НЕФТЬ

Вжити заходів до підвищення персональної відповідальності керівників підприємств і компаній галузі за невиконання норм і зобов’язань чинної Галузевої угоди та колективних договорів. Внести відповідні зміни до контрактів з ними. З такою пропозицією до соціальних партнерів - Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» звернулись делегати V З’їзду Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України, що відбувся 9 грудня у Києві.

Це звернення стало логічним підсумком жвавого та зацікавленого обговорення під час форуму ситуації в галузі та завдань, які стоять зараз перед профспілками у справі соціально-економічного захисту її працівників. Зі звітною доповіддю Центральної Ради Профспілки виступив Голова Профспілки Володимир Дмитришин. У доповіді та виступах делегатів і гостей форуму зазначалось, що у звітному періоді діяльність Центральної ради профспілки, профспілкових організацій та їх виборних органів проходила в складних соціально-економічних і політичних умовах. Зміна політичної влади в країні та військовий конфлікт на сході України поділили останні п’ять років діяльності Профспілки та всіх її членських організацій на відносно стабільний мирний час та період роботи в екстремальних умовах військових дій.

НЕФТЬ7

Події 2013-2014 років, народний Майдан, та антитерористична операція призвели до кардинальних змін, погіршення фінансово-економічних показників роботи усіх підприємств, відчутного зменшення купівельної спроможності заробітної плати та так і нездійсненних сподівань трудових колективів на припинення руйнації галузі. Різко впав транзит газу, непомірно збільшилась рента на видобуток вуглеводів. Безлад із продовженням ліцензій та експлуатацією перспективних родовищ. Вперше за багато років з’явилися борги по зарплаті та відрахуванню профспілці коштів на культурно-масову, фізкультурну роботу та оздоровлення, подекуди почались зриви в колдоговірному процесі, загострились ситуації із спецодягом, спецвзуттям та ін.

В цих складних умовах Центральна рада, виборні органи профспілки та абсолютна більшість фахівців, власників та роботодавців доклали чимало зусиль для стабілізації соціального становища в трудових колективах. За ініціативою Центральної ради, між Міненерговугіллям, Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та Укрнафтогазпрофспілкою було підписано Меморандум про порозуміння та консолідацію дій щодо забезпечення збереження прав та інтересів працівників підприємств нафтової і газової промисловості на період подолання економічної нестабільності в державі. Наразі, на даний час профспілкові комітети констатують появу позитивних ознак на поступову стабілізацію ситуації. Не зважаючи на економічну кризу в державі, анексію АР Крим, воєнні дії на Сході України, і, як наслідок, вимушене скорочення штатів на підприємствах галузі, зміни форм власності, реструктуризації та реорганізації підприємств та ліквідації деяких з них, Профспілці працівників нафтової і газової промисловості України вдалося зберегти організаційну цілісність та консолідувати зусилля трудових колективів на виконання галузевих завдань. Проведено комплекс заходів щодо удосконалення соціального діалогу та розвитку соціального партнерства згідно із Законом України «Про колективні договори і угоди». Удосконалювалось договірне регулювання соціально-трудових відносин на галузевому і регіональному рівнях. Однак на сьогодні діє Галузева угода, укладена на 2012-2014 роки. Можливість вести соціальний діалог заблоковано через відсутність Всеукраїнської організації роботодавців нафтогазового комплексу.

