Відбулось засідання Президії  Федерації профспілок області
 

      Відбулось засідання Президії  Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним: ”Про роботу членських організацій ФПО у здійсненні ефективного захисту членів профспілок через механізм колективних договорів та угод в сучасних умовах”.

    Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

 

    У засіданні взяли участь члени Президії, керівники членських організацій ФПО, працівники Апарату ФПО,  представники ЗМІ.

      

З  інформацією:

 

-  ”Про роботу членських організацій ФПО у здійсненні ефективного захисту членів профспілок через механізм колективних договорів та угод в сучасних умовах ” виступила головний спеціаліст з питань соціально-економічної роботи Апарату ФПО Ірина Степанець.

   

  В обговоренні взяли участь:

 - Баюрко Микола Васильович – голова ПК ВДПУ ім. М. Коцюбинського;

  -Івацко Іван Дмитрович – голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства;

 - Навроцький Євгеній Миколайович – голова обласної організації профспілки працівників електроенергетики;

 - Собко Галина Іванівна – голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери;

 -  Шпачук Євгеній Спиридонович – заступник голови обласної організації профспілки працівників АПК ;

    

   Голова Федерації профспілок області – Микола Колесник підвів підсумки обговорення і наголосив, що в сьогодні, коли відбувається тотальний наступ на права трудівників, необхідно в рази підняти дієвість та ефективність колективних договорів та угод, як головного інструменту захисту законних прав та інтересів працівників. Саме шлях колективних переговорів і домовленостей є самим перспективним у досягненні балансу інтересів працівників та роботодавців. Він також відмітив, що питання стану колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин систематично розглядаються на засіданнях виборних органів ФПО та її членських організацій. Набуто певного досвіду в організації колдоговірної роботи, з’явилися нові підходи до неї. Разом з тим, позитивних результатів у досягненні балансу інтересів трудових відносин ще не досягнуто. Останніми роками спостерігається негативна динаміка щодо кількості укладених колдоговорів. У нас ще є підприємства, організації та установи, де не укладені колективні договори. Нерідко колективні переговори ведуться формально, а колективні договори носять декларативний характер, фактично дублюють норми чинного законодавства. Потребує удосконалення контроль виконання зобов’язань зокрема та підвищення рівня ефективності договорів в цілому.

Голова ФПО зазначив, що гасло Дієва профспілка – ефективний колективних договір – захищені працівники повинно стати головним орієнтиром в роботі профспілок будь-якого рівня.

    Президія ухвалила відповідну Постанову.