Служба зайнятості

 

3-го грудня у Міжнародний день інвалідів, відбулося засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення Івано-Франківської області, де обговорено питання про забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю та демобілізованих учасників антитерористичної операції.

 

Головував на зібранні заступник голови координаційного комітету, перший заступник голови Ради профспілок області Володимир Уєвич. Доповідав з обговорюваних питань - Григорій Горбаль, директор обласного центру зайнятості. Учасниками зібрання відзначено, що між профільними службами є обмін інформацією щодо питань професійної реабілітації та працевлаштування інвалідів, в рамках співпраці між обласним центром зайнятості, департаментом соціальної політики ОДА і обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів проводяться спільні наради та круглі столи, де обговорюються проблемні питання. В усіх центрах зайнятості області створені належні умови для обслуговування осіб з особливими потребами. Тут громадяни цієї категорії мають змогу ознайомитися з нормативно-правовими документами регулювання соц.захисту інвалідів, інформацією про підприємства, що мають робочі місця для цієї категорії людей в рахунок 4-х відсоткової квоти, навчальними закладами, що здійснюють професійне навчання інвалідів, переліком професій та спеціальностей, порядком направлення інвалідів на проф.навчання тощо.

 Впродовж січня-листопада 2015 року на обліку в службі зайнятості області перебувало 1222 особи з інвалідністю. За направленням центрів зайнятості області працевлаштовано 423 особи цієї категорії, з них 46 осіб отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Проводиться робота щодо підвищення освітнього та професійного рівня, а також заходи - для більшої мобільності осіб з інвалідністю. Так, за направленням служби зайнятості 188 безробітних осіб з інвалідністю отримали послуги з профнавчання, 11 осіб зараз продовжують навчатися, а 177 – вже працевлаштовані.

 Станом на 1 грудня 2015 року на обліку в службі зайнятості області перебувало 430 безробітних осіб з інвалідністНе менш проблемним нині є питання працевлаштування демобілізованих учасників АТО. В центрах зайнятості їм надаються соціальні послуги з працевлаштування, професійної підготовки і перепідготовки та підвищення кваліфікації, визначається виплата допомоги по безробіттю.Протягом січня-листопада 2015 року 461 учасник антитерористичної операції отримував послуги служби зайнятості. За цей період 409 особам призначено допомогу по безробіттю, 85 осіб працевлаштовано, 39 осіб отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності та започаткували власну справу. 20 осіб брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Учасникам АТО надаються індивідуальні профорієнтаційні послуги, в т.ч. із застосуванням психодіагностичного тестування, а також вони залучаються до проведення профорієнтаційних заходів.

 Станом на 1 грудня 2015 року продовжували отримувати послуги служби зайнятості 344 учасники АТО.Учасники наради підкреслили гостру необхідність створення нових робочих місць, розширення програм сприяння підприємницької діяльності, зокрема, для демобілізованих вояків, безповоротних їм позик. Щоб не сталося, що суспільство відвернулося від проблем своїх воїнів-захисників. Також ппропонувалося збільшення на підприємствах квот щодо робочих місць для інвалідів.

 

                                           Наш кор.