ять збереже імена  директорів  підприємства «Шебелинкагазвидобування»  Максимова В.П., Зоца Б.К., Горбенко В.П. та голів профспілкової організації Тішковського Я.В., Мартинова В.І., Туракевич В.Д.  Це вони своєю працею, своїм відношенням до проблем культури, стали яскравим прикладом того, як поєднуються виробництво, творчість та духовність.

     Назавжди увійде в історію культурного життя Шебелинки та велика роль у створенні духовних цінностей, зміцненню авторитету Палацу культури в селищі і трудовому колективі шебелинців, яку у наш час  відіграють директор ГПУ «ШГВ», депутат Харківської обласної ради Фесенко Ю.Л. та голова первинної профспілкової організації підприємства, депутат Балаклійської районної ради Домненко С.П. Їхня постійна практична допомога, зацікавленість у розвитку культури стали запорукою творчих перемог Палацу культури. А вони чималі!

Його творчі колективи  - справжні перлинки самодіяльного мистецтва України. Вони володарі гран – прі, переможці та лауреати численних Міжнародних, Всеукраїнських та обласних фестивалів – конкурсів. Важко знайти на Україні  таке місто, а у Європі таку країну, де б не виступали шебелинські самодіяльні артисти! Три колективи мають почесне звання «Народний аматорський колектив», спортивно – хореографічна студія «Грація» - «Зразковий дитячий аматорський колектив». Серед працівників Палацу культури два  Заслужених працівника культури України, три Переможця Всеукраїнського огляду – конкурсу культурно-освітніх закладів «Кращий за професією», лауреати численних фахових фестивалів культпрацівників.

       У 2008 році Палац культури ГПУ «ШГВ» був визнаний найкращим культурно – освітнім закладом профспілок України, а у 2014 році він став Переможцем Харківського етапу Всеукраїнського огляду – конкурсу клубних закладів.   Все це досягнуто завдяки керманича  газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування» та її профспілкового лідера.  

    І звичайно, що право першими привітати ювіляра зі святом, було надано саме їм, турботливим «батькам» Палацу культури Ю.Л.Фесенко та С.П.Домненко.

       Від них іменинник отримав не тільки  слова  поздоровлення, а також цінні подарунки, почесні грамоти  культпрацівникам та грошовий додаток до них.

       Щиро привітали Палац культури з ювілеєм і почесні гості – Голова об’єднання профспілок Харківської області Тесленко С.А. та Голова Харківського обласного комітету профспілок нафтогазпрому Обиденкін М.М. Вони нагородили творчі колективи Палацу культури почесними відзнаками.

    Схвильовані слова подяки і цінні подарунки Палацу культури були від  Червонодонецького селищного голови Наздрачова А.П. та від керівників і профспілкових лідерів всіх трудових колективів Шебелинського газового родовища: Шебелинського відділення бурових робіт, Шебелинського відділення технологічного транспорту та спецтехніки, Шебелинського відділення управління з переробки газу та газового конденсату, Шебелинського відділення управління будівельно – монтажних робіт «Укргазспецбудмонтаж», Шебелинського лінейно – виробничого управління «Харківтрансгаз». Адже для працівників цих колективів та їх родин Палац культури насправді став рідним.

    Привітали своїх колег по творчому цеху директор Балаклійського районного Будинку культури Костянтин Горбаль та директор Червонодонецької музичної школи Ольга Гончар.

          Яскравими та цікавими були святкові вітання від колективів Червонодонецьких загальноосвітніх шкіл № 1 та № 2. Бо ж це їх учням Палац культури відчиняє двері у світ творчості.

          І як же не згадати на святковому вечорі тих, з кого починалась творча історія Палацу культури. Тих, хто проклав шлях культпрацівникам нового покоління до творчих досягнень!

        Це   перший директор Шрамко М.А. та його послідовники – Чаговець Р.П., Андрухов В.Ф. Низький уклін тим, хто стояв у джерела розвитку художньої самодіяльності у селищі Червоний Донець – засновник школи хореографії Бардаков О.Д., засновники вокально – інструментальних ансамблів Козаченко В.П. та Булавінов А.В., засновник хорового співу Коронний Л.І., засновник студії естради Шевченко Г.М.

     Згадали добрим словом і ветеранів Палацу культури, що зараз на заслуженому відпочинку.  Тих, хто присвятив йому найкращі роки свого трудового життя.  Це родина  Крячко, родина Сумець, Жидкова К.І., Єременко О.Д.,Бескорса В.В., САвченко Т.І., Токмакова А.П., Співак Т.О. та інші. З вдячністю їм були вручені квіти та подарунки.

          А прикрасою святкового вечора стали виступи творчих колективів Палацу культури, до яких всі учасники готувались зі святковим  хвилюванням. Адже вони теж іменинники! Оплесками зустрічали глядачі Зразкову спортивно – хореографічну студію «Грація» (керівник Т.І.Фролова), Народний хор «Сяйво» (керівник В.М.Салевич, концертмейстер П.О.Пшеничний), Народний ансамбль танцю «Червона калина» (керівник та балетмейстер К.В.Тюрне), підготовчу студію Народного ансамблю танцю «Червона калина» (керівник О.В.Скакун), студію естрадного танцю «Нон-Стоп» (керівник В.О.Чорна), студію бальних танців «Легенда Денс» (керівник О.Є.Подоприхін), вокальну студію «Маестро» (керівник І.О.Полупан), вокальну студію «Гармонія» (керівник Н.О.Полякова), естрадну студію «Апельсин»  та його соліста Сергія Лещенко (керівник Ю.П.Будник), вокально – інструментальний ансамбль «Славяне» (керівник В.А.Панченко, музичний керівник О.А.Тимошенко), театральну студію «М-Арт» (керівник М.В.Мещерякова).

      А створювали це яскраве свято художній керівник Топчий В.П. та весь дружній колектив Палацу культури, яким ось вже на протязі майже 20 років впевнено, творчо керує  справжній фахівець клубної роботи Туракевич Тетяна Вікторівна.

    І ми впевнені, що щаслива зірка Профспілкового Палацу культури шебелинських газовидобувальників і надалі буде яскраво освітлювати його творчий шлях!

 

      Зі святом тебе, Палац культури шебелинців!

 

Сергій Ламзін,

режисер – постановник

 Палацу культури ГПУ «ШГВ»

 

 MG 8662

 

 MG 8667

 

 

 MG 8712

 

 MG 8715

 

 MG 8744

 

 MG 8760

 

 MG 8839

 

 MG 8875

 

 MG 8907

 

 MG 8937