В лісгоспі

 

На місцевому рівні соціальний діалог є та хотілося, щоб і на рівні держави був…

За участі Голови ФП області Геннадія Харьковського, голів обласних профорганізацій, працівників апарату ФПО, Навчально-культурного центру «Побужжя» у місті Старокостянтинові відбулося виїзне засідання президії Федерації профспілок Хмельниччини. Учасників гостинно зустріли міський голова Микола Мельничук та голова районної ради по координації діяльності профорганізацій Анатолій Ниник.

Історія і традиції

Профактивісти відвідали державній історико-культурний заповідник "Самчики", чудовий палацо-парковый комплекс в селі Самчики - одну з найкраще збережених в Україні поміщицьких садиб XVIII-XIXст. У теперішньому вигляді вона споруджена у 1790-1805 рр. гайсинським старостою, полковником П. Чечелем. Палац у стилі ампір будував польский архітектор Я.Кубіцький, ландшафтний парк створював ірландець Д. Макклер, інтер’ери оформлював італійський скульптор Ж. Цагляно. В комплекс входять графські ворота, старий палац Хоєцьких, китайський будиночок (нині - галерея самчиківського розпису, зовсім відмінного, але не менш цінного і відомого за петриківський), флігелі, фонтан та ін. У 1972 р. Завдяки зусиллям художника і краєзнавця О.Пажимського садиба визнана памяткою архітектури. Протягом багатьох років родина Пажимських займається відновленням і збереженням комплексу. І для спілчан голова родини провів чудову екскурсію, з любов’ю розповів про кожен куточок, пам’ятку, експонат.

В гостях у виробничників

Профлідери познайомилася з роботою одного з кращих підприємств галузі - ДП «Старокостянтинівське лісове господарство». Його директор Юрій Грачук розповів про щоденні клопоти 206 працівників, основним завданням яких є відтворення і збереження лісів, господарська діяльність та реалізація продукції. Цьогоріч було насаджено 97 га нових лісів, вирощено біля мільйона посадкового матеріалу, прокладаються лісові дороги. Про плідну роботу свідчить те, що середня зарплата на підприємстві складає біля 7000 гривень, яка, порівняно з минулим роком, зросла майже вдвічі. Про співпрацю з адміністрацією розповіла голова профкому Людмила Османкіна. Колдоговір укладається щороку. Працівники повністю забезпечені спецодягом, взуттям, є доплати за шкідливі умови праці, пільги. Значна увага приділяється охороні праці, курсовому навчанню, інструктажам. Серед пріоритетів – соціально-економічний захист, підготовка і перепідготовка кадрів, оздоровлення (за здешевленими на 50% за рахунок підприємства путівками оздоровлено 7 працівників, крім цього, – 18 дітей). Залежно від стажу, якщо працівників протягом року не перебував на лікарняному, йому надається 1 або 2 дні оплачуваної відпустки і всім – 1000 гривень одноразової доплати на оздоровлення (відповідно колдоговору). Різних доплат і матеріальних допомог, передбачених колдоговором, було виплачено на суму майже 311 тис.грн. Основою діяльності та плідної співпраці, переконані директор і голова профкому підприємства, є соціальний діалог, турбота про трудівників.

 

Засідання президії

Голова ФП області Геннадій Харьковський проінформував про перебіг Всеукраїнських зборів голів профорганізацій, у яких взяли участь і профлідери Хмельниччини. На жаль, до учасників не завітали ні Президент України, ні голова Верховної Ради, ні Прем’єр-міністр. Були лише представники влади. У роботі взяли участь голови профорганізацій різних галузей, інформували про вкрай скрутну ситуацію. Складається враження, що підприємства навмисно доводять до банкрутства, багато звинувачень у всіх негараздах сиплеться, як не дивно, на профспілки. Гостро стояло питання повернення ПДВ,через що в підприємств накопичилося чимало боргів. Не вистачає коштів на оборонну продукцію. І чомусь часто керівник приходить – урве і швиденько йде, а на його займає такий самий. Й при цьому суди не вбачають злочину. Нашу увагу постійно відволікають питанням безвізового режиму. Хіба воно одне? Угода з ЄС передбачає чимало пунктів, які вже за п’ять (!) років мають бути виконані, а наразі по більшості напрямів робота навіть не розпочалася. Йшла мова і про збільшення мінімальної зарплати, абсурдність оподаткування пенсій тощо. Зборами прийнято Резолюцію, серед основних вимог:

