КОП

 

Важливі та актуальні питання забезпечення надійного та ефективного захисту соціально – економічних прав членів профспілок, всіх працівників галузі обговорили учасники VІ з'їзду Профспілки працівників споживчої кооперації України. В роботі форуму взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

 

Голова Профспілки Володимир Левицький у звітній доповіді «Про роботу Центрального комітету Профспілки працівників споживчої кооперації України з грудня 2010 по грудень 2015 року та завдання галузевої Профспілки на наступний звітний період» охарактеризував ситуацію в галузі та Профспілці, проінформував про досягнення та проблеми, визначив коло завдань, які будуть стояти перед профспілковим активом галузі та шляхи їх вирішення.

 

КОП1

 

У своєму виступі на форумі заступник Голови ФПУ Сергій Українець наголосив на тому, що політична ситуація за останні два роки фактично вибила з колії вітчизняну економіку. За його словами, ситуація в сфері праці погіршується катастрофічно, втрачаються робочі місця, економічні реформи, на які так чекали, не відбуваються. На жаль уряд взяв курс на соціальне обрізання. Профспілки це оцінюють як антинародну політику уряду. Вони виставили таким діям свій профспілковий спротив, що триває з кінця 2014 року, коли почались масові протестні акції.

Не вдається уряду знайти с профспілками спільну мову і по Генеральної угоді. Генугоду у тому вигляді, що пропонує уряд, профспілки не підпишуть, бо вона погіршує становище людини праці, порушує принцип соціальної справедливості, не забезпечує надійний захист законних прав та інтересів працівників.

 

КОП2

 

Говорячи про тарифи на послуги ЖКГ, газ та електроенергію, Сергій Українець підкреслив, що досі діяли ті тарифи, які профспілкам вдалось відстояти ще в 2006 році. Але уряд значно підвищив їх, фактично забираючи останні гроші у простих людей. Рівень мінімальної зарплати в країні суттєво занижено. Рівень інфляції значно зріс. При цьому збільшується податковий тиск на працюючу людину. Більш того, уряд фактично конфіскує частину пенсії у працюючих пенсіонерів. При тому, що податки з дивідендів від прибутку у великого бізнесу не підпадають під такої великий рівень податків.

Все це при тому, що уряд не хоче бачити: головний резерв наповнення Держбюджету, Пенсійного фонду знаходиться не в кишенях простої людини, сумлінного працівника, а в сфері тіньової економіки, яка сьогодні складає дуже велику частину загальної економіки.

У сучасних складних соціально-економічних умовах, значно зростає роль профспілок як надійних та ефективних захисників прав та інтересів людини праці, підкреслив заступник Голови ФПУ. Профспілка працівників споживчої кооперації України багато зробила та робить у цієї сфері. Але ті завдання, що стоять перед нею та профспілками взагалі, ще більш складні та відповідальні.

Заслухавши і обговоривши Звіт про роботу Центрального комітету Профспілки працівників споживчої кооперації України з грудня 2010 по грудень 2015 року та завдання галузевої Профспілки на наступний звітний період, З’їзд ухвалив відповідну постанову, у якої відзначив, що у звітному періоді діяльність Центрального комітету Профспілки та його організаційних структур була спрямована на виконання статутних вимог, рішень V З’їзду Профспілки та Пріоритетних напрямів діяльності на 2010-2015 роки з подальшого розвитку, підвищення ролі споживчої кооперації в суспільстві, посилення впливу профспілкових органів підприємств і організацій на соціально-трудові відносини.

У міжз’їздівський період Центральний комітет, обкоми профспілки працювали над удосконаленням форм і методів роботи, вишукували шляхи адаптації діяльності Профспілки у складних умовах шляхом концентрації зусиль на зростанні ролі, авторитету профспілкових організацій на підприємствах і організаціях, установах системи та проведення ними більш активних дій з захисту прав і інтересів членів профспілки. Завдяки активній організаційній роботі всіх ланок збережена структура Профспілки. Вживалися заходи з посилення мотивації профспілкового членства, наслідком проведеної роботи є досягнення майже 100% охоплення профчленством працюючих. Продовжувалася робота з інформаційного забезпечення підвідомчих організацій та підвищення взаємної відповідальності профспілкових органів усіх рівнів за виконання рішень пленумів, Президії ЦК Профспілки та власних постанов.

 

КОП4

 

Поглиблювалися взаємовідносини Профспілки з органами законодавчої, виконавчої влади шляхом внесення конструктивних пропозицій, змін, доповнень до проектів законодавчих актів, чинних законів, нормативної бази з найактуальніших питань розвитку системи та захисту її працівників. Центральний комітет разом з членськими організаціями працювали над подальшим розвитком соціального діалогу між профспілковими органами і роботодавцями, надавали практичну і методичну допомогу сторонам колективних переговорів з удосконалення колдоговірної роботи. За цей період двічі в установлений термін укладалася Галузева угода. В 2015 році на її основі укладено 207 обласних, районних угод та 1385 колективних договорів, якими в поточному році охоплено 95 % працюючих.

