IMG 4492

Сьогодні у Києві у Будинку профспілок відбулась Національна конференція «Майбутнє сфери праці», приурочена до 100-річчя Міжнародної організації праці (МОП).

У заході взяли участь представники міжнародних організацій - директор Бюро МОП з питань діяльності трудящих Марія Хелена Андре,

- головний спеціаліст з питань діяльності трудящих офісу МОП у Будапешті Магнус Берг,

- Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега,

- Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук,

- Представник ФПУ у парламенті народний депутат України Сергій Каплін,

- Представники КМУ, СПО роботодавців, Національного банку України, Державної служби зайнятості та ін..

IMG 4483

Відкрив конференцію віце-президент Міжнародної конфедерації профспілок, Голова СПО об'єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

У своєму виступі він зокрема зазначив, що Рік століття Міжнародної організації праці поза всяких сумнівів стане важливою віхою в історії людства.

100 річчя МОП – це початок нового етапу діяльності Організації. Попереду відкриваються нові можливості для підвищення якості трудового життя, розширення можливостей вибору, скорочення гендерного розриву, подолання шкоди, завданої нерівністю в світі, і вирішення багатьох інших завдань.

Однак нічого з цього не відбудеться само по собі без рішучих дій на усіх рівнях усіх соціальних партнерів. Ми маємо скористатися можливостями, що відкриваються, щоб побудувати краще майбутнє, забезпечити економічну стабільність і соціальну справедливість, що, в кінцевому рахунку, приведе до процвітання наших суспільств.

IMG 4536

Він також сказав, що у ювілейний рік прийнято підбивати підсумки зробленого. У МОП, як однієї з найстаріших у багатосторонній системі організацій, є чимало досягнень. Сьогодні, коли небачених розмірів набула поляризація між багатими та бідними, ми можемо з упевненістю сказати: майбутнє світу праці, як і майбутнє усього людства, нерозривно пов'язане з досягненням соціальної справедливості.

Найважливіше завдання для нас - підвищити розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати. На жаль, прожитковий мінімум у 2019 році, як і в попередні роки, встановлено в Державному бюджеті України більш ніж у два рази нижче, ніж його фактичний розмір, розрахований Мінсоцполітики.

На вимогу профспілок та на виконання судових рішень Урядом розпочато роботу з формування нових наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для встановлення прожиткового мінімуму відповідно до чинного законодавства, але ведеться ця робота надто повільно.

Як підкреслює МОП, головні засоби вирішення стратегічних завдань - це соціальний діалог і трипартизм. При цьому непорушною умовою досягнення Цілей розвитку є суворе дотримання фундаментальних принципів і прав у сфері праці. Перш за все - свободи об'єднання і ведення колективних переговорів, - наголосив профспілковий лідер.

IMG 4515

Національний координатор   МОП в Україні Сергій Савчук у своєму виступі зазначив, що ініціатива «Майбутнє сфери праці» в рівній мірі актуальна для досягнення всіх чотирьох стратегічних цілей, а також всієї програми МОП щодо співпраці з метою розвитку.

Ініціатива «Майбутнє сфери праці» - це спроба окреслити проблеми і намітити способи їх вирішення на однаковому часовому горизонті. Масштаби тематики майбутнього сфери праці настільки великі, що вона пов'язана з усіма 17 Цілями сталого розвитку без винятку. Зрозуміло, що реалізація цих цілей, формування майбутнього сфери праці у вирішальній мірі, і це не буде перебільшенням, залежить від держави.

Представники КМУ розповіли про те, що робиться органами державної влади для досягнення цих цілей, зокрема, подолання бідності, а також покращення життя усіх українців.

Проте, у яких, умовах працюють працівники і що роблять профспілки, щоб поліпшити ці умови під час проведення панелі «Майбутнє сфери праці: як його покращити» розповів заступник Голови СПО об'єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

У підсумку було прийнято Резолюцію конференції (доопрацьовується), яку буде надіслано соціальним партнерам, представникам наукових кіл і громадянського суспільства, а також Міжнародному бюро праці.

IMG 4479

IMG 4457