435404576a69de9f0e253c2c4934833b

 

 

2 березня 2016 року голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко взяв участь в засіданні колегії Кам’янської районної державної адміністрації. Одним із питань було підбиття підсумків виконання колективної угоди між райдержадміністрацією, об’єднанням роботодавців та Координаційною радою голів комітетів профспілок району.

         У доповідях виступаючих - начальника управління соціального захисту  РДА  Іщенка В.Б., голови Координаційної ради голів комітетів профспілок району Зайцевої Л.Г. та першого заступника голови районної держадміністрації Солошенка Б.М. визначено основні проблеми - зайнятість населення, низький рівень заробітної плати працівників, тіньові трудові відносини.

         Так, за 2015 рік середня заробітна плата в районі склала 2775 грн. (при 3360 грн. в області), а рівень безробіття досяг 34,2%.

     Складна ситуація на підприємствах агропромислового комплексу, де переважають цивільно-правові відносини, а профспілкові організації власниками максимально ліквідовуються.

     На жаль, не подають приклад у можливостях використання колективних договорів для підвищення соціального захисту працівників і органи місцевого самоврядування.   

      Головний державний інспектор з питань праці  територіального управління Руденко С.М. зазначив у своєму виступі про відсутність колективних договорів у багатьох сільських радах району, низьку обізнаність  керівників у питаннях колективно-договірного регулювання трудових відносин.

       Для багатьох учасників колегії була новою інформація про дії профспілок,  колективний трудовий спір між Федерацією профспілок України та Кабінетом Міністрів України, протестні акції щодо фінансування професійно-технічних закладів освіти, податкової та бюджетної політики уряду. Адже засоби масової інформації, особливо місцеві, практично не висвітлюють такі події.

         У виступах та запитаннях присутніх звучала тривога за майбутнє колективів, родин, відсутність реальної державної стратегії розвитку економіки країни, подолання бідності.

       В цей же день на засіданні Координаційної ради голів комітетів профспілок району  обрано нового голову Шамрая О.Г. (очолює районну профспілкову організацію освітян), розглянуто питання підготовки до проведення дитячого літнього оздоровлення (уже визначено вартість путівки у місцевий оздоровчий заклад, підготовлено списки дітей), активізації діяльності робочої групи з питань легалізації праці та заробітної плати.

 

Федерація профспілок Черкаської області