image 637081893964401727

  1. Відбулося перше засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції. Серед питань порядку денного одне з ключових місць посіло питання підготовки до першого читання проекту змін до деяких законодавчих актів щодо кваліфікації як фактору адаптації та мобільності українця (реєстр. № 2481), який попередньо був погоджений СПО об’єднань профспілок.

Цей законопроект вирішує багато питань, у тому числі й проблему введення в країні поняття кваліфікації, а не професії. Водночас, розширюється перелік кваліфікацій з метою гнучкості ринку праці, використання кваліфікацій у тісному зв’язку із вимогами ринку та економіки в цілому, адаптації її для роботи за кордоном. Парламентарі зауважили, що таку ініціативу позитивно оцінюють представники профспілок. Тому Голова Комітету Галина Третьякова запропонувала рекомендувати Верховній Раді взяти цей проект закону за основу, "а якщо буде воля в залі, то й проголосувати в цілому". Таку пропозицію підтримали всі, хто брав участь у засіданні.

Окрім того, відповідним законопроектом у подальшому процедуру підтвердження професійних стандартів має бути перенесено у нову площину їх погодження та затвердження, що має сприяти ефективному налагодженню та підвищенню ефективності зазначених процесів, а також адаптації самих професійних стандартів під вимоги ринку праці та економіки в цілому.

  1. Також під час засідання Комітету ухвалено рішення про необхідність термінового проведення комітетських слухань за участю Прем’єр-міністра, міністрів фінансів, соціальної політики та розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також керівників Фонду соцстрахування, Держцентру зайнятості, Пенсійного фонду та ін. щодо забезпечення виконання зобов’язань, змін на ринку праці та зайнятості населення для забезпечення дохідної частини.

  1. В той час, доки вітчизняні аналітики намагаються оцінити кількість трудових мігрантів, що повернулися із-за кордону і залишаться в Україні по завершенню карантину, а Уряд не має жодного бачення щодо програм працевлаштування тих, кого так бажали повернути до України, європейські країни вже шукають шляхи їх повернення. Адже під загрозою може опинитися збір врожаю овочів, ягід і винограду.

Так, за даними "Європейська правда" з посиланням на Yle, Міністерство праці Фінляндії планує організувати чартери для доставки в країну сезонних сільгоспробітників з України.

Через обмеження, введені в зв'язку з епідемією коронавірусу, фінські фермери зіткнулися з гострим дефіцитом робочої сили. За їхніми словами, багато продуктів харчування можуть закінчитися і вартість їжі підвищиться, якщо весняні польові роботи не будуть проведені вчасно.

На фінських фермах традиційно працюють сезонні працівники з України, Росії і Таїланду.

Зараз міністерство праці вивчає можливість організувати чартерні рейси для українських працівників. За словами старшого фахівця Мінпраці Лаури Перхеентупа, українці повинні будуть пройти двотижневий карантин, перш ніж вирушити на ферми. В міністерстві, в свою чергу, в терміновому порядку працюють над цим планом.

Мова йде приблизно про 1500 працівників з третіх країн - вони критично важливі для фінського сільського господарства.

Також в Фінляндії планують запустити спеціальну рекламну кампанію з тим, щоб залучити на ферми місцевих жителів, відправлених в примусову відпустку, а також студентів, школярів і біженців.

  1. Дедалі частіше від експертів лунає думка, що основною характеристикою ринку праці наразі є це невизначеність. Зрозуміло лише одне, бізнес буде далі все більше переходити на діджитал і прості виконавці будуть непотрібні. Якщо щось можна буде замінити роботом чи програмою, це буде замінятись. А сьогоднішня ситуація це набагато швидше втілить у життя. Люди будуть потрібні там, де треба мислити, гнучко підходити до ситуації, аналізувати та застосовувати специфічні знання. Такі люди будуть завжди потрібні.

В свою чергу, відкладена потреба може дуже добре спрацювати після карантину. Наприклад будуть потрібні організатори подій, тобто ті сфери, у яких був сильний голод.

Окрім того, для збереження джерел існування, як ніколи необхідно швидко адаптовуватись та перекваліфіковуватись до потреб ринку праці, який з кожним днем дедалі глибше поринає у стан карантину.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