- Верховній Раді не приймати нові закони, які звужують права і гарантії громадян

- Верховній Раді взяти за основу Європейську соціальну хартію

- Трудовий кодекс має відповідати конвенціям МОП

- відновити фінансування санаторно-курортного оздоровлення застрахованих осіб і їхніх дітей. Не треба сюди приплітати вимоги МВФ, адже це не державні кошти. Альтернатива – спрямувати їх на медичне страхування.

Серед інших вимог – цивілізоване оподаткування з урахуванням вітчизняних особливостей. І ще – Президент України має обов’язково брати участь у спілкуванні з профспілковими лідерами щодо таких значущих для всіх людей проблем, він має стати ініціатором і противником політики застосування дешевої робочої сили. Мають бути реальні інвестиції в охорону здоров’я, реальну і якісну загальну освіту, соціальні послуги. Аналогічні пропозиції спілчани висловлюють Уряду та роботодавцям.

 

В Самчиках

 

Наступне питання – проект Трудового кодексу і позиція профспілок.

Негативно сприймаються висловлювання державних мужів, починаючи з профільного міністра, що, мовляв, спершу слід прийняти, а вже потім будемо вносити зміни. Профспілки ж наполягають, що не слід погіршувати існуючі норми, а не десь і колись згодом вносити зміни. Турбує, що в проекті 40-годинний робочий тиждень не збільшено, однак з’явилася норма (ст.129): тривалість щоденної роботи може бути подовжена за погодженням з виборним профорганом до 10 годин. Тобто, один день може тривати 6 годин, наступний – 10. Знаючи реалії, не хотілося, щоб всі робочі дні перетворилися на 10-годинні.

Тепер трудовий договір має укладатися письмово.

Замість контракту вводиться поняття строкового трудового договору. Але його розірвання не вимагає погодження з профспілками. Та, наприклад, його розірвати можна вже і коли людина хворіє, не перешкода цьому і те, що працівниця пішла в декрет та ін. Зверніть увагу: припиняють дію всі закони, які стосуються трудових відносин, крім Закону про профспілки. Діятиме тільки Трудовий кодекс.

Не подобається і надання права роботодавцям здійснювати техзасобами контроль за працівниками. Іноді це доводять до абсурду (електронні картки в туалет).

Одна норма спірна. Це – виконання додаткових обов’язків, якщо працівник недовантажений основною роботою.

Одна з найгірших норм – намагання надати роботодавцям право переводити працівника без його згоди до іншого роботодавця, незалежно від місцевості (можна й в іншу область). Непокоїть, що переведення може розтягнутися на роки.

Тлумачення залучення до понаднормових робіт – однобічне: роботодавець лише інформує профком. Термін відпустки за власний рахунок може бути необмежений.

Подвійне тлумачення колдоговору та локальних актів роботодавця: хочуть підвести до думки їх рівноцінності, мовляв є акт – колдоговір необов’язковий. Профспілки категорично проти.

Турбує туманне тлумачення причин звільнення: невиконання або неналежне виконання обов’язків (будь-кому можна щось закинути і спробуй доведи), невідповідність займаній посаді (аналогічно), неявка на роботу внаслідок тимчасової непрацездатності (хворієш – не причина).

Погано, що в проект ТК досі не погоджуються включити пропозиції профспілок, особливо розділ щодо профспілок. Немає статей щодо самозахисту працівника. Щодо охорони праці теж є негатив: хочуть надати роботодавцю право самому вирішувати, які кошти виділяти і чи потрібно взагалі.

