IMG 6894 1

 

   На засіданні обласної тристороньої соціально-економічної ради, яка відбулась 15 грудня, підведені підсумки     виконання регіональної Угоди між Рівненською обласною державною адміністрацією, обласною радою об’єднанням організацій роботодавців та Федерацією профспілок області з соціально-економічних питань на 2015-2017 роки за 9 місяців року нинішнього. Таким чином-сторони –підписанти контролюють виконання власних дій і рішень за взятими в Угоді зобов’язаннями, забезпечуючи реалізацію пріоритетних завдань соціально-економічного розвитку регіону.

З відповідною інформацією перед членами ради і присутніми представниками громадськості виступила Олена Олешкевич, начальник відділу з питань оплати праці та соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Вона, зокрема, зазначила, що з 296 пунктів Угоди органів виконавчої влади безпосередньо стосуються 87 пунктів. Спільна відповідальність передбачена 81 пунктами Угоди. Ці зобов’язання в основному виконуються .Суттєвий прогрес за 9 місяців досягнутий у справі оновлення виробничих потужностей, запровадження інновацій та прогресивних технологій, освоєння нових видів конкуренто-

спроможної продукції, вживаються заходи   щодо забезпечення сприятливих умов для розвитку підприємництва.

   За розділом III «Оплата праці та трудові відносини» ОДА взято зобов’язання забезпечити зростання середньої заробітної плати в області в цілому.   За січень –вере-

сень н.р. вона становила 3398 грн, що на 14,6 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом 2014 р. Разом з тим станом на 1 жовтня загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати за даними статистики    склала 13821,6 тис. грн., що на 4634,8 тис. грн більше  ніж на 01. 01.2015р.

   Управлінням Держпраці у Рівненській області за словами Олени Олешкевич постійно здійснюються превентивні заходи з метою недопущення та унеможливлення подальшого утворення заборгованості з виплати заробітної плати.

 

IMG 6898

 

   Цією проблемою займається і обласна рада з її депутатським корпусом. голова облради Володимир Ковальчук заявив про те, що він особисто проводитиме консультації з представниками профспілок і адміністрацій Рівненського аеропорта та ДП « Рівненський автомобільний ремонтний завод», де найбільш критична ситуація з виплатою заборгованості по зарплаті. Він також наголосив, що на його думку плідна співпраця з роботодавцями та профспілками у виконанні зобов’язань Угоди і є той шлях соціального діалогу,який визнається в усьому світі, і який єдино вірний на відміну від конфронтації та протистояння.

-Захист прав і свобод .а також здоров”я і життя будь-якого громадяна України-це також особливо-важлива турбота влади, підкреслив він, повторивши свою заяву у зв’язку з інцидентом з головою ФПО Миколою Шершуном, який стався днями в стінах ОДА. –Висловлюючи свої вибачення Миколі Харитоновичу - шанованій і заслуженій людині,і засуджуючі протиправні дії нападників-хуліганів підкреслив він, -влада зробить все ,щоб подібного не відбувалося ні з ким, і контролюватиме хід розслідування цього безпрецедентного за своєю жорстокістю і цинічністю випадку.

   Повний звіт про виконання своїх зобов’язань у рамках Угоди надала членам ради заступник голови Федерації профспілок області Марія Рожко. Зокрема ,вона зазначила:

-У ситуації, яка на сьогодні є в країні, Федерація профспілок області намагається конструктивними діями і методами соціального діалогу послабити економічний пресинг на людину праці.

   Ціла низка міжгалузевих питань, які профспілки всі разом сьогодні виборюють, залишаються вкрай важливими, в тому числі і для жителів нашої області. На забезпечення конституційних прав працівників Федерацією профспілок області надіслані пропозиції, масові   звернення до Президента України, Прем’єр - міністра України, Верховної Ради України, Уповноваженого з прав людини, Народних депутатів України від нашого регіону.

В поточному році ми зверталися з питань щодо:- підвищення розміру мінімальної заробітної плати; індексації грошових   доходів громадян; відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів;погашення заборгованості із виплати заробітної плати; надання соціальних послуг;

- щодо встановлення справедливих цін на український газ та тарифи на комунальні послуги для населення ;

- врегулювання цін на ліки та медичні послуги у зв’язку з проведенням медичної реформи;

- удосконалення порядку формування розміру прожиткового мінімуму;      

- встановлення посадового окладу ( тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки;

- відновлення фінансування з ФСС з ТВП;

- сприяння та підтримки Народними депутатами внесення   запропонованих профспілками пропозицій та поправок до проекту Трудового кодексу, заради забезпечення достойного життя працівників та захисту їхніх законних прав, та інші.  

