МОЙ

 

Хороша новина: за останні п’ять років заробітна плата у працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України зросла на 25%, а нафтопереробної – на 22,5%, фармацевтичної – на 51%. У цьому велика заслуга і галузевої профспілки. Доречи, завдяки заходам, що вживалися Центральною Радою Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України у сфері охорони праці, вдалося за ці роки знизити рівень виробничого травматизму на 55%, смертельного – на 54,2%, профзахворювань - 30%. Яким чином це вдалось, чи були ці досягнення легкою справою? На ці та інші запитання ми попросили відповісти Голову Профспілки Василя Мойсюка.

 

- Василю Сильвестровичу,   як ви прокоментуєте ті позитивні зміни, що, незважаючи на дуже складну соціально-економічну ситуацію в країні та галузі, вдалося досягти?

- Враховуючи ситуацію, Центральна Рада профспілки оперативно реагувала на стан хімічного виробництва, який набув критичного характеру. Спільно з Союзом хіміків вона неодноразово направляла звернення до Прем'єр-міністра та Президента України щодо загрози припинення діяльності підприємств з виробництва мінеральних добрив та зростання соціальної напруги в регіонах, де ці підприємства розташовані. Варто відзначити, що реакція Уряду у даному випадку була позитивною. В результаті підприємства із виробництва азотних добрив збережені, а частина провідних підприємств галузі продовжує реалізацію інвестиційних проектів, які зорієнтовані, насамперед, на скорочення енергоспоживання та зниження собівартості виробництва продукції. Ці підприємства, завдяки вірно обраному курсу, підтвердженому часом, та проведенням реконструкції і модернізації, зберегли колективи і поступово нарощують обсяги виробництва. Разом з тим загрози щодо зупинки підприємств виникають постійно, тому ми з Союзом хіміків і керівниками підприємств продовжуємо працювати в цьому напрямку.

Керівництво Центральної Ради докладало чимало зусиль щодо створення сприятливих умов для відновлення роботи вітчизняних нафтопереробних підприємств, потужності яких спроможні переробляти до 35 млн. тонн нафти у рік. Однак, сьогодні внутрішній ринок нафтопродуктів насичується за рахунок імпорту, частка якого давно перевищила допустиму межу і сягає 90 і більше відсотків, що загрожує безпеці держави. У цей скрутний для країни час не використовувати навіть ті потужності, які ще залишилися у робочому стані, неприпустимо. З огляду на те, що вирішення питання віднесено до компетенції Уряду, ми звернулися до Прем'єр-міністра та Президента України з проханням створити комісію за участю відповідних державних органів, власників і керівників НПЗ, науковців, представників галузевої профспілки для розробки державної Стратегії розвитку галузі. За дорученням Уряду профільне міністерство займається вирішенням цих проблем. Маємо надію, що нафтопереробні заводи якнайшвидше повинні запрацювати.

- Що конкретно робила та робить Профспілка, її Центральна Рада для виправлення ситуації?

- Для оперативного реагування на стан зайнятості працівників в умовах кризи Центральна Рада профспілки постійно проводила моніторинг руху робочої сили в трудових колективах. Результатом такої наполегливої роботи профспілок стало те, що значно скоротилася кількість працівників, які перебувають у відпустках з ініціативи адміністрації - з 28,8 тис. осіб у 2011 р. до 7 тис. осіб у 2015 році. Майже у два рази зменшилась кількість працівників, які працювали на умовах неповного робочого часу. Разом з тим, вважати ситуацію задовільною не можна, адже і нині існує приховане безробіття, що особливо характерно для працівників хімічної промисловості. З ініціативи Центральної Ради профспілки з 1 січня 2012 року, через галузеві угоди, підвищені мінімальні гарантії оплати праці для працівників усіх галузей промисловості.

- Але, ясна річ, щоб профспілковий актив був у змозі щось вимагати та добиватися, йому вкрай потрібні відповідні знання та вміння…

- Так, ми це добре розуміємо. Центральна Рада профспілки здійснює діяльність щодо організаційного зміцнення профспілки. Щорічно проводиться навчання профспілкових працівників і активу, в тому числі молоді. Загалом різними формами навчання охоплено понад 3 тисячі профспілкових працівників і активістів. Затверджено кадровий резерв на посади голів обласних організацій та їх заступників, склад Молодіжної ради Центральної Ради профспілки. Підготовлено матеріали для нормативного і методичного забезпечення діяльності профспілкових організацій: Положення про Школу профспілкового активу первинної профорганізації, Положення про Молодіжну раду профспілки, Інструкцію про проведення звітів і виборів у профспілкових організаціях. Внесено зміни до Положення про первинну організацію профспілки та до Положення про штатних профспілкових працівників.

- Бачимо, що зроблено чимало Але, зрозуміло, гострих проблем, які необхідно вирішувати, ще багато…

- Так.   Нестабільна ситуація в країні та перехід галузевих підприємств в АР Крим під юрисдикцію Російської Федерації, їх зупинка в зоні АТО призвели до значного скорочення працюючих. За п'ять років кількість працюючих зменшилась на 38,3 тис. чоловік, переважно на підприємствах хімічної промисловості. Маючи стійку тенденцію останніх років до зростання заробітної плати, вона все ж лишається низькою. Залишається актуальним та проблемним питання повернення боргів із заробітної плати, які на 1 липня ц.р. становили 53,5 млн. грн. Не досягнуто належного впливу профспілки на умови праці та її безпеку. Виробничий травматизм залишається ще високим а стан умов та безпеки праці недостатнім. Не вирішені проблеми, пов'язані з кадровим і фінансовим забезпеченням організацій профспілки. У більшості обласних організацій відсутні правові і технічні інспектори, інші спеціалісти, що звужує можливості надання необхідної допомоги членам профспілки.

Ми бачимо ці проблеми і робимо все, щоб їх мінімізувати та вирішити. З метою підвищення результативності і ефективності діяльності Центральної Ради профспілки Шостий з'їзд профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України вирішив вважати спільним завданням Профспілки недопущення падіння рівня життя членів профспілки, збереження робочих місць, кадрового потенціалу, забезпечення зростання заробітної плати та безпечних умов праці, мінімальних гарантій, погашення заборгованості із виплати заробітної плати та недопущення порушення прав працівників у подальшому, добитися від сторін переговорів виконання галузевих угод та колективних договорів у повному обсязі, посилити громадський контроль за виконанням трудового законодавства.

 

Прес-центр ФПУ