net zp 650x410

Порушення гарантованого статтею 43 Конституції України права працівників на своєчасне одержання винагороди за працю та, як наслідок, наявність заборгованості з виплати заробітної плати, залишається однією з найгостріших соціально-трудових проблем України. При цьому забезпечити своєчасну виплату заробітної плати не спроможні ні традиційні засоби адміністративного впливу на роботодавців-боржників, ні періоди економічного зростання.

Починаючи з 2015 року заборгованість з виплати заробітної плати зросла більш ніж вдвічі та, за даними Держстату, станом на 01.03.2020 перевищила 3 млрд. грн.

Відсутність у чинному законодавстві ефективних норм, які б забезпечували першочерговість отримання заробленого, достатній законодавчий захист права на своєчасне одержання винагороди за працю та гарантували працівнику адекватну компенсацію збитків, понесених ним внаслідок затримки зарплати, створюють умови для поглиблення цього антиконституційного явища.

В рамках підготовки та участі у комітетських слуханнях на тему: «Стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати», які відбулися 11 березня ц.р., профспілками було надано низку пропозицій, спрямованих на забезпечення конституційних прав працівників на своєчасне та в повному обсязі отримання заробленого, які були підтримані Комітетом. Зокрема, профспілкова сторона пропонувала:

- забезпечити першочерговість виплати заробітної плати;

- зобов’язати  роботодавця, одночасно з виплатою компенсації відповідно до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати», сплатити працівнику пеню у розмірі 0,5 відсотка суми боргу за кожен календарний день такої затримки;

- надати працівнику право тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плати та інших сум, належних працівникові, на термін більше 7 календарних днів;

- зобов’язати керівника підприємства-боржника письмово повідомити виборний орган первинної профспілкової організації про ознаки банкрутства тощо.

За підсумками комітетських слухань зазначені пропозиції знайшли своє відображення у проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати» (реєстр. № 3264 від 25.03.2020 р.).

Прийняття зазначеного законопроекту має особливе значення, насамперед, в умовах запровадження суворих обмежуючих карантинних заходів та призупинення роботи сотень тисяч підприємств, коли підвищується загроза порушення роботодавцями строків та повноти виплати працівникам заробленого.

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці