12370851 1661479914140158 812909241952833805 o

 

 

Щоб захистити права людей праці та зупинити вал антисоціальних рішень та економічних ініціатив влади, Об’єднання профспілок Львівщини, яке представляє понад 350 тис. членів 10 грудня у  Міжнародний день прав людини   вимушені вдатися до публічних акцій.

На мітинг у центрі Львова до пам’ятника Тарасу Шевченку прийшло, приїхало чимало представників з усіх галузевих профспілок щоб висловити владі свій рішучий протест.

Відкриваючи мітинг голова ОПЛ Роман Дацько сказав, що головними причинами стало масштабне порушення основних конституційних прав працівників: право на працю, на безпечні умови праці, достатній життєвий рівень, захист від бідності.

Замість ефективних реформ у реальному секторі економіки, створення нових робочих місць, залучення інвестицій, наведення порядку у державних фінансах та викорінення корупції Кабмін України вдався до найпростішого – економії бюджетних витрат за рахунок банального урізання соціальних гарантій, заробітних плат мільйонам бюджетників та пенсій.

При гігантських масштабах правопорушень у сфері праці (4,5 млн. працівників зайнято нелегально, без будь-якого захисту, отримуючи зарплату в «конвертах», без сплати податків та Єдиного соціального внеску) Уряд ініціював блокування роботи державних інспекторів праці і заборону відвідувати робочі місця.   В той же час індекс споживчих цін   становить 172,2%. Внаслідок цього реальна купівельна спроможність заробітних плат тільки з початку року знизилася на 30%, залишається не погашеною півтора мільярдна заборгованість із заробітної плати перед більш ніж 210 тис. працівників. Станом на 1 грудня 2015 року на Львівщині борги з виплати заробітної плати перевищують 76 млн. грн., законодавчий рівень забезпечення прожиткового мінімуму (1378грн.) майже вдвічі нижчий від фактичного розміру прожиткового мінімуму (2647 грн.), який включає реальні витрати громадянина на придбання життєво необхідних товарів та оплати комунальних послуг в області.

Лише 10% офіційно зареєстрованих безробітних (за даними статистики) знаходять  роботу.

Вперше при кількаразовому підвищенні цін на газ, електроенергію, продукти харчування, медикаменти, тарифів на комунальні послуги не запроваджено дієвих заходів соціального захисту, як це робили всі попередні Уряди.

На ринку праці катастрофічно поглиблюється розрив між попитом і пропозицією. За 2014 рік втрачено понад 1,2 млн. робочих місць, рівень безробіття зріс із 7,8 до 9,7%, безробітне населення становило 1,8 млн. осіб. З понад 26 млн. осіб працездатного віку постійну зайнятість має лише 8,9 млн., тоді як кількість пенсіонерів – 12,5 млн. Балансом ринку праці, його регулюванням ніхто в Уряді не займається, програм зайнятості та створення робочих місць немає.   Водночас, існуюча в області програма створення нових робочих місць на 2013-2017рр. передбачає щорічне збільшення кількості таких місць на 48-50 тисяч.

У трудових колективах все більше наростає соціальне напруження, зростає кількість працівників, які готові брати участь у загальнонаціональному страйку за забезпечення прав громадян у сфері праці. Згідно з проведеним профспілками масовим опитуванням 55%  активістів готові брати участь у акціях протесту, мітингах, пікетах, 26,5% - вже готові вийти на страйк. Виступаючи перед колегами голова територіально профспілки працівників вугільної галуззі Олег Турчин сказав,що так бути не може, адже шахтарі на грані виживання. Працівникам «Львівської вугільної компанії» заборгували 31 млн. грн зарплати, але шахтарі працюють видобувають вугілля, але його чомусь,чи за чиєюсь вказівкою просто не купляють,а везуть з ПАР, Росії.

Мирон Іванків, голова обласної профспілки працівників держустанов також наголосив, що мільйони людей чекають реальних змін. Одиниці підприємств не бюджетної сфери дотримуються мінімальних гарантій в оплаті праці, визначених Генеральною, галузевими, Територіальною угодами і колективними договорами.

Підготовлені поспіхом проекти Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», нового Трудового кодексу України ігнорують позиції сторін соціального діалогу на всіх рівнях, погіршують становище людей праці, профспілок, корупція   й надалі процвітає.Юрій Кривенко, голова галузевої профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства навів факти ігнорування Урядом  своїх соціальних партнерів – роботодавців і профспілок. Володимир Адашинський, директор Львівського ВПТУ дизайну та будівництва говорив, що запланована  реформа у сфері професійно-технічної освіти має на меті відмежування держави від фінансування закладів освіти у цій сфері та призведе до ліквідації та реорганізації значної їх кількості, скорочення чисельності (штату) педагогічних працівників, Богдан  Пилюх, голова галузевої профспілки працівників торгівлі сказав про недолугу податкову реформу. Обидва з існуючих сьогодні законопроектів утискають права підприємців бути платниками єдиного податку. Для нас немає різниці, хто автор законопроекту, який його номер. Важливо, щоб малий бізнес, дрібні підприємці, які, відповідно до законодавства, мають право на спрощену систему оподаткування, залишалися на ній, зазначив профлідер.

Говорили виступаючі і про непродуману реформу в сфері державного соціального страхування, яка  руйнує всю систему санаторно-курортного лікування застрахованих осіб і членів їхніх сімей, заклади оздоровлення та відпочинку. Практично зупининено господарську діяльність, що  прозвели до масове вивільнення своїх працівників. Ми налаштовані радикально. Прийшли сюди, щоб привернути увагу обласної влади й Уряду, до наших проблем  наголосили представники профспілок Львівщини і  одноголосно затвердили Резолюцію.

 

Ігор Маршалок,

Львів