FPO-NSPPV

          

Зважаючи на наполегливі вимоги членів профспілок, Федерація профспілок Кіровоградської області звернулася до народних депутатів з настійною пропозицією: припинити масштабне порушення основних конституційних прав працівників на достатній життєвий рівень.

         «Невже Ви в черговий раз підтримаєте пропозиції Уряду, йдеться у Зверненні, який замість ефективних реформ у реальному секторі економіки, створення нових робочих місць, залучення інвестицій, викоренення корупції, вдався до найпростішого – різкого урізання соціальних гарантій і заробітних плат, про що свідчить проект Закону «Про Державний бюджет на 2016 рік». Як можна залишати до травня наступного року рівень прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати у розмірі 1378 грн., який за розрахунками Мінфіну України він має становити у 2016 році 3393 грн.?

         Це означає одне: Уряд фальсифікує соціальні стандарти, використовує їх як завісу своєї неспроможності забезпечити мінімальний рівень життя. До прикладу: в області в жовтні розмір середньої зарплати (найвищий у 2015 році) склав 3694 грн. За офіційним соціальним стандартом - це 2,7 мінімальних зарплат. А фактично це лише на 8 відсотків вище фактичного розміру мінімальної зарплати.

         Не передбачені в проекті бюджету видатки на ліквідацію дискримінації в оплаті праці працівників бюджетної сфери та працівників, зайнятих на державній службі, в органах місцевого самоврядування. Разом з тим, Уряд планує закласти на субсидії для оплати населенням комунальних послуг вдвічі більше видатків, ніж у 2015 році (43 млрд. грн. проти 24,4 млрд. грн. у 2015 році), що свідчить про збільшення збіднілих домогосподарств та знецінення трудових доходів. А чого коштує запропонована в проекті Держбюджету (ст.26) пропозиція про передачу Пенсійному фонду залишків фонду соціального страхування, які утворились через ліквідацію фінансування оздоровлення дітей, спортивних шкіл, санаторно-курортного лікування. У одних жебраків забрали - іншим віддали.

         І знову, як і в минулому році, Уряд буквально виборює собі право (замість забезпечення прав людини) в ручному управлінні та виконувати чи не виконувати конституційні гарантії, а саме: щодо індексації зарплати, застосування пільг та соціальних гарантій. За які досягнення Уряду надається право ігнорування ст. 8 Конституції України?

         Якщо до всіх цих пропозицій Уряду додати новації податкової реформи, які стосуються кожного українця, та зміни до деяких законодавчих актів України (законопроект № 3628), яким запропоновані норми щодо підвищення порогу індексації в розмірі 103 відсотка, замість існуючого 101 відсоток, чергового підвищення віку виходу на пенсію за вислугу років, обмеження виплати заробленої пенсій на рівні 85 відсотків, передачу на забезпечення місцевих бюджетів, які обмежені фінансовими ресурсами цілої низки гарантованих законодавством пільг і гарантій, то важко повірити, що в нашій державі, як зазначено ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров’я визнаються найвищою соціальною цінністю - навпаки йде повне ігнорування Основного Закону та перетворення українців на жебраків».

         Зважаючи на вище викладене, ФПО пропонує при прийнятті рішення під час голосування підтримати пропозиції СПО профспілок до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», направлені Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 14.12.2015 за №01-13/1506 – СПО, згадати про свою присягу перед вступом на посаду народного депутата України: присягаю дбати про добробут українського народу.

                                                                                                Максим Баланенко

Голова ФПО