Семинар-2

24 лютого 2016 року Об'єднанням профспілок Харківської області спільно із сторонами соціального діалогу проведено обласний семінар «Про підсумки колдоговірної кампанії 2015 року і завдання на 2016 рік».

Відкриваючи семінар, заступник Голови Об'єднання профспілок Харківської області С.Г. Волков відзначив, що у 2016 році колдоговірна кампанія проходить в умовах наростання і загострення політичної, фінансово-економічної кризи, негативні наслідки якої відчули більшість трудових колективів підприємств і організацій області - втрата ринків збуту, відсутність«портфелю» замовлень або наявність в таких розмірах, що не забезпечують стабільну роботу трудового колективу. Як результат знижуються обсяги виробництва, працівники відправляються у вимушені відпустки, відбувається скорочення персоналу. За підсумками 2015 року зниження обсягів виробництва в області склало 12%, в тому числі в промисловості - 20,0%. За 9 місяців минулого року з прибутком спрацювало тільки 60% підприємств, при цьому сума прибутку в півтора рази менше за суму збитків.

Як наслідок, зростають борги з оплати праці, єдиного соціального внеску, практично не зменшується заборгованість із страхових внесків до Пенсійного фонду України.

З огляду на актуальність і важливість колективно-договірного регулювання трудових відносин, на рівні області та міста Харкова підписані тристоронні звернення до керівників і голів первинних профспілкових організацій про необхідність проведення соціального діалогу щодо укладення або продовження колективних договорів.

Інформуючи учасників семінару «Про стан укладання колективних договорів на підприємствах Харківської області», заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Т.М. Печура відмітила, що важливу роль для дотримання роботодавцями встановлених державою соціальних стандартів та гарантій має регулювання трудових відносин шляхом укладення колективних договорів. За даними моніторингу станом на 1 січня 2016 року в області укладено 15,6 тис. колективних договорів, якими охоплено майже 613 тис. працівників. Дані моніторингу свідчать, що кількість охоплених колективними договорами вже котрий рік поспіль має тенденцію до зниження. Тому, у 2016 році всім соціальним партнерам треба вжити заходи для посилення роз’яснювально - інформаційної роботи з метою формування громадської думки про важливість укладення колективного договору.

В цьому році відновлюється вже майже забута традиція щорічного проведення конкурс «Кращий роботодавець року». Це буде поштовхом до позитивних зрушень і в сфері колективно – договірного регулювання трудових відносин.

Доповідаючи «Про завдання роботодавців в колдоговірної кампанії 2016 року», голова секретаріату спільного представницького органу роботодавців Харківської області В.В. Григор'єв відзначив, що двомісячник укладення колективних договорів харківські роботодавці розглядають як важливий етап партнерських відносин з профспілками, що виражають інтереси працівників найманої праці. А з урахуванням вкрай непростого становища в країні і перш за все в її економіці - це питання становить інтерес для обох сторін. Однак, на практиці процес укладення колективного договору - процес складний, і не завжди Сторони легко знаходять компромісні рішення. Оскільки, практично завжди одній стороні хочеться більшого, ніж може дозволити реальний стан справ. Тому, харківські роботодавці завжди розглядали і розглядають колективний договір як правовий акт компромісів бажань однієї його сторони і фінансово-економічних можливостей іншого боку.

А в умовах глибокого спаду виробництва, що, на жаль, не помічає наш Уряд, вирішальними стають питання конструктивного соціального діалогу роботодавців і профспілок з органами влади на всіх її рівнях. Все гостріше постають питання не тільки створення нових робочих місць, а й збереження існуючих.

У своїй доповіді заступник голови ОПХО С.Г. Волков зазначив, що колективно-договірне регулювання трудових відносин, як і раніше, є одним з найважливіших інструментів збереження та поліпшення соціально-економічного становища найманих працівників. Переговори з підготовки та укладення нової Генеральної угоди проходять складно і тривають рекордно довго. В даний час спостерігається перекіс інтересів у бік роботодавців і силою, яка забезпечує баланс інтересів, могла б виступити влада. У цьому випадку основною парадигмою влади і профспілок повинно стати гасло «Гідна праця - гідна зарплата» і «Гідна праця - основа добробуту людини і розвитку країни». Особлива увага повинна бути приділена відновленню соціальної справедливості в нашій країні, перш за все, усунення надмірного розриву рівнів доходів населення, а також подолання прагнення роботодавців і влади зберегти занижений рівень оплати праці найманих працівників.

Наприклад, низька оцінка вартості праці перешкоджає нормальному відтворенню робочої сили, знижує купівельну спроможність населення. Це, в свою чергу, обмежує внутрішній попит на вироблену в країні продукцію, в результаті чого роботодавці втрачають дохід, знижують витрати на відтворення, закривають підприємства, бюджети всіх рівнів втрачають надходження. Заниження заробітної плати перешкоджає створенню ефективної та фінансово стійкої системи обов'язкового соціального страхування найманих працівників. В результаті держава змушена направляти більше бюджетних коштів на різні соціальні виплати.

Виникає питання - якою має бути мінімальна заробітна плата. Наш уряд вважає, що 1378 грн. У той час, коли Міністерство соціальної політики України відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» визначає у розмірі 2757 грн. У даній ситуації працівник, який одержує мінімальну заробітну плати, недоотримує більше половини і має право звернутися до суду для відшкодування за весь період роботи. За розрахунками фахівців ОПХО мінімальний споживчий бюджет по Харківській області на одного мешканця, який проведено за методикою Кабінету Міністрів, у грудні становив 5926,7 грн. Порівняйте свої заробітні плати і робіть висновки. Також у роботі семінару взяли участь керівники обласних організацій, які відповідають за стан соціально-економічних питань в області: Головного управління Держпраці в Харківській області, відділення Національної служби посередництва і примирення Харківської області; обласного центру зайнятості, Головного управління Державної Фіскальної служби в Харківській області Дмитрієнко Л. М.

Чепурнов В.І., головний спеціаліст з правової роботи обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України, відмітив, що обласна профспілка працівників охорони здоров'я приділяє значну увагу питанням колективно-договірного регулювання трудових відносин, здійснює правову експертизу проектів колективних договорів та вже укладених колективних договорів до моменту їх подачі на повідомну реєстрацію. Також фахівець повідомив учасникам семінару про порядок повідомної реєстрації колективних договорів та труднощі, які виникають під час проведення цієї роботи.

Гриневич В.С., заступник голови Харківської обласної Ради організації ветеранів, звернувся до учасників семінару щодо підтримки ветеранів й пенсіонів та закріплення таких норм у колективних договорах підприємств, установ та організацій.

Об'єднання профспілок Харківської області

Семинар