DSC05013

Для стабілізації соціально-трудових відносин в установах, організаціях та на підприємствах  ФПО Кировоградської області та її членські організації активно використовують усі правові механізми  щодо вирішення колективних трудових спорів для захисту прав членів профспілок. Вагоме місце у цій роботі відводиться співпраці з обласним відділенням Національної служби посередництва і примирення на основі  підписаної Угоди про взаємодію. Під час засідання Президії ФПО сторони Угоди – голова ФПО Максим Баланенко та начальник відділення НСПП в області Оксана Крайносвіт – поінформували про хід виконання Угоди у І півріччі.

DSC05004

Важливість цього напрямку роботи  значно підвищилася в умовах  кризи ринку праці, спричиненої COVID-19. Унаслідок відсутності ефективних економічних механізмів підтримки як роботодавців, так і працівників, ситуація на ринку праці та з дотриманням трудових прав працівників ускладнилася.

З початку року заплановане масове звільнення працівників збільшилося на 2,6  відсотка  і склало 2,8 тис. осіб. На 1 серпня зареєстровано18,2 безробітних, що на 68,1 відсотка більше показника на цю дату в 2019 році. Такий стан справ сприяє виникненню конфліктних ситуацій. Негативно впливає на стан соціально-трудових відносин заборгованість із виплати зарплати та її несвоєчасна виплата - на 1 червняборг складав 13,5 млн. грн.

Стан соціально-трудових відносин на підприємствах регулярно аналізується ФПО  спільно  з відділенням НСПП, розробляються заходи  із запобігання виникнення колективних трудових спорів.Основні вимоги, що виникають у зв’язку із розбіжностями, - щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту, виконання колективного договору (угоди) або окремих їх положень, невиконання вимог  законодавства про працю.

Саме із цих причин виникли конфліктні ситуації у КЗ «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги», КЗ «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру II рівня», КЗ «Поліклінічне обєднання м. Кіровограда», КЗ «Стоматологічна поліклініка №2» м. Кропивницько.

Завдяки спільним діям відділення і галузевих профспілкових організацій у ці конфліктні ситуації було знято з обліку. У зв’язку з усуненням розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин знято з обліку  конфліктну ситуацію між працівниками та адміністрацією КП «Теплоенергетик» м. Кропивницького, яка виникла унаслідок утворення заборгованості із виплати зарплати (1852,9 тис.грн.). 

Працівники відділення провели 4 узгоджувальні зустрічі з адміністрацією та профкомом КП «Теплоенергетик» з метою зясування причин виникнення заборгованості із виплати зарплати. У свою чергу ФПО, обласна організація профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловостізвернулися до міськвиконкому із пропозицією надати фінансову допомогу підприємству для виплати зарплати та органів казначейської служби щодо розблокування рахунків. Як результат, зарплата була  виплачена.

Запобігаючи виникненню колективного трудового спору, за зверненням ФПО на облік відділення була взята конфліктна ситуація у філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Кропивницька регіональна дирекція». Розбіжності, що призвели до конфліктної ситуації - невиконання адміністрацією вимог законодавства щодо встановлення нових або зміни існуючих  умов праці та виробничого побуту.

ФПО, обласна організація профспілки працівників культури звернулися до Голови  Наглядової ради ПАТ «НСТУ» про усунення потенційних ризиків для регіональних філій АТ. На сьогодні процедура скорочення призупинена.

Сторони Угоди про співпрацю втручалися у конфліктну ситуацію між працівниками, інтереси яких представляла профорганізація, та адміністрацією  комунального некомерційного підприємства «Староосотський дитячий протитуберкульозний санаторій обласної ради» Олександрівського району. Причина конфлікту звична: невиконання адміністрацією вимог законодавства щодо встановлення нових або зміни існуючих умов праці та виробничого побуту. Розбіжності  удалося усунути.

Була також зареєстрована  конфліктна ситуація, яка виникла  між працівниками закладів освіти Тишківської ОТГ Добровеличківського району, інтереси яких представляла районна організація профспілки працівників освітян, та відділом освіти, молоді, спорту,  культури та туризму виконкомом Тишківської сільської ради. І знову в основі конфлікту – невиконання адміністрацією вимог  законодавства щодо встановлення нових або зміни існуючих умов праці та виробничого побуту, вимог законодавства про працю з інших питань.

Серед рекомендацій, які відділення направило районній профорганізації, було скасування  наказу «Про попередження керівників закладів освіти Тишківської ОТГ про зміну істотних умов праці у зв’язку з порушенням КЗпП  та ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».  Спільні дії профорганізації і відділення сприяли вирішенню цієї основної вимоги.

Поліпшенню стану соціально-трудових відносин, запобіганню виникнення колективних трудових спорів сприяють колективні договори, які укладаються між роботодавцями і профспілковими організаціями. На допомогу членським організаціям ФПО щорічно  направляються  основні завдання  колдоговірної роботи, які обговорюються з фахівцями відділення.

Сторони Угоди, зважаючи на загострення  стану соціально-трудових відносин, викликаних пандемією COVID-19, невдалими урядовими реформами, прогнозують можливе зростання протестних дій уже в четвертому кварталі.Аби стабілізувати стан соціально-трудових відносин у трудових колективах, сторони спрямовують зусилля на  запобігання виникнення колективних трудових спорів та сприяння їх вирішенню.