КУЛЬТ

 

Найбільш важливі на сьогодні питання захисту прав та інтересів працівників галузей культури обговорили учасники засідання Президії ЦК Профспілки працівників культури України, що відбулось 17 грудня.

 

В засіданні взяли участь члени Президії ЦК Профспілки з усіх регіонів України.

На порядку денному стояли два вкрай актуальні питання, з якими кожен день стикаються первинні профспілкові організації та трудові колективи. Перше - вдосконалення соціального діалогу в трудових колективах системи Держкомтелерадіо в період їх реорганізації та створення згідно законодавства України суспільного мовлення.

 

КУЛЬТ1

 

З інформацією з цього питання виступила Голова Профспілки Людмила Перелигіна, яка зазначила, що після прийняття Урядом постанови щодо утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», в регіональних телерадіокомпаніях активно розпочався процес реорганізації. Центральним комітетом Профспілки було терміново розроблено та надіслано в усі регіони України рекомендації щодо дій первинних профспілкових організацій при реорганізації юридичної особи шляхом приєднання, які містять докладну інформацію щодо алгоритму поетапних дій первинних організацій та їх виборних органів під час проведення реорганізації.

 

КУЛЬТ2

 

За цей період на базі державних регіональних телерадіокомпаній створено філії Національної телекомпанії України, до яких переведено майже всіх працівників. В усіх організаціях проведено профспілкові збори, якими підтверджено повноваження діючих профспілкових організацій та їх виборних органів. Процес реорганізації постійно висвітлюється в інформаційних бюлетенях. Переважна частина питань, що виникають в процесі реорганізації, вирішується в оперативному порядку. Відкритими ж на сьогодні залишаються - колективно-договірне врегулювання відносин між керівництвом і значно розширеним за рахунок регіональних телерадіокомпаній штатним персоналом НТКУ і болюче питання майбутнього скорочення працівників. Першочерговим завданням Центрального комітету, регіональних та первинних профспілкових організацій в період реорганізації є виконання своєї захисної функції трудових прав членів Профспілки та збереження потужного висококваліфікованого кадрового потенціалу телерадіомовників.

Перед членами Президії з зазначеного питання виступили перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак та Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія. Виступаючі запевнили членів Президії, що всі питання будуть вирішені шляхом конструктивного соціального діалогу з Профспілкою та виключно в рамках трудового законодавства. На питання присутніх соціальними партнерами Профспілки було дано змістовні відповіді.

Підсумовуючи перше питання порядку денного, членами Президії було прийнято постанову щодо основних напрямів подальшої діяльності профспілкових організацій всіх рівнів в період подальшої реорганізації державних ЗМІ та створення суспільного мовлення України, а також доручено Голові ЦК Профспілки працівників культури України Людмилі Перелигіній інформувати членів Колегії Держкомтелерадіо України про реальний стан дотримання трудового законодавства у трудових колективах філій НТКУ під час створення Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Другим було розглянуто важливе питання щодо фінансування галузі культури, ЗМІ та спорту в проекті Державного бюджету України на 2016 рік та останні зміни до законодавчих актів України.

 

КУЛЬТ3

 

Присутні на засіданні Президії соціальні партнери (заступник Міністра культури України Ростислав Карандєєв, директор департаменту фінансово-ресурсного забезпечення Міністерства культури України Володимир Жук, керівник Управління організаційної роботи і планування Міністерства молоді та спорту України Олексій Фірстенко, голова Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного виховання Олександр Шаліт, директор Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок Борис Холоденко) в своїх виступах зосередили увагу присутніх на недостатньому фінансуванні закладів культури, спорту, ЗМІ в наступному році. Не зважаючи на здобутки цього року, зокрема, прийняття постанови КМУ про вислугу років клубним працівникам, збереження мистецької освіти у підпорядкуванні Міністерства культури, вилучення з проектів законодавчих актів права місцевих органів влади самостійно проводити ліквідацію закладів культури, фінансову підтримку громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування, зазначені сфери стоять перед майбутніми викликами. Процес децентралізації, який впевнено набирає обертів, може призвести до знищення закладів, особливо на районному та сільському рівнях. Крім того, запропоновані КМУ проекти законів № 3628 ««Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» та № 2669-д «Про внесення змін до деяких Законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури» можуть спричинити масові вивільнення працюючих. А запровадження проекту закону «Про освіту» матиме наслідком знищення мистецької освіти.

 

КУЛЬТ4

 

Заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк присвятив свій виступ питанням соціального захисту людини праці та проекту Трудового кодексу. Зокрема, він наголосив на останніх діях Федерації профспілок та її членських організацій в умовах тотального зубожіння українського народу. Щодо проекту Трудового кодексу, виступаючий зазначив, що робочою групою Верховної Ради України, створеною парламентським Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення для опрацювання проекту Трудового кодексу України до другого читання постатейно розглядається кожна книга Кодексу. Ряд позицій профспілкам вдається відстояти.

На засіданні Президії було також обрано делегатів VII зїзду Федерації профспілок України та делеговано до складу Ради ФПУ представників Профспілки.

 

Прес-центр ФПУ