УГОДА 2

 

Нещодавно створене управління державної служби України з питань праці в Івано-Франківській області та Рада профспілок області уклали угоду про співпрацю. Цей важливий документ передбачає проведення спільних перевірок стану дотримання законодавства про працю, соціальне страхування на підприємствах, установах, організаціях, де працюють члени профспілок. Внаслідок таких дій вживатимуться заходи по усуненню порушень та притягнення до відповідальності керівників, які їх допустили. Сторони зобов’язуються брати участь у формуванні програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, здійснювати постійний контроль за їх виконанням, а також вдосконалювати систему атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативно-правовим актам з охорони праці.

Згідно угоди сторони також координують дії під час спеціального розслідування нещасних випадків на виробництві з метою забезпечення його об’єктивності, недопущення безпідставного звинувачення потерпілих або віднесення травм до «не пов’язаних з виробництвом».

Угода про співпрацю сторін передбачає участь представників профспілок у комісіях з прийняття в експлуатацію нових виробничих об’єктів з метою недопущення їх невідповідності встановленим нормам з охорони праці.

Сторони зобов’язуються реагувати на запити органів державного нагляду і за необхідності забезпечувати надання відповідних матеріалів та документів.

Ігор Росипайло наголосив: «Основним завданням Управління Держпраці є реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення. Підписання угоди про співпрацю є логічним завершенням процесу формування державної політики у сфері взаємовідносин Сторін щодо вжиття необхідних заходів на дотримання вимог чинного законодаства. Ми взяли на себе зобов’язання обмінюватися інформацією, проводити спільні перевірки, подавати пропозицій про внесення змін до законодаства та проведення роз’яснювальної роботи».

«Основою підписання Угоди про співпрацю, - зазначив Ігор Басюк, - є вирішення питань щодо покращення ситуації в області з питань оформлення роботодавцями трудових відносин з працівниками, своєчасності виплати заробітної плати, підвищення рівня оплати праці та дотримання вимог з охорони праці, з метою недопущення виробничого травматизму».

 

Угодою про співпрацю Сторони домовилися здійснювати державний нагляд та громадський контроль за дотриманням, гарантованих Конституцією та іншими законами України, трудових прав працівників з метою виявлення порушень законодавства, вжиття заходів до усунення порушень, проведення профілактичної роботи щодо їх попереджень.

 

УГОДА

 

                 Угоду про співпрацю підписали:

начальник управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор РОСИПАЙЛО та голова Ради профспілок області Ігор БАСЮК.