Изображение 5970

Важливою подією в житті півмільйонного профспілкового загалу Дніпропетровщини стала ХХІІІ звітно-виборна конференція обласного об’єднання профспілок, яка відбулася 15 грудня. Ї Ї делегати підбили підсумки роботи за минуле п’ятиріччя та визначили головні завдання на наступному етапі.

У звітній доповіді голови облпрофцентру В.Дубіля були проаналізовані основні результати роботи, здобутки та проблемні питання. Серед позитиву, зокрема, були названі досягнуті завдяки розвитку соціального діалогу зростання в області середньомісячної зарплати найманих працівників більш ніж на 23% і недопущення їх масового вивільнення, високий відсоток охоплення працюючих колдоговірною «парасолькою», що сприяє збереженню соціальних гарантій та додаткових матеріальних преференцій. В той же час це навіть суттєве зростання зарплати «зїдається» інфляцією.

Изображение 6009

Профспілки області беруть активну участь у законотворчому процесі, зміцнюють контакти з народними депутатами України. Завдяки їх принциповій позиції вдалося не допустити закриття Дніпропетровського трубного заводу, звернути увагу влади на проблеми легендарного Південмашу (зараз зявились перспективи нормалізації роботи цього гіганту космічного машинобудування, працівникам повертають заборговану зарплату) та вирішити кризу з підготовкою теплоенергетичних підприємств до цьогорічного опалювального сезону.

Серед лідер профспілкового руху області були названі облпрофорганізації металургів і гірників, вугільників, енергетиків, освітян, комунальників. До їх рівня требі підтягуватись й іншим.

Изображение 5915

Про своє бачення ролі та завдання профспілок на нинішньому етапі , необхідність давати відсіч антинародній політиці уряду говорили у своїх виступах голови обкомів профспілки металургів і гірників В.Шевченко, освітян – Г.Бєлікова, працівників культури – А.Яловий, заступник голови теркому профспілки вугільників М.Тютюник, керівники первинних профорганізацій М.Миронов (Криворізька ТЕС) та Ю. Петренко («Криворіжтепломережа»). Звертали делегати увагу й на необхідність відновлення соціального діалогу на національному рівні, прийняття нової Генеральної угоди та повернення фінансування Фондом соціального страхування оздоровлення трудящих та членів їх сімей.

Напрямки роботи профспілок цих та інших нагальних питань знайшли відображення у прийнятих делегатами постанові конференції та Програмі діяльності облпрофцентру на 2016-2020 рр.

Изображение 5919

Головою облпрофобєднання знов обрано Віталія Дубіля, його заступником – Юрія Чернова.

Перед делегатами конференції також виступили перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації О.Кужман та голова обласної Федерації організацій роботодавців В.Сергєєв.

Про діяльність Федерації профспілок України розповів на конференції заступник голови ФПУ, перший заступник голови СПО профспілок на національному рівні С.Кондрюк.

Изображение 5961

Сьогодні, 16 грудня С.Кондрюк взяв участь у зустрічі в Будинку профспілок з профактивом області. Як голова правління Фонду соцстраху з безробіття, він також провів нараду в обласному Центрі зайнятості. Того ж дня С.Кондрюк разом з головою облпрофцентру В.Дубілем привітали з 80-річчям ветерана профспілкового руху Миколу Івановича Бабченка, який протягом піввіку очолював обком профспілки комунальників і був свого часу народним депутатом СРСР від профспілок.

Изображение 5923

В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофобєднання.