P3030034

 

На першому засіданні Запорізької обласної ради профспілок було проаналізовано підсумки виконання у 2015 році Територіальної угоди між Запорізькою обласною державною адміністрацією та Запорізькою обласною радою, Запорізькою обласною федерацією роботодавців та Запорізькою обласною радою профспілок на 2014 – 2016 роки.

У роботі засідання взяли участь голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник голови облдержадміністрації Володимир Тоцький (стажування), заступник голови облради Владислав Марченко, народний депутат України, віце-президент Запорізького обласного союзу промисловців та підприємців "Потенціал" Олександр Романовський.

     Голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон у своєму виступі акцентував увагу на тому, що Угода була спрямована на конструктивну взаємодію у економічній та соціальній сферах, формування механізмів рішення наявних соціально-економічних проблем, збереження соціальної стабільності у регіоні.

     Позитивним показником реалізації в 2015 р. позицій Угоди є обсяг реалізованої продукції, де область займає 3 місце серед регіонів України. Середньомісячна заробітна плата з розрахунку на одного штатного працівника в 2015 р., у порівнянні з 2014 р., зросла на 22,4 % і склала 4200 грн., а це 4 місце серед регіонів. Відсутня заборгованість із виплати заробітної плати у бюджетній сфері, пенсій та соціальних виплат. Знизилася кількість нещасних випадків невиробничого характеру. У минулому році їх яких зафіксовано 115 218 проти 145 252 у 2014.

    

P3030045

 

Втім, наголошувалося на невиконаних зобов’язаннях Угоди, зокрема, зменшенні кількості найманих працівників, заборгованості із виплати заробітної плати, яка на початок року склала 58,4 млн. грн.

     - Сьогодні дуже актуальною проблемою для облдержадміністрації є ситуація на комунальних підприємствах області. Ми розуміємо, що наше бачення глобальних проблем людям не дуже зрозуміло, а мета роботи профспілок насамперед відстоювати права тих, хто працює, - зауважив заступник голови облдержадміністрації Володимир Тоцький (стажування).

     Посадовець у своєму виступі не обійшов такого важливого питання, як заборгованість із зарплати, зумисне доведення підприємств до банкрутства. Як приклад, він навів ДП «НДПІ Запоріжцивільпроект», де тільки після втручання облдержадміністрації вдалося зупинити розкрадання важливого для регіону підприємства. Гострою для області залишається й проблема із зайнятістю населення.

     Розвиток нашого регіону буде залежати від того, наскільки успішно вдасться втілити задумане в життя. Триватиме робота із об’єднання територіальних громад, що дозволить по новому формувати місцеві бюджети і витрачати кошти на нагальні потреби жителів області. Завдання стоять вагомі і важливі, але вони під силу, коли вестиметься соціальний діалог між владою, роботодавцями і профспілками. Сьогодні важливо тримати баланс інтересів, стабільність в регіоні і розвивати Запорізький край.

 

P3030056

 

     Владислав Марченко довів до відома присутніх інформацію про прийняття Запорізькою обласною радою "Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2020 року". Прийняття цього документу дозволить залучити до області кошти Фонду регіонального розвитку та інших організацій.

     Олександр Романовський сповістив присутніх про хід виконання Угоди стороною роботодавців та зупинився на законотворчій діяльності як депутата Верховної Ради України зокрема на прийнятті нового закону щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні. Цей законопроект є дуже важливим для запорізького промислового майданчика, більшість підприємств якого або не працюють, або маючи розвинену мережу комунікацій, працюють не на повну потужність. Також він розповів про внесення змін до законодавства стосовно захисту прав військовослужбовців які були травмовані у зоні проведення АТО, упорядкування процесу отримання пораненими бійцями АТО довідок про причинний зв'язок їхнього поранення з виконання військових обов'язків та інше.

     У своєму виступі голова ФПУ Григорій Осовий поінформував учасників засідання про позицію від профспілок щодо найбільш актуальних та гострих питань нинішнього стану соціально-економічного розвитку України, законодавчих пропозиціях та діях ФПУ, охарактеризував стан соціального діалогу.

 

P3030010

 

     Він також окреслив пріоритетні завдання, які в сучасних непростих політичних та соціально-економічних умовах стоять перед усім профспілковим рухом України.

     У запитання присутніх звучала тривога за майбутнє колективів, родин, відсутність реальної держаної стратегії розвитку економіки країни, подолання бідності.

 

Запорізька обласна рада профспілок