DSC01772

 

Друге засідання Ради Федерації профспілок Кіровоградської області було насиченим і емоційним, адже обговорювалися спілчанські дії на сучасному етапі. Найперше, голова ФПО Максим Баланенко зупинився на проблемах зайнятості, адже практично кожна профорганізація  зіштовхнулась з фактами скорочень працівників, введення режиму неповної зайнятості. Для збереження трудових колективів використовуються всі надані профспілкам права. Не все вдається, але спільні консультації соціальних партнерів дозволили уникнути загострення ситуації, хоча в кінці року його стан  погіршився. Прогноз поточного року невтішний: насувається скорочення чисельності бюджетників. Проблеми зайнятості тісно пов’язані з підготовкою робітничих кадрів, яких в області катастрофічно не вистачає.  КМУ мав би забезпечити передачу видатків на підготовку робітничих кадрів у профтехзакладах на фінансування з місцевих бюджетів» до 1 січня 2016 року, проте передав органам місцевого самоврядування лише обов’язок із фінансування. Добре, що працівники ПТУ вийшли на акції протесту і Верховна Рада внесла зміни до Державного бюджету про часткове фінансування підготовки робітничих кадрів з Держбюджету. За словами Максима Баланенка, більш дієвим має бути профспілковий контроль за дотриманням законодавства про зайнятість, недопущенням масових звільнень працівників.

Другий напрямок діяльності: контроль за дотриманням норм галузевих угод щодо  базового розміру оплати праці, недопущенню виплати зарплати нижче мінімальної. Спільними з роботодавцями вдалось добитися підвищення номінальної зарплати, щоправда, місце області залишилось в числі останніх, а рівень зарплати на 22 відсотка нижче, ніж в Україні. Пояснення цьому є: області більше 40 відсотків працівників зайняті у закладах бюджетної сфери та державного управління, а вплив на підвищення розміру їх зарплати вкрай обмеженим. Темпи зростання  зарплати у цих галузях є нижчими від середніх в області. КМУ до 1 березня 2016 року внесе на розгляд ВРУ пропозиції щодо підвищення розміру мінімальної зарплати: з 1 квітня 2016 року  -  на 12 відсотків,  з 1 вересня -  на рівень підвищення середньої зарплати в І півріччі ц.р., але не менше, ніж на індекс споживчих цін за І півріччя. Завдання профспілок – забезпечити це через колдоговори.

На жаль, невирішеною залишається проблема погашення заборгованості із зарплати  на підприємствах, в т.ч., де діють профспілкові організації. Максим Баланенко підкреслив: якщо активно боротись за погашення боргів, їх можна «вибити». Приклад: об’єднаний профком шляховиків, який використав колективні трудові спори, комісії по трудових спорах, суди і домігся погашення боргів із зарплати. (саме кіровоградські шляховики були ініціатори Всеукраїнського трудового спору галузевої профспілки з Кабміном). За ініціативою обкому профспілки звільнено керівника облавтодору. Завдяки активній позиції профкомів КП «Теплоенергетик» вдалося добитись підтримки міськвиконкому і увійти в новий рік без боргів. Часто профкоми безсилі, адже в нашій державі видаються нормативні акти, які призводять до виникнення заборгованості із зарплати. В таку пастку потрапили теплогенеруючі підприємства. Все, що надходило на рахунки, автоматично забиралося постачальникам газу. І тільки після звернення ФПО до КМУ в грудні минулого року цей порядок змінено. Почали залишати кошти на зарплату, ЄСВ і податки.

В умовах соціально-економічної кризи виникла гостра необхідність посилення колективно-договірного регулювання. Це відчув навіть Прем’єр-міністр, доручивши профільному міністерству відновити переговори із соціальними партнерами. Далі відкладати вже не можна: розбалансування колективно-договірної вертикалі застопорила цей процес на галузевому, територіальному і виробничому рівнях. Що стосується членських організацій, то в кожній первинці є колдоговір, але головне - домогтися виконання взятих зобов’язань сторонами  колдоговорів, особливо щодо зайнятості, оплати і охорони праці, збереження соціальних пакетів.

Чимало питань можна вирішити завдяки соціальному діалогу. На обласному рівні він склався. Проте останнім часом профспілки відчувають певний наступ партнерів на членські організації - ігнорування прав первинок при реорганізації підприємств, оптимізації установ. Є взагалі вражаючий факт в Олександрії, коли представники влади втручаються в діяльність профспілкових організацій і створюють власну профспілку. В цьому ж місті при зміні власника на НВО «Етал» новий керівник, створюючи на базі існуючого ТОВ «Олександрійський електромеханічний завод», поставив умову: ніякої профспілки. І… почав скорочення, відміну норм колдоговору.

Голова ФПО акцентував увагу на двох новітніх ризиках. Перший: формування місцевих бюджетів. Надавши право сільським, селищним, міським радам та об’єднаним територіальним громадам приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів, значно розширив повноваження, наприклад: фінансування профтехучилищ, шкіл з 1 вересня п.р., у яких кількість учнів 25 осіб, закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту,  позашкільних навчальних закладів...

Другий ризик: децентралізація влади. За перспективним планом формування територій громад в області планується створити більше 40 об’єднаних громад. Вже перші кроки формування об’єднаних територіальних громад висвітлюють і суто профспілкові проблеми, а саме: руйнацію профспілкової структури. Йде розподіл майна, штатів і, звичайно, розділяються  первинки. І соціальна складова зависне у повітрі.

Нагальні проблеми озвучили і члени Ради ФПО. Наприклад, шляховиків турбує невизначений рівень зарплати при визначенні вартості робіт на 2016 рік,  лісівників – ефективне проведення реформ, збереження державної власності на ліси, культуру – втручання органів влади у профспілкову діяльність, державні установи – принизливо низький рівень зарплати, сільгоспмашинобудівників - відсутність соціального діалогу на національному рівні: влада просто не чує голос профспілок.

Рада прийняла відповідні заяви і звернення.

 

Марія Іванова,

Кіровоград