DSC 0343

До цієї етапної події   в своєму житті, як однієї з наймасовіших громадських організацій, що налічує у рядах понад 143 тис. членів, профспілки Рівненщини йшли п’ять років. І весь цей період найголовнішим в діяльності Федерації профспілок області був захист соціально-економічних прав та інтересів членів організації . Саме аналізу зробленого і подальшим перспективам цієї роботи і була присвячена велика розмова ,що відбулася за участі 88 делегатів конференції, під час її проведення. Вони представляли всі галузеві членські організації, а серед запрошених були і лідери первинних профспілкових організацій, які тільки створилися і проходять всі реєстраційні процедури щодо входження до галузевих профорганізацій.

В роботі конференції взяли участь: заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко, голова правління ПрАТ «Укрпрофтур» Сергій Стрілець, виконавчий директор об’єднання організацій роботодавців Рівненської області Валерій Ройко, радник Міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб Наталія Токарська.

-Останні роки, наголосив в своїй звітній доповіді голова Федерації профспілок Рівненщини Микола Шершун, зважаючи на ті кардинальні переміни, які відбулися у суспільстві, ФПО працювала на випередження подій, націлюючись на основних пріоритетах діяльності профспілок: збереження існуючих та створення нових робочих місць, досягнення гідної заробітної плати, належної її охорони, надійного правового захисту профспілчан. оздоровлення працюючих, розвитку культурно масової та спортивної роботи. Нам вдавалося знайти в області порозуміння з владою і роботодавцями як із соціальними партнерами через діалог. Підписали територіальну угоду, чітко визначили відповідальність сторін: роботодавців, профспілок, влади. І контролюємо її виконання усіма сторонами! Вже двічі на розширених засіданнях тристоронньої соціально-економічної ради підводились підсумки виконання положень і норм Угоди.

Очільник профспілок Рівненщини навів і інші  приклади позитивних надбань в роботі.

-Наші пропозиції, зазначив він, звертаючись до делегатів, ідуть у законотворчі документи через Народних депутатів. Як член Національної Тристороньої ради з соціально-економічних питань, я вношу ініційовані вами пропозиції і вони приймаються. Ми спільно напрацювали наше бачення розвитку профспілкового руху і ці ідеї знайшли втілення в проекти документів, які готуються на з’їзд ФПО. Голови членських організацій стали частіше виступати в громадсько-політичних телепрограмах та радіо ефірах. Газета ФПО « За відродження» наблизилась до критеріїв громадсько-політичного видання. Нам вдалось домовитись між собою і створити в ФПО Фонд солідарності, який дає змогу проводити акції протестного руху.

Микола Шершун докладно зупинився на своєму баченні шляхів модернізації та оновлення профспілкового руху, впровадженні в діяльність українських профспілок європейських практик, залучення до лав організації талановитих, молодих профспілковців. Сьогодні в наших рядах, підкреслив він, понад 40% - молодь до 35 років, це творчі, ініціативні та активні люди, здатні зробити багато для зміцнення профспілкового руху взагалі. І молодь, як ніхто інший розуміє, що лише консолідувавшись ми будемо сильними і спроможними не на словах, а на ділі внести позитивні зрушення в профспілковий рух!

Діловими та конструктивними були пропозиції виступаючих в обговоренні доповіді делегатів конференції. Через всі виступи червоною ниткою пройшла думка про об’єднання профспілкових рядів проти антинародної політики можновладців, про реформування самої ФПУ для подальшого піднесення і зміцнення її авторитету в суспільстві.

Виступаючи перед учасниками конференції і відповідаючи на їх запитання , заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко зупинився на першочергових завданнях, які ставить перед собою Федерація профспілок України на шляху модернізації та оновлення, торкнувся проблем збереження майнового комплексу ФПУ , запровадження соціальної картки, відновлення Будинку профспілок, тощо. Він побажав успіху в роботі профспілковцям Рівненщини, віддаючи належне керівництву ФПО, яке ,на його думку, веде профспілковий корабель області вірним курсом.

Делегати конференції заслухали та обговорили звітну доповідь ревізійної комісії, оцінили на « задовільно» роботу ФПО у звітному періоді, обговорили та прийняли Програму дій ФПО на 2016-2020 роки, затвердили Статут ФПО в новій редакції, Положення про контрольно-ревізійну комісію та Положення про статутну комісію Ради Федерації профспілок Рівненської області.

Одноголосно головою Федерації профспілок Рівненщини на новий п’ятирічний термін обрано Шершуна Миколу Харитоновича, доктора економічних наук, депутата Верховної Ради 3-ох скликань.

DSC 0305

DSC 0353