DSC02678

 

 

В її роботі взяли участь 115 делегатів від галузевих обласних членських організацій та первинних профспілкових організацій, що виходять на обласну раду профспілок, а також заступник голови ФПУ, голова правління Фонду зайнятості Сергій Кондрюк, голова ОДА Чернівецької області Олексадр Фищук, представники виконкому Чернівецької міської ради, представники Федерації роботодавців Чернівецької області, керівники обласних управлінь та відомств, ветерани профспілкового руху.

         У звітній доповіді Голова облпрофради Володимир Шкварковський зазначив, що облпрофрада, її членські організації активно підтримали просування країни курсом євроінтеграції, збереження цілісності і соборності України.

       Безумовно, події в країні не могли не впливати на діяльність профспілок в цілому та роботу кожної профспілкової організації області, зокрема.

         Однак за будь-яких умов, основна увага облпрофради, її виборних органів, зусилля членських та первинних організацій у звітному періоді були спрямовані, насамперед, на соціально-економічний захист працюючих, вирішення виробничих і соціальних завдань, через поглиблення соціального діалогу з органами влади та роботодавцями.

         Предметом постійної уваги профспілок були питання протидії намаганням влади перекласти весь тягар нинішніх житлових проблем на працюючих, пенсіонерів, малозабезпечених сімей тощо.

         Облпрофрада була і залишається наймасовішою громадською неприбутковою організацією в області і налічує понад 136,5 тисяч членів профспілок.

В усіх районах і містах обласного підпорядкування діють громадські ради по координації діяльності профспілкових організацій, що дає можливість якісніше представляти  інтереси спілчан у місцевих органах виконавчої влади і самоврядування.

Сповна усвідомлюючи, що тільки стійке зростання економіки може забезпечити соціальну безпеку кожного працівника, профспілкові структури області мобілізовували трудові колективи на результативну працю, підвищення її продуктивності, укріплення трудової дисципліни, забезпечення гідної оплати та безпечні умови праці.

Профспілки добре розуміють, що сьогодні ситуація в країні вкрай складна: погіршується стан ринку праці, тривають військові дії у східних регіонах крани. Проте існуючі економічні проблеми необхідно вирішувати за рахунок стимулювання виробництва, залучення інвесторів, розширення попиту на працю, наведення порядку у державних фінансах та викорінення корупції. Безвідповідально та соціально ризиковано вирішувати їх тільки за рахунок працівників і пенсіонерів шляхом обмеження їхніх прав.

Середня зарплата по області сьогодні  відстає від середньої зарплати по Україні на 1150 грн., при тому, що у 2010 році це відставання складало всього 452 грн.

У доповіді наголошувалось - головну увагу профспілкових органів виробничої сфери необхідно звернути, перш за все, на відновлення тарифної системи оплати праці, застосовуючи коефіцієнти, передбачені галузевими, Територіальною угодами, колективними договорами, збільшення долі заробітної плати у собівартості продукції з одночасним підвищенням продуктивності праці і конкурентоздатності продукції, що випускається.

В Територіальній угоді на 2016-2017 роки мають бути узгоджені зобов"язання соціальних партнерів, які б передбачали щорічне  підвищення купівельної спроможності заробітних плат не нижче  рівня інфляції.

Що ж до оплати праці освітян, працівників охорони здоров"я, культури, держслужбовців, соціальної сфери, то головним завданням облпрофради, галузевих профспілкових організацій краю, відповідних центральних комітетів профспілок, ФПУ домогтися від Кабінету Міністрів України рішення про щоквартальне, починаючи з 1 січня 2016 року скорочення розриву між розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС та розміром мінімальної заробітної плати не менше ніж на 25%.

Останні два роки позиція профспілок в питаннях зайнятості – це збереження чисельності працюючих.

На жаль, за останні два роки число безробітних зросло. Навантаження на одне робоче місце у вересні п.р. становило в середньому 15 чоловік. В той же час у Кельменецькому і Кіцманському районах в середньому по 40, Герцаєвському -108, Новодністровську -127, в Сокирянському районі – 762 чоловіки.

В області майже 40% працездатного населення вважається незайнятим.

Велика кількість буковинців, особливо на селі, майже втратили надію знайти роботу, на якій вони могли б не тільки заробити шматок хліба, але й яка дасть їм змогу працювати легально та заробляти належну  пенсію на старість.