У рамках реалізації норм і положень Генеральної, Галузевої, обласних, районних угод та колективних договорів запроваджена система контролю на підприємствах, організаціях, установах споживчої кооперації та заслуховування виконання їх норм і зобов’язань на пленумах, засіданнях президій комітетів профспілки та засіданнях профкомів. ЦК Профспілки за цей період розглянуто 469 питань та спільно з Правлінням Укркоопспілки прийнято 194 постанови з різних питань. Для ефективного захисту працівників на підприємствах, організаціях і установах системи проводився моніторинг та громадський контроль з дотримання законодавства про працю та порушення прав членів профспілки.

 

КОП3

 

До конкурентоспроможного стану приведено 60 % магазинів і 70 % закладів ресторанного господарства. Ще понад 600 магазинів наближено до формату маркетів за рівнем обслуговування, оформлення екстер’єрів і інтер’єрів, діють 136 ресторанів, 143 цехи з виробництва кондитерської та кулінарної продукції. Продовжилася робота з ефективного використання матеріально-технічної бази, залучення до господарської діяльності закритих об’єктів торгівлі, громадського харчування та впровадження фірмового стилю в магазинах підприємств і організацій системи. Кооперативні ринки в загальній чисельності ринків України становлять 15 % і займають важливе місце в системі. За останні 5 років вкладено в їх розвиток 372,2 млн грн.

За минулий період для поліпшення продуктивної зайнятості у системі створено 2271 додаткове робоче місце. За цей період власні оборотні кошти кооперативних організацій зросли вдвічі і становлять 475 млн грн, поточні зобов’язання покриваються оборотними активами, що забезпечує їх платоспроможність. Сума обов’язкових пайових внесків на одного пайовика зросла в 2,5 раза. Лише за 5 років використано близько 1 млрд грн капітальних інвестицій.

У звітному періоді для підвищення ролі і поліпшення роботи первинних профспілкових організацій Центральним комітетом Профспілки проводилися огляди-конкурси на кращу первинну профспілкову організацію, в яких взяли участь 22 первинки, 6 – відповідно до квоти стали переможцями Всеукраїнських конкурсів, які проводила Федерація профспілок України. Крім того, 13 підприємств і організацій системи взяли участь у галузевому конкурсі на кращий колективний договір і 5 стали переможцями у Всеукраїнському конкурсі.

Свої основні статутні цілі та програмні завдання галузева Профспілка реалізує через механізми соціального партнерства з ФПУ, а саме: участь Профспілки у Спільному представницькому органі профспілок, Раді та Президії Федерації профспілок України, у переговорному процесі для підготовки нової Генеральної Угоди, робочих групах з розробки проектів нормативно-правових документів, в заходах для забезпечення діалогу з Президентом, Урядом України, органами влади тощо.

Профспілка підтримала проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій з нашими пропозиціями, мета якого – підвищення ефективності, результативності діяльності профспілок, зміцнення профспілкового руху, посилення ролі і місця в суспільстві. Основні положення цього проекту нами враховано під час підготовки Пріоритетних напрямів діяльності Профспілки на наступний виборний період.

Водночас З’їзд відмічає, що у звітному періоді Центральний комітет Профспілки, членські організації діяли в складних умовах, спричинених нестабільністю в країні, анексією Криму, війною на Сході, що значно ускладнило виконання завдань, окреслених Пріоритетними напрямами діяльності Профспілки на 2010-2015 роки. Потребує поліпшення робота первинних профспілкових організацій з мотивації профспілкового членства, збереження членів профспілки і залучення в спілчанське коло працівників новостворених структур, орендарів, які працюють на майні споживчої кооперації, заново прийнятих працівників, працюючої і студентської молоді. У деяких випадках окремі зобов’язання, прийняті в колективних договорах і угодах, не виконуються повністю. При зростанні заробітної плати вона поступається розміру, який склався в галузях економіки країни. Частка оплати праці в операційних витратах з реалізованої продукції, робіт, послуг ще залишається низькою. Проблемним залишається питання виконання господарськими органами підприємств і організацій зобов’язань Галузевої угоди в частині перерахування первинним профспілковим організаціям коштів на проведення статутної діяльності, що послабляє роль багатьох профспілкових комітетів у справі захисту членів профспілки і впливає на зменшення кількості оздоровлених працівників, членів їх сімей та на обсяги навчання і підвищення кваліфікації. Потребує поліпшення робота профспілкових комітетів первинних профорганізацій у відстоюванні законних прав і інтересів членів профспілки шляхом рішучих та солідарних дій профспілкових організацій всіх рівнів.

 VІ з'їзд Профспілки працівників споживчої кооперації України визнав роботу Центрального комітету Профспілки у звітному періоді задовільною.

 

ЛЕВИЦКИЙ

 

Головою Профспілки працівників споживчої кооперації України одноголосно обрано Володимира Левицького.

 

Прес-центр ФПУ