9090

 

Делегати ХVІІІ звітно-виборної конференції обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України висловлювали критичні зауваження з різних напрямків статутної діяльності. Обкомом профспілки розроблені заходи щодо їх виконання. Основним та ключовим напрямком діяльності обласної організації «Укрелектропрофспілки» Хмельниччини є громадський контроль за станом охорони праці. Профспілковий актив первинних профспілкових організацій, обком профспілки розуміють, що створення здорових та безпечних умов праці на виробництві є основою співпраці роботодавців галузевих підприємств та профспілкових комітетів. В зв’язку з цим, передбачено на першому етапі виконання намічених заходів провести навчання громадських інспекторів з охорони праці з врученням посвідчень, що надасть їм право здійснювати контроль за станом забезпечення здорових та безпечних умов праці на виробництві. Враховуючи, що обласна організація «Укрелектропрофспілка» об’єднує три галузі, а саме енергетика, електротехнічна промисловість,та енергобудівельний комплекс Хмельницької АЕС було прийнято рішення проводити роботу з поставленого питання по галуззям із запрошенням відповідних фахівців. Так 17-18 листопада 2015 року проведено навчання голів профспілкових комітетів первинних профспілкових організацій об’єднаної організації профспілки ПАТ «Хмельницькобленерго». Так як більшість їх очолює комісії з охорони праці. Навчання проводилось за затвердженим Президією обкому профспілки тематичним планом.

 

Перший день, тобто 17 листопада навчання проводилось на базі Підприємства «Навчально-культурний центр «Побужжя» Федерації профспілок області» з наступних питань:

 

Профілактика конфліктних та стресових ситуацій в організаціях.

Мотозюк Людмила Миколаївна – кандидат психологічних наук, доцент, кафедри педагогіки та психології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Державне управління охороною праці. Міжнародні норми у сфері безпеки і гігієни праці та їх застосування в Україні. Органи державного управління охороною праці.   Державний нагляд за охороною праці та його взаємодія з громадським контролем профспілок.

Козіцин Олександр Валентинович – начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці управління Держпраці у Хмельницькій області.

Гігієна праці. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці. Практичні аспекти визначення показників санітарно-гігієнічної характеристики робочого місця. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Дудченко Микола Борисович – головний державний експерт з умов праці Хмельницької області.

Надання першої допомоги потерпілим у разі нещасного випадку.

Іваницький Олександр Петрович – завідувач відділом навчання  обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

 

18 листопада - місце проведення лікувально-оздоровчий комплекс «Яблуневий сад» ПАТ «Хмельницькобленерго» (с. Жилинці, Ярмолинецького р-ну):

Організація роботи з охорони праці.

Міщук Анатолій Іванович  – заступник начальника служби охорони праці ПАТ «Хмельницькобленерго».

Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці. Повноваження і права профспілок у цій сфері. Соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Розслідування нещасних випадків на виробництві та участь в них представників профспілок.

Сковородніков Олег Васильович – директор ПНКЦ «Побужжя» ФП області, головний технічний інспектор праці ФП області.

 

Завершено навчання підведенням підсумків, заслухано відгуки, побажання учасників семінару та вручено посвідчення.

Необхідно відзначити, що учасники семінару не тільки прослухали лекційний матеріал з того чи іншого питання, вони вели діалог, висловлювали свої практичні побажання щодо активізації роботи громадського контролю на робочих місцях.

 

 

 

 

                               Л. Вільчинська

                               Голова Хмельницької обласної організації

                               профспілки працівників енергетики

                               та електротехнічної промисловості