Пропозиції президії ФП області щодо проекту направлені народним депутатам.

 

Що нам готує проект Держбюджету – 2016?

Дефіцит – 85 млрд.грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня – 1378 грн., 1 травня – 1450 грн., 1 грудня – 1550 грн. (аналогічні показники по мінімальній зарплаті), для осіб, які втратили працездатність – відповідно 1074 грн., 1130 грн., 1208 грн.

Позитивним є те, що передбачено кошти для АПК щодо реалізації програм лізингу; на надання кредитів; на будівництво, придбання житла науково-педагогічним, педагогічним працівникам (військовослужбовцям ЗСУ).

З іншого боку, на 2016 рік зупиняється дія ЗУ «Про індексацію грошових доходів населенню». А це стосується зарплат, пенсій, стипендій. Продовжується дія норми, яку запроваджували на рік (!), якою працюючі пенсіонери «ощасливлені» 15%-м оподаткуванням пенсії. Дія ще 40 законів переходить в т.зв. «ручний» режим КМУ – їх забезпечення напряму залежить від «доброї» волі КМУ (галузі, що підпадають – освіта, культура, держустанови, охорона здоров’я).

За рахунок чого збиратимуть податки? Зокрема, - збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій; збір з продажу іноземної валюти; з купівлі-продажу нерухомого майна. Запроваджується відрахування з використання та надання послуг стільникового зв’язку; з надходжень від плати за послуги, що надаються бюджетними установами, відповідно до законодавства (18 млрд.728 млн.грн.) та ін. В проект бюджету вже навздогін хочуть внести обіцяну нову податкову базу. Жах!    

 

З мером Старокостянтинова

 

Соціальний діалог з профспілками є і триватиме

Про це наголосив Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук. Місто постійно потужно розвивається і розбудовується і з року в рік – на кращих позиціях в області за соціально-економічними показниками. Збудовано і наприкінці року вступить у дію нове надсучасне з відповідним обладнанням підприємство з виробництва акумуляторів. Воно стане одним з кращих в Європі, світі і дасть роботу 1100 працівникам та, за прогнозами, 4 млрд.грн. товарообігу. Торік місто вклало понад 14 млрд.грн. у зміцнення виробництва продукції та покращення умов праці робітників.

120 мільйонів євро іноземних інвестицій вкладено у реконструкцію молокозаводу, який став одним з кращих у галузі і відправляє сертифіковану продукцію за кордон. Працює багато молоді.

Реконструюється цукрозавод, налагоджено виробництво сухого фасованого жому для тваринництва. Будується ТЕЦ, щоб повністю відмовитися від споживання підприємством газу і здешевлення продукції.

По-сучасному працює МКП «Тепловик».

Чимало робиться для покращення стану доріг, інфраструктури, розвитку соціальної сфери. Збудовано стадіон з підігрівом (краще поле в Україні), криті бігові доріжки, планується побудувати сучасний спортивний комплекс, льодовий каток.

Міський голова особисто опікується збереженням історичної спадщини (завершується облаштування скверу Т.Г.Шевченка, який прикрашатиме пам’ятник Кобзареві), не забуто визволителів міста, чорнобильців, афганців, Героїв Небесної Сотні, АТО (реконструйовано меморіал Пам’яті), встановлено унікальний пам’ятник жертвам Голодомору.

Микола Степанович тільки «за» співпрацю, спільну плідну роботу і соціальний діалог з профспілками. Він підтримує їх і стежить, щоб міське управління праці та соцзахисту населення та інші відповідні інстанції контролювали виконання законодавства в трудовій сфері (виконання колдоговорів, умови праці, побут, вчасна виплата зарплати тощо).

За плідну співпрацю і турботу про людей Голова ФП області Геннадій Харьковський вручив Миколі Мельничуку Почесну грамоту ФП області.

 

Анатолій Лагунець,

зав.інформаційним відділом ФП Хмельницької області