DSC09214

 

10 лютого 2016 року в Будинку спілок у м. Житомирі відбулась VІ звітно-виборна конференція Федерації профспілок Житомирської області, яка підвела підсумки роботи ФПО за період з лютого 2011 року по лютий 2016 року та визначила стратегію діяльності профспілок області на наступні п'ять років.

 

В роботі конференції взяли участь 68 делегатів, обраних конференціями від галузевих комітетів, профспілкових об'єднань та профспілкових органів всіх рівнів.

Серед запрошених на конференцію є соціальні партнери профспілок області, представники влади та місцевого самоврядування: Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова ЦК профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, голова правління ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" Микола Субота, член Ради ФПУ, головний лікар санаторію "Хмельник" Олександр Галиченко, голова об'єднання організацій роботодавців області Сергій Бутенко, директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна, голова обласної ради Анжеліка Лабунська, заступник голови обласної державної адміністрації Ярослав Лагута, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Житомирській області Лісневський Сергій, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області Лубчук Віктор, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду в Житомирській області Світлана Антонюк, заступник директора обласного центру зайнятості Віктор Зубрицький, представник управління Держпраці в Житомирській області Сергій Мехалюк.

 

DSC09215

 

            Про роботу Федерації профспілок звітувала голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук. Основними тезами ї доповіді станули результати роботи профспілкового об'єднання області за звітний період: до звітно-виборної конференції профспілкове об'єднання області підійшло згуртованою, організованою, єдиною і солідарною силою. В його складі 22 обласних галузевих профспілки; 7 об'єднаних організацій профспілок, 28 районних і 14 міських профспілкових організацій, 2400 первинних профспілкових організацій. Вони об’єднують у своїх рядах 169,5 тисяч членів профспілок. Найчисельнішими, організованими, єдиними і солідарними у своїх діях є галузева профспілка працівників охорони здоров'я, працівників освіти і науки, працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, працівників лісового господарства, працівників соціальної сфери.

            Найчисельніше профспілкове об'єднання області у звітному періоді спрямовувало свої зусилля на представництво та захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок та членських організацій, виступало за повну зайнятість, якісні робочі місця, справедливу оплату праці, підвищення соціальних стандартів, відновлення повноцінного соціального діалогу на всіх рівнях.

 

DSC09282

 

            Завдяки консолідованим та партнерським зусиллям влади, роботодавців та профспілок протягом звітного періоду вдалося забезпечити зменшення обсягу зарплатних боргів з 25 млн у 2011 році до 8,9 млн у 2015 році (за темпами погашення заборгованості наша область на 2-му місці в державі); підвищення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, відновлення позитивної динаміки зростання реальної заробітної плати та скорочення грошового розриву між розмірами базового тарифного розряду ЄТС та мінімальної зарплати.

            Активізувалась робота ФПО, її членських організацій з Народними депутатами від області. Напрацьовані пакети законодавчих ініціатив і пропозицій лягли в основу прийняття законів України "Про соціальний діалог в Україні", "Про зайнятість населення", Державної програми охорони праці, Закону України "Про колективні договори і колективні угоди", нового Трудового та Бюджетного кодексів, змін до законодавства з оплати праці, пенсійного забезпечення та соціального страхування.

            Разом з тим, у зв’язку з складною соціально-економічною ситуацією в державі, в області зросла напруженість на ринку праці. Загальнооблікова чисельність працюючих в області за 5 років зменшилась на 30 тисяч осіб. Статус безробітних на кінець 2015 року офіційно отримали майже 20 тисяч осіб (реально ці цифри значно вищі). В деяких районах області навантаження на одне робоче місце складає 200 і більше осіб.

 

DSC09256

 

            Гострою проблемою в області є питання тіньової економіки і заробітної плати в конвертах. Поза офіційно оформленими трудовими відносинами залишається більше 200 тисяч працюючих.

            Тривожною є ситуація із заробітною платою в області. Не дивлячись на те, що середньомісячна зарплата в області щорічно зростає, в 2015 році вона була серед найнижчих в державі.

            Актуальною проблемою в області залишається і виробничий травматизм, створення безпечних і здорових умов праці. При тому, що за останні п'ять років в області кількість потерпілих від нещасних випадків на виробництві, як загальна, так і зі смертельним наслідком, відповідно знизилась на 40% та 33%, у 2014 році (вперше за останні 7 років) на 25% збільшилась кількість загиблих на виробництві, а суми страхових виплат потерпілим та членам їх сімей зросли до 220 млн. грн., що свідчить про "заощадження" роботодавцями на створенні здорових і безпечних умов праці та наслідки введення мораторію на перевірки суб’єктів господарювання.

 

DSC09290

 

            Конференція зосередила увагу на певних недоліках у здійсненні громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, підготовки профспілкових кадрів і активу. За звітний період майже 15 тисяч спілчан звернулись із заявами до центру правової допомоги щодо порушень їх трудових прав. Профспілковими спеціалістами надано правову допомогу майже 36 тисяч спілчан. В ході перевірок виявлено біля 2000 порушень трудового законодавства, складено більше 400 позовних заяв та інших процесуальних документів, здійснено майже 500 представництв інтересів членів профспілок, проте жоден роботодавець не був притягнений до відповідальності за ініціативи профспілкового органу.

            Для відстоювання інтересів трудящих ФПО застосовувала гнучку тактику дій: від ведення соціального діалогу, колективних переговорів (укладено 2327 колективних договорів, якими охоплено більш 150 тисяч працюючих) до організації колективних протестних дій, направлялись листи, звернення, телеграми, вимоги, пропозиції до Президента України, Верховної Ради України, Уряду, парламентських фракцій і комітетів.

            Делегати конференції одноголосно обрали головою Федерації профспілок Житомирської області діючу голову профоб’єднання - Нелю Паламарчук, яка очолюватиме ФПО наступні 5 років. Заступником голови було обрано Оксану Хіміч.

            Конференцією прийнято постанову, в проекті якої окреслено стратегію та план дій профспілок Житомирської області по захисту соціально-економічних прав трудящих та звернення до органів влади, а також прийнято звернення до Президента України, Верховної Ради України, кабінету міністрів України, в якому делегати вимагають впровадження невідкладних заходів щодо скорочення безробіття, створення нових робочих місць, підвищення заробітної плати, справедливого оподаткування, соціального страхування та соціальних гарантій, прийняття Трудового кодексу.

Делегати конференції одноголосно висунули кандидатуру Осового Григорія Васильовича, діючого Голови Федерації профспілок України, на посаду Голови ФПУ.

 

DSC09200

 

Федерація профспілок Житомирської області