охорона

Відбулася нарада з підготовки до проведення Всесвітнього дня охорони праці в Черкаській області. Не дивлячись на обмеження наглядових функцій Державної інспекції праці, Фонду соціального страхування, профспілок, колегіально відпрацювали план заходів. Головна проблема -  як відновити на підприємствах роботу служби охорони праці, підняти рівень професійної підготовки відповідальних осіб з охорони праці, зацікавити роботодавця та працівників у створенні безпечних умов,  попередженні нещасних випадків на виробництві.

Реформування Держгірпромнагляду, інспекції з питань праці, низькі заробітні плати співробітників та обмеження  перевірок дотримання безпечних умов праці призвели до значного погіршення правового захисту працівників, руйнації самої служби охорони праці, відсутності відповідальних осіб на робочих місцях.

У більшості створених власниками, особливо в АПК, служб з охорони праці та призначеними на посади відповідальними працівниками робота проводиться формально. Такі фахівці суміщують  декілька посад, відповідають за різні напрямки діяльності підприємства. А питання охорони праці, захисту працівника не вважаються пріоритетними.

Крім традиційних заходів як звернення оргкомітету, проведення тижня охорони праці, тематичних теле- та радіопередач, консультацій, конкурсу дитячого малюнку, відкритих уроків у навчальних закладах, засідання круглого столу, покладання квітів до пам’ятного знаку загиблим на виробництві, на нараді запропонували провести виставку спецодягу, засобів індивідуального захисту місцевих виробників.

Чомусь в Україні залишається незмінним відношення до інспектування  як необхідність застосування штрафних санкцій, а не  методичної допомоги, забезпечення інформацією, консультування інспекторами. Мабуть на це є підстави, але потрібно змінюватися всім на цивілізовані взаємовідношення. На часі реалізація вимог  Конвенцій МОП про інспекцію праці у промисловості й торгівлі, сільському господарстві, які, до речі, ратифіковані Україною.

Профспілками області щорічно з соціальними партнерами проводяться заходи з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, аналізується стан охорони праці на підприємствах, організаціях та установах області, рішення направляються органам виконавчої влади.

Аналіз дотримання законодавства про охорону праці свідчить про  серйозні недоліки  у сфері охорони праці. Ріст виробничого травматизму реєструється на фоні зменшення кількості суб’єктів господарювання та зайнятих працівників. Понад 70% нещасних випадків мають організаційні причини.  На жаль, це стосується не тільки приватного бізнесу, але й державних установ, організацій.

За 2015 рік в Черкаській області офіційно зареєстровано 114 страхових випадків, в т.ч. 8  зі смертельним наслідком, а страхові виплати потерпілим та членам їх сімей становили понад 65 млн.грн.

За 2011-2015 роки  технічний інспектор праці Федерації профспілок області взяв участь у роботі 108 спеціальних комісій по розслідуванню нещасних випадків, 7 разів представляв інтереси потерпілого в судах та добився позитивного рішення по встановленню зв’язку отримання травми з виробництвом.

Черкащина -  аграрна область,  кожен третій офіційно зайнятий працює в цій галузі, тому профспілками  на запланованій 4 лютого 2016 року колегії департаменту АПК обласної держадміністрації буде запропоновано розглянути питання створення дієвого контролю за  забезпеченням роботодавцями вимог законодавства з охорони  праці.

Федерація профспілок Черкаської області