Фото14021

20 січня 2016 року у ПВНЗ «Харківський соціально-економічний інститут» на базі факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ відбулось навчання профспілкового активу членських організацій Харківської обласної Профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг.

 

Навчання профспілкових кадрів і активу є невід’ємною складовою роботи Харківської обласної профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг (Голова Приседська Алла Андріївна). Тренінг «Я – медіа грамотний» був проведений для представників членських організацій галузевої профспілки. Участь у тренінгу взяли також і представники ПВНЗ «ХСЕІ» - члени лекторської групи ФПК.

Основна мета тренінгу – надати базові знання та навички у сфері медіа, ознайомити членів профспілок з видами маніпуляцій і пропаганди, підтримати критичність мислення. Тренінг проходив у рамках проекту «Програма медіа грамотності громадян», який є результатом співробітництва Академії української преси, IREX та проекту StopFake за підтримки глобального фонду миру і безпеки, Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada).

Тренінг за темою «Я – медіа грамотний» для профактиву проводила Масалітіна Марина Євгенівна – тренер з медіаграмотності, психолог, гештальт-терапевт, волонтер проекту «Альтернативи насильству в Україні».

Протягом тренінгу слухачі мали змогу отримати нові, корисні знання: було розглянуто поняття «інформування» та «пропаганда», проаналізовано основні риси фейкових новин. Під час практичних вправ представники профспілок аналізували свій медіапростір, вчилися свідомо підходити до питань медіа споживання, виявляти пропаганду, фейки і маніпуляції, дізналися про механізми й наслідки використання стереотипів і мови ворожнечі. Висококваліфікований тренер запропонувала профспілковцям інструментарій, що допомогатиме відбирати якісну та правдиву інформацію, наголосила, на що звертати увагу при отриманні інформації.

По завершенні навчання слухачі відмітили, що для них це була дуже важлива і корисна інформація, завдяки якій згодом вони будуть аналізувати новини з різних джерел, таких як радіо, інтернет, друковані видання, телебачення, соцмережі, і намагатися робити правильні висновки.

Слухачі були зацікавлені в навчальному процесі і прийняли активну участь у проведенні тренінгу, відмітили важливість профспілкового навчання і зазначили, що отримані знання необхідно застосовувати на практиці в повсякденній профспілковій роботі.

 

 DSC06768

 

DSC06777

 

 

DSC06772

 

Фото14051

Олена Шпурік,

декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