original-1321019504

 

Учасники акції протесту профспілок Полтавщини, Федерація профспілок України, всеукраїнські профспілки і територіальні профоб’єднання рішуче заявляють: «НІ» свавіллю органів державної влади, які грубо порушили конституційні права профспілок.

 

Ми обурені:

наступом влади на майнові права спілчан та спробами силового захоплення профспілкового будинку і обласного навчального-методичного центру профспілок в м. Полтаві;

шаленим тиском органів прокуратури на обласне профоб’єднання з метою захоплення власності профспілок, що використовується для здійснення їх статутної діяльності;

судовими маніпуляціями на користь влади;

намаганнями позбавити профспілкових працівників робочих місць із фактичним виселенням людей на вулицю;

грубим втручанням державних органів у роботу профспілок,

порушенням Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», міжнародних норм права і договорів, ратифікованих державою Україна.

За розпорядженнями КМУ у спілчан також намагаються відібрати профспілкові об'єкти на Закарпатті, Івано-Франківщині, в м. Києві, Одеській, Чернівецькій областях, вилучаються навчально-методичні центри профспілок у Полтаві, Чернігові, Хмельницькому. У розпорядження органів державної влади та місцевого самоврядування передаються заклади профоздоровниць, дитячо-юнацькі спортивні школи та навчально-спортивні бази.


Все це є сучасною формою державного рейдерства!

 

Ми рішуче заявляємо - право приватної власності профспілок гарантовано Конституцією України, має рівні права з державною власністю і тому в жодному разі не може бути захоплене, вилучене, або «націоналізоване» в інтересах осіб, які очолюють владні структури.

 

УЧАСНИКИ АКЦІЇ ВИМАГАЮТЬ:

*від Прем’єр-міністра України:

- керуючись принципом верховенства права, а не сили, повернутися до зваженого і конструктивного розгляду майнового конфлікту між профспілками України й органами державної влади;

- скасувати розпорядження КМУ щодо передачі профспілкового майна у м. Полтава в оперативне управління Генеральної прокуратури та передачу профспілкової будівлі в м. Ужгороді Закарпатському окружному адміністративному суду. Все це призводить до небажаного загострення стосунків між соціальними партнерами і загрожує дискредитацією правової системи в Україні та оголошених правових реформ;

- зупинити свавілля Фонду державного майна України щодо зазіхання на профспілкове майно і вилучення профспілкових навчально-методичних центрів, закладів оздоровлення, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, навчально-спортивних баз, готелів і турбаз та інших профспілкових об’єктів.

*від Генерального прокурора України:

- відмовитися від чужого майна і довести на ділі, що справедливість і повага до Закону залишаються нормою життя в нашій країні;

- відмова ГПУ від посягань на майно профспілок буде дійсно державницьким рішенням, що сприятиме збереженню соціальної стабільності в країні, підвищенню рівня довіри до органів прокуратури.

*від суддів:

справедливого рішення суду, яке захистить законні права людей праці, їх професійних об’єднань і профспілкову власність. Рішення іменем України не може не виконувати місії української Конституції – торжества справедливості та захисту прав людини.

- «Ваша честь» - служіння народові, а не прислуговування владі!

Учасники акції зазначають, що сьогоднішнє рішення для нас стане визначальним моментом: чи є в Україні справедливість і ми досягаємо правди, чи стаємо на шлях боротьби і соціального спротиву при прийнятті несправедливого судового рішення.

Ні – рейдерам у прокурорських погонах!

Ні – прокурорсько-судовій змові!

Ні – порушенню Конституції!

Ні – наступу на права профспілок!

ТАК – справедливості і верховенству права в Україні!