НЕФТЬ5

У виступах також підкреслювалось: традиційна робота Центральної ради та об’єднуваних нею профорганізацій у сфері культури, відпочинку, спортивної роботи та оздоровлення в останні два роки доповнилась волонтерством та допомогою воїнам АТО. Важко переоцінити той внесок, який внесли трудові колективи, профспілкові організації та рядові спілчани галузі для досягнення перемоги та підтримки бійців за незалежність України. Говорилось і про те, що спільними зусиллями роботодавців та профспілкових комітетів знижений виробничий травматизм. Однак, це не дає підстав для самозаспокоєння. Співставлення коефіцієнтів важкості та частоти нещасних випадків провокує висновки про маніпулювання з істинними показниками травматизму. Заходи Центральної Ради та її організаційних ланок по посиленню профспілкового контролю за охороною праці, навіть проведені спільно з колишніми управліннями Держгірпромнагляду, не зважаючи на визнану їх корисність, до кардинальної зміни ситуації не призвели. Прикладом пошуку нових підходів до охорони праці може слугувати «Пам’ятка громадського інспектора з охорони праці», розроблена профспілковими спеціалістами, яка тиражується для потреб всієї галузі. Питання атестації робочих місць, забезпечення ЗІЗ, дотримання режимів роботи та технології виробництва, продовжують залишатися пріоритетними для профорганів усіх рівнів.

У звітний період набуло поширення стримування окремими роботодавцями активності профкомів. Непоодинокими стали заборони доступу профспілки до інформації та перевірок. І хоча із допомогою правоохоронних органів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» ці заборони долаються, конструктиву до співпраці профспілки з роботодавцями це не додає.

НЕФТЬ8

Делегати з’їзду надзвичайно негативно оцінили скасування Верховною Радою України фінансування оздоровлення застрахованих осіб та їх дітей, вважають справою профспілкової честі підтримати відповідну електронну петицію та домогтися відновлення цієї надважливої для всіх громадян України соціальної послуги в 2016 році.

НЕФТЬ2

На форумі виступив Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Він дав характеристику сьогоднішньому стану в сфері добування. закупок, транспортування нафти та газу. Голова НАК не став оперувати цифрами, яких, за його словами, у нього багато, а в відкритому та відвертому діалозі з делегатами з’їзду, розповів про складності процесу реформування галузі та завданнях, які стоять зараз і у перспективі перед працівниками нафтогазового сектору економіки, у тому числі і перед профспілками. Він високо оцінив співпрацю та соціальний діалог його структури з Профспілкою як у центрі, так і на місцях.

У своєму виступі на форумі заступник Голови ФПУ Сергій Українець зазначив, що у галузі є серйозні перспективи зростання, тому і завдання перед Профспілкою будуть стояти не прості і відповідальні. Тим більш, що Україна підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Там, у ЄС, свої правила, їх треба буде освоювати, щоб використовувати їх в інтересах працюючої людини.

Заступник Голови ФПУ проінформував про плани та дії Федерації профспілок України по забезпеченню соціально-економічного захисту працівників. Це стосується законодавчої діяльності, зокрема роботи над проектом Трудового кодексу. Велику та плідну роботу проводить Федерація, СПО об’єднань профспілок у плані досягнення гідного рівня оплати праці, забезпечення охорони праці.

НЕФТЬ9

Але ситуація з дотриманням конституційних норм, принципу соціальної справедливості дуже складна. Соціальний діалог сьогодні не відповідає вимогам часу. Тому вже з 11 грудня профспілки відновляють активний та масовий наступ з метою захистити законні права та інтереси людини праці, який було призупинено під час місцевих виборів та очікування відродження повноцінного соціального діалогу.

З’їзд також звернувся до соціальних партнерів Профспілки – Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» з пропозиціями щодо реформування системи оплати праці, покращення її умов, розроблення та подання на затвердження Кабінету Міністрів України переліку робіт із шкідливими і важкими та особливо шкідливими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці працівників підприємств нафтогазового комплексу. Запропоновано також надати практичну допомогу суб’єктам сторони роботодавців у створенні Всеукраїнського об’єднання роботодавців нафтогазової промисловості відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» для розблокування колективних переговорів і укладення Галузевої угоди на новий строк.

З”їзд визнав роботу Центральної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості України за період з 2010 р. по 2015 р. задовільною та затвердив Програму дій та пріоритетні напрямки роботи Профспілки на 2016-2020 роки.

НЕФТЬ6

Головою Профспілки шляхом таємного голосування обрано Володимира Дмитришина.

Прес-центр ФПУ