   Відповідно до піднятих нами питань є певні зрушення. Так, спільні зусилля профспілок всіх рівнів щодо підвищення соціальних стандартів та гарантій знайшли відгук в Урядової сторони. Не з 1 грудня, а з 1 вересня ц.р. збільшилась мінімальна заробітна плата з 1218 грн до 1378 грн, а мінімальна пенсія – з 949 грн до 1074 гривень. Крім того, за погодженням профспілкової сторони постановою №731 Кабінету Міністрів України «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», передбачено  підвищення базового тарифного розряду ЄТС з 1 вересня 2015 р. на 160 грн. (з 852 грн. до 1012 грн) та міжтарифну диференціацію, в т.ч. між розмірами перших п’яти тарифних розрядів). Таким чином, Урядом збережено грошовий розрив між даним показником та мінімальною заробітною платою у розмірі 366 гривень.

Слід зазначити, що розмір базового тарифного розряду ЄТС останній раз збільшувався майже 3 роки тому (1 січня 2013 року). 

   Та хоча запропоновані підвищення не покриють рівня інфляції 2014–2015 років та зростання цін і тарифів на енергоносії й житлово-комунальні послуги, однак це є першим кроком на виконання вимог профспілок та покращення добробуту громадян.

         У   зв’язку з   ліквідацією Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих   актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці ” від 28.12.2014 р. № 77-VІІІ фінансування за рахунок коштів соціального страхування придбання санаторно-курортних путівок, часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв та дитячого оздоровлення Федерація профспілок України виступила з вимогами до Уряду щодо невідкладного поновлення цих важливих профілактичних соціальних послуг.  

                3 листопада 2015 р. зроблено перший крок на шляху відновлення оздоровлення за рахунок коштів соціального страхування .

         Верховною Радою України в цілому прийнято Закон щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів. Це дозволить здійснити лікування в санаторіях-профілакторіях вищих навчальних закладів десятки тисяч студентів, уберегти їх від хронічних захворювань та зберегти майбутній трудовий потенціал держави.

 

IMG 6895

 

           На черзі - розгляд парламентом законопроекту № 2245, яким передбачається надання соціальних послуг за рахунок коштів соціального страхування щодо фінансування санаторно-курортного та відновлювального лікування застрахованих осіб та членів їх сімей,надання фінансової підтримки та матеріальної допомоги дитячо-юнацьким спортивним школам, підпорядкованих громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості. Цей законопроект включено до порядку денного парламенту після консультацій керівників національних профоб’єднань з лідерами парламентських фракцій та Головою Верховної Ради України. Проект підтримано профільним Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Будемо сподіватися, що Президент підпише вищезазначений закон. Робота над відновленням у повному обсязі профілактичних соціальних послуг працівникам-застрахованим особам Фондом соціального страхування, в тому числі санаторно-курортного лікування, оздоровлення дітей, фінансової підтримки санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, організацій – триває.

Методами профспілкового впливу, зазначила далі Марія Рожко, виконуються й інші зобов’язання профспілок, а саме контроль за охороною і безпекою праці, повернення заборгованості із зарплати, правовий захист членів профспілок,організація оздоровлення та культурно масової, спортивної роботи. Вся ця велика робота проводиться ФПО спільно з обласними галузевими профобєднаннями на паритетних і демократичних засадах.Вона підкреслила:

   -- 30 листопада 2015р. відбулась VII звітно-виборна конференція ФПО, вона була проведена в новому форматі на демократичних засадах. Заздалегіть звітна доповідь була доведена через електронні носії, сайт і газету “За відродження» ФПО до 143 тисячного профспілкового активу. Відбулось попереднє обговорення та узагальнення всіх пропозицій та зауважень в ході обговорення звітної доповіді. Чимало з них були враховані й увійшли в прийняті на Конференції документи. Профспілковий актив, серед яких 41% молоді переконаний, що на сьогодні важливо не втратити соціальні надбання попередніх років, а використовуючи повний спектр методів профспілкової діяльності, посилити захист за гідний рівень життя спілчан.

В ході засідання тристоронньої ради з пропозиціями щодо відновлення роботи і фінансування обласних ДЮСШ, літнього оздоровлення дітей в повному обсязі,посилення соціально-економічного захисту держслужбовців і працюючих в транс-національних кампаніяхі виробничій сфері виступили голови обласних організацій профспілки працівників культури- Петро Давидюк,державних установ-Іларіон Кучерявий,енергетиків та електротехнічної промисловості – Василь Косович.

Результати домовленостей лягли в основу рішення ,яке було ухвалено. А на завершення, закликаючи всіх до подальшої плідної співпраці з виконання положень Угоди, заступник голови ФПО Марія Рожко,повертаючись до резонансної події з порушення громадянських прав голови Федерації профспілок Рівненщини М.Х.Шершуна закликала членів ради і громадськість області:

--Ми повинні усім миром обєднати зусилля, щоб подібні випадки більше нізким і ніприяких обставинах не повторилися. Досить давати приводи, щоб нас як дикунів зображали на телеекранах всього цивілізованого світу, якщо ми правова держава ми маємо діяти в рамках правового поля, коли життя пересічної людини, її гідність і права понад усе!

 

                                                                                           Аналітично-інформаційний центр

                                                                                                                        ФПО