12108885 527307764102883 8895851587839848869 n

З 27 по 29 листопада, у м. Уффаліз, Бельгія, пройшла конференція для молодих профспілкових лідерів будівельного та деревообробного секторів із різних регіонів Європи. Організатором заходу стала Бельгійська Профспілка будівництва, індустрії та енергетики ACV-CSC. На конференцію з’їхались молоді профлідери із Бельгії, Франції, Нідерландів, Німеччини, Італії, Сербії, Македонії та України.

Від Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України у заході прийняли участь Клименко Анастасія, координатор Центрального комітету Профспілки та Андрій Сотніков, Голова молодіжної ради Харківської обласної організації Профспілки будівельників, майстер виробничого навчання Харківського професійного електротехнічного ліцею. Молодь Профспілки будівельників презентувала результати роботи своєї організації та основні напрямки діяльності. Говорила про стан молодіжного профспілкового руху в Україні.

Метою заходу було зібрати разом молодих профспілкових лідерів будівельного та деревообробного секторів з усіх регіонів Європи. На порядку дня стояло створення єдиного молодіжного профспілкового Європейського голосу проти неоліберальної політики соціального демонтажу, за гідну працю для всіх, за соціальну Європу, на користь сильного, молодого та динамічного Європейського профспілкового руху!

Робота проходила активно та динамічно: живі дебати, інтерактивні семінари, обмін досвідом та тімбілдінг. Основними темами обговорення стали: соціальний демпінг та криза, расизм, кліматичні зміни та органайзинг молоді. Представники з Європейської федерації будівельників і деревообробників EFBWW та Інтернаціоналу будівельників і деревообробників BWI виступили у ролі експертів та проводили дебати.

Анна Андреєва, експерт по веденню кампаній BWI, представила 10 основних пріоритетів роботи Інтернаціоналу будівельників і деревообробників, серед яких кліматичні зміни та зелене будівництво. Зелене будівництво – це не лише гарна інвестиція у збереження навколишнього середовища, а й створення нових робочих місць, що є дуже важливим у період кризи.

Про цікавий досвід нестандартного методу освіти членів профспілки розповів колега із Нідерландів. Профспілка створила спеціальний додаток для смартфонів – гру, відповідаючи на питання якої найактивніший користувач додатку у кінці кожного місяця отримує приз. Тематика питань гри звісно ж стосується профспілки, це колективні угоди або ж наприклад правила техніки безпеки на робочому місці. Член профспілки, який дав найбільшу кількість правильних відповідей в кінці місяця отримує сертифікат на покупки у певному магазині, похід на картинг або ж інший активний відпочинок.

А колеги з Італії, аби допомогти своїм членам у період кризи, створили спеціальний профспілковий інтернет-ресурс, на якому кожен безробітний може знайти профспілкового співробітника, що буде допомагати йому у пошуках роботи. Спеціаліст разом із робітником створюють якісне резюме, роблять розсилку і т.д. Як кажуть колеги, вони звісно не можуть створювати робочі місця, тому роблять все, що в їхніх силах. Тим паче, що за останні роки через кризу та безробіття в Італії виросла кількість суїцидних випадків, тому людям важливо знати, що вони не наодинці зі своїми проблемами, що є ті, які не байдужі та готові допомогти.

У рамках конференції 29 листопада усі учасники мали відправитися на кліматичний марш до Парижу, який мав пройти напередодні еко-саміту СОР21, що відбувся 30 листопада 2015 року. Та нажаль найчисельніша акція була скасована, через трагічні події, що сталися напередодні.

На протязі трьох днів роботи інтенсивно розглядалися теми, які хвилюють молодь на сьогоднішній день. Обговорювалися проблеми, які торкнулися різних регіонів Європи. Усі учасники прийшли до висновку, що незважаючи на розбіжності та регіональні особливості у всіх одна мета: це гідна праця для всіх! І в умовах сьогоднішньої кризи, яка на жаль торкнулася кожної країни Європейського континенту, ми можемо вибудувати єдину стратегію покращення та розвитку, ділитися досвідом та надавати підтримку одне одному, адже наша сила в єдності!

Профспілка працівників будівництва і промисловості

будівельних матеріалів України

12291913 10156295039885788 344169742252199684 o