DSC01635

 

Символічно, що напередодні Міжнародного дня захисту прав людини, 9 грудня, Федерація профспілок області та управління Держпраці у Кіровоградській області підписали Угоду про співпрацю. У чому вона проявлятиметься? У здійсненні державного нагляду та громадського контролю за дотриманням гарантованих Конституцією та іншими законами прав працівників.

 

Угодою передбачено проведення спільних перевірок на підприємствах, установах, організаціях у сфері охорони праці та з питань нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю, зайнятість, загальнообов’язкове соціальне страхування та вжиття заходів щодо усунення порушень і притягнення до відповідальності керівників, які їх допустили.

 

Чому виникла потреба у підписанні Угоди? Як повідомив голова ФПО Максим Баланенко, за даними міжнародних інститутів Україна знаходиться у трійці «лідерів» за кількістю порушень прав працівників серед 47 країн, які підпадають під юрисдикцію Європейського суду з прав людини. «Відбуваються масові порушення конституційних прав на безпечну працю і гідну її оплату. Сприяє цьому запровадження мораторію на перевірки органами державного нагляду суб’єктів господарської діяльності. За ініціативи ФПУ Верховною Радою було внесено зміни до ЗУ «Про основні засади державного нагляду і контролю у сфері господарської діяльності» та виведено із сфери його дії державного нагляду та контролю за додержанням законів про працю. Питання відновлення ефективного державного нагляду включено до вимог СП профспілок колективного трудового спору з КМУ. Ця робота вкрай необхідна в умовах сьогодення, коли 4,5 млн. українців працюють без належного оформлення трудових відносин. Отже, вони не захищені законом. Близько 200 млрд.грн зарплат виплачується в конвертах, тобто, з них не відраховуються податки, ЄСВ. Понад 210 тисячам працівників не виплачують зарплату вчасно. В області теж вистачає аналогічних порушень. Силами громадського контролю, який здійснюють профспілки, з такою кількістю порушень не справитися, тому відбулися перемовини і дійшли згоди з управлінням Держпраці про об’єднання зусиль і співпрацю у захисті трудових прав працівників».

 

Начальник управління Держпраці Сергій Подорожній подякував профспілкам за відновлення державного нагляду і контролю та висловив надію, що саме фахівці ФПО допоможуть у боротьбі з порушенням прав працівників – у них є досвід, відповідальність і бажання захищати працюючих.

 

Підписанти Угоди взяли на себе взаємні зобов’язання щодо координації діяльності – спільними зусиллями сприятимуть дотриманню законодавства в області.

 

 

Марія Іванова,

 

 м. Кіровоград