Облпрофрада звертається до органів влади, роботодавців з пропозицією розробити обласну Програму використання робочої сили в так званих депресивних районах.

Особливу увагу необхідно буде приділити забезпеченню першим робочим місцем молодих спеціалістів.

Крім того, в цей критичний період необхідно більш активно використовувати можливість надання працівникам, які зайняті на виробництві не повний робочий день, допомоги по тимчасовому безробіттю за рахунок відповідного Фонду.

Одним із важливих напрямків в діяльності облпрофради у звітному періоді було вивчення стану і причин виробничого травматизму, вжиття дієвих заходів по їх профілактиці.

Ситуація, яка склалася протягом останніх років  у державі спричинила загострення соціальних проблем для працівників різних галузей. Тож перед профспілковими організаціями всіх рівнів, профспілковим активом  постало питання – не втратити соціальні надбання попередніх років та, використовуючи повний спектр методів профспілкової діяльності за гідний рівень життя спілчан, захистити їх права.

Що правда, профспілкові організації області не сиділи склавши руки. Поряд із такими формами протесту проти недолугої політики Уряду на так зване "затягування пасків" та занадто повільне впровадження ефективних реформ, як трудові спори, трудовий ультиматум, письмові звернення до вищих органів влади, проведення форумів трудових колективів, використовувалися й більш радикальні, - пікетування Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Адміністрації Президента України.

  Водночас, значно більше уваги приділяли і посиленню контролю за виконанням колективних договорів і угод, як основного документа життя і діяльності трудових колективів.

Президія облпрофради вперше у 2012 та 2014 роках затверджувала пакети мінімальних соціальних зобов"язань, які профспілкові організації  обов"язково відстоювали у ході укладання колдоговорів і угод.

Продовжуючи дії, спрямовані на підвищення організаційної роботи щодо укладання колективних договорів необхідно солідаризувати зусилля всіх гілок влади, роботодавців, профспілкових організацій і забезпечити:

- стовідсоткове охоплення працюючих колективно-договірним регулюванням трудових відносин, а також посилити результативність громадського контролю за дотриманням трудового законодавства щодо виконанням  двосторонніх зобов"язань.

У звітному періоді облпрофрада, її членські організації активно співпрацювали з виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Щодо реформуванням Фондів соціального страхування профспілки вважають, що це рішення є незаконним, непродуманим і непідготовленим, воно неминуче призведе до погіршення здоров"я працівників, зростання дитячої і підліткової злочинності, ліквідації мережі дитячих оздоровчих закладів. А це вкрай важливо для забезпечення гідної праці, враховуючи, що переважна більшість працівників не в змозі придбати путівки на   лікування, вартість яких вдвічі, втричі вища за середню зарплату.

         У звітному періоді облпрофрада значно посилила увагу  питанням роботи з молоддю, як головного резерву профспілкових кадрів і поповнення профспілкових рядів. Саме профспілка має стати тією сходинкою, яка допоможе молодій людині  бути активною у всіх проявах життя.

Членські організації облпрофради, первинні профспілкові організації, рядові члени профспілок не залишились осторонь проблем людей, які страждають внаслідок воєнних дій на сході України.

Протягом 2014-2015 років року здійснювалася активна робота щодо надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх родин, а також громадянам, що переміщаються з тимчасово окупованих територій.

 Всі без винятку членські організації збирали та надсилали в зону АТО продукти, теплі речі, ліки, надавали матеріальну допомогу.  Ця робота продовжується і сьогодні.

Сергій Кондрюк у своєму виступі відзначив позитивну роботу Чернівецької облпрофради, висловив подяку від керівництва ФПУ за солідарну, принципову і активну участь у багатьох всеукраїнських профспілкових діях і акціях. Також тезисно зупинився на найважливіших проблемах, які постали сьогодні перед профспілками України, зокрема недопущення принципу закритості реформ галузей економіки, інтегрований курс країни в умовах АТО, альтернатива діям влади, ведення соціального діалогу тощо.

Конференція ухвалила постанову «Про роботу Чернівецької обласної ради профспілок за період з грудня 2010 року по грудень 2015 року» та низку резолюцій. Обрано новий склад Ради, Президії та Ревізійної комісії облпрофради.

 

Головою Чернівецької обласної ради профспілок делегати конференції обрали Шкварковського Володимира Антоновича.

 

 

Чернівецька обласна рада профспілок

 

 

 

DSC02672

 

DSC02668

 

DSC02686

 

DSC02679