Выставка медики-1

 

Напередодні приходу весни за доброю традицією обласний комітет Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України приготував для всіх спілчан чарівний подарунок.

 

З 19 по 26 лютого 2016 року у Харківському будинку вчених тривав вернісаж образотворчого мистецтва працівників закладів охорони здоров'я Харківського регіону «Поезія мольберту».

Понад 50 художників-аматорів представили свої творчі роботи на суд журі і глядачів. До експозиції увійшло більше 100 живописних і графічних творів.

Слід зазначити, що обласний галузевий конкурс образотворчого мистецтва - дуже популярний серед працівників галузі, проводиться вже багато років поспіль та неодмінно викликає живий інтерес у спілчан. Рівень творів, представлених на виставці, з кожним роком стає все вищим і кращим. Нинішній конкурс можна сміливо назвати святом графіки – більше половини картин були виконані в техніці акварелі, гуаші, масляній пастелі, олівцем і гелевою ручкою.

Виставка "Поезія мольберта-2016"відрізняється різноманіттям по жанрах і тематиці. Кожен автор розповів глядачам свою історію: хтось душевну і ліричну, хтось піднесену епічну, хтось сокровенну і дуже особисту. Саме про цей авторський погляд на навколишній мир, багатогранність таланту працівників галузі говорили гості вернісажу. Серед них: Бондарчук Г.В. – заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА, Гордієнко Л.В. – головний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я ХМР, Волков С.Г. – заступник голови Об'єднання профспілок Харківської області, Хімчан А.І. – голова Асоціації головних лікарів м. Харкова. Розпочала урочисте нагородження переможців голова обласного комітету Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України Благовещенська А.В., яка привітала учасників та переможців конкурсу та побажала всім подальшого творчого натхнення, миру та добробуту.

 

Выставка медики-3

 

Про художні досягнення учасників вернісажу говорили директор Харківському будинку вчених Заслужений працівник культури України Матюха Л.М та голова професійного журі завідувач відділом наукової популяризації Харківського художнього музею Сідельова І.М. До речі, поряд з нею до складу журі увійшли мистецтвознавці: Коцарєв О.В., художник, член національної Спілки художників України та О.Є. Євсеєва, завідувач відділенням народної творчості Слобожанщини Харківського художнього музею.

Втішно відзначити, що майже третина учасників вперше включилися в це творче змагання, і не дивлячись на дебют у конкурсі, стали переможцями. Легкі, прозорі, віртуозно виконані акварелі О.І. Паскевич (асистента кафедри радіології та радіаційної медицини ХНМУ) наповнили зал ароматом і свіжістю літнього саду. Чарівні натюрморти з квітами і фруктами створила І.М. Безотосна (медична сестра ХОКНЛ). Доповнила експозицію дарами літа І.В. Пешенко (асистент кафедри анатомії ХНМУ): її гранати і яблуко "соковите, літнє, зелене " виконані по-східному лаконічно, переконливо і викликають одне бажання – ще і ще споглядати цю красу! Найщиріші слова заслуговують роботи О. А. Мацидонської (молодшої медичної сестри ЦЕМД та МК): і акварель, і малюнок олівцем говорять про неабияке дарування художниці.

Про заслужене призове місце свідчать і живописні твори О.П. Прасол (зав. відділенням ХМП № 8) - в них мрія і реальність, добро і любов зігрівають душу глядачеві, вселяють надію на найкраще.

Неможливо умовчати про визнаних майстрів кисті. Живописці С. О. Абрамов (лікар - хірург ХМП №26 ) і В. Г. Пурпиш (столяр Обласного будинку дитини №2), графіки С.Ю. Масловський (професор кафедри гістології ХНМУ) та В.М. Рябінін (фельдшер ЦПМСД Харківського району) з конкурсу в конкурс виставляють прекрасні професійно написані картини.

Деякі з цих авторів вже проводили свої персональні виставки у Харківському художньому музеї – це справді "Золотий фонд" творчої медицини.

Професійне журі відзначило добротний рівень виконання художніх творів і тому 23 учасники були нагороджені дипломами переможців і профспілковими преміями.

Серед переможців, які отримали Дипломи першого ступеню: Прасол О.П. − завідуюча відділенням відновлювального лікування КЗОЗ «Харківська міська поліклініка № 8», Сухомлин М.В. – студентка КЗОЗ «Харківський медичний коледж №2», Паскевич О.І. − асистент кафедри радіології та радіаційної медицини Харківського національного медичного університету.

Виставку відвідала величезна кількість глядачів. Серед них були не лише працівники медичної галузі Харківського регіону, а й прихильники мистецтва, які отримали величезне задоволення від спілкування із справжньою творчістю.

 

Выставка медики-4

 

Щиру подяку обласний комітет висловлює головам первинних та районних профспілкових організацій, керівникам закладів охорони здоров’я за підтримку аматорської творчості та участь в організації й проведенні конкурсу.

Бажаємо всім аматорам-працівникам галузі подальшого розвитку творчих талантів, наснаги та натхнення, а також професійних успіхів!

 

Т.Б. Пустовойт,

заступник голови ХООППОЗУ