DSC01848

 

 

Цьогорічний зліт молодих вчителів Кіровоградщини, який незмінно, вже 45-й раз проводить обком профспілки працівників освіти і науки, стартував із сесійної зали обласної ради. Це свідчення високої поваги влади до освітян, зокрема молодих, ознака співпраці профспілкової і владної сторін. За словами начальника управління освіти, науки, молоді і спорту ОДА Володимира Таборанського, торік до роботи стали 230 молодих вчителів, які за короткий термін не тільки переконалися у правильності вибору професії, а й зуміли проявити себе у нових педагогічних технологіях. Саме зліт, у програмі якого чимало конкурсів, т.ч. і поїздка до Одеси, є чудовою нагодою молоді продемонструвати свої перші здобутки, перейняти досвід заслужених педагогів, побувати у сучасних навчальних закладах…

         Радо привітав молоду освітянську генерацію голова ОДА Сергій Кузьменко – саме на неї покладаються великі надії на формування нового покоління, виховання не просто освічених людей, а ефективних менеджерів, які працюватимуть у різних сферах. Від вчителя залежить багато, зазначив заступник голови обласної ради Ігор Степура, адже «живемо в глобальному світі, в якому Україна веде інтелектуальне змагання за кращі успіхи в усіх галузях. Саме від його професійного внеску, часточки душі залежить, як швидко сформується заможна, потужна, соціально справедлива, інтелектуальна держава». Про високий рівень підготовки майбутніх вчителів педагогічним університетом говорив проректор КДПУ Сергій Михида – попит на випускників цього закладу є не лише на Кіровоградщині, а й інших регіонах. Він нагадав, що вчитель не лише виконує освітньо - виховну місію. Це ідеолог держави, нації, учасник процесу формування її майбутнього.

З гордістю розповів про випускників Олександрійського педагогічного коледжу  директор Станіслав Гайдук, які використовують у своїй роботі неоціненну спадщину відомих педагогів-земляків, зокрема Василя Сухомлинського. Поєднання молоді вчителі і Сухомлинський – символічне, адже педагогічний світоч опікувався новою поросллю, а такі його ідеї, як гуманізм, виховання творчої особистості,  на народних традиціях актуальні і сьогодні, ними користуються педагоги різних поколінь. Станіслав Гайдук поділився спогадами про участь у 5-му зльоті молодих вчителів, який став віховою подією у його житті – саме тоді він зустрів свою майбутню дружину.

Звісно, того дня усі компліменти адресувалися іменинникам свята. А в цьому контексті висловлювалася вдячність і головному організатору заходу - обкому профспілки, який став реальним захисним щитом освітян, в т.ч. і молодих. Високо оцінили роль обласної організації заступник голови ЦК профспілки освітян України Любов Гарбаренко і голова ФПО Максим Баланенко. Крім того, очільник профоб’єднання відзначив: на недавньому VІІ з’їзді ФПУ наголошувалося на необхідності молодіжної роботи, прийнято резолюцію «Молодь – майбутнє профспілок», якою визначені шляхи активізації молодіжної складової профспілкового руху. У ФПО діє Молодіжна рада, яка здійснює реальні заходи із захисту прав молодих людей. Найактивніші учасники ради – освітяни. Свідчення тому - обрання головою Молодіжної ради вчителя Кіровоградської ЗОШ №19 Олени Базилюк.

… Мудрість засвідчує, зазначила голова обкому профспілки освітян Світлана Скалько, що в душі кожної людини горить свічка і коли збираються вони разом, то свічі поєднуються у потужне полум’я. «Саме таке поєднання відбувається на наших зльотах. Це добре, що Кіровоградщина протягом 45 років підтримує це полум’я, намагається зробити все, щоб воно розгорялося і зігрівало всіх довкола. Так і вчитель повинен горіти, як свіча. Така його місія – горіти, палати і віддавати тепло».

 

Марія Іванова,

Федерація профспілок Кіровоградської області

 

DSC01851