received 1347242472503041

13 квітня  соціальні партнери провели круглий стіл з обговорення законопроектів, що стосуються пенсійного забезпечення населення.

 

Модерував захід голова ради ЗОФР, президент ЗОСППР "Потенціал" Олександр Головко.

Одним із питань було обговорення пільгового пенсійного забезпечення за роботу у шкідливих умовах, що прописано в проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної системи». Існуючий до теперішнього часу механізм забезпечення пільгових пенсій є проблемою всіх промислових підприємств зі шкідливими умовами праці. Тому ми звернулися до експертів в цій справі - Світлани Жмурко - начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області та Юлії Литвинець - начальника юридичного управління ПФУ - за роз'ясненнями, зазначив модератор заходу  президент ЗОСППР "Потенціал" Олександр Головко.

Сторону працівників представляли - Тамара Белескова - в.о. Голови Запорізької обласної ради профспілок та фахівці кадрових служб провідних підприємств Запоріжжя.

Обговорюючи проблеми пільгового пенсійного забезпечення за роботу у шкідливих умовах, Тамара Белескова, в.о. Голови Запорізької обласної ради профспілок,  зокрема наголосила:  щодо законопроекту № 4408, то в цілому не можна заперечувати запропоновану ідею, оскільки така система діє в інших країнах: працюєш на роботі із шкідливими умовами праці, у цей період сплачуються додаткові внески до професійного, корпоративного чи іншого фонду, а потім при досягненні певного віку виплачується пенсія. Але  сам законопроект потребує доопрацювання. Щодо скасування загалом системи пільгового пенсійного забезпечення, то з цією пропозицією погодитися не можна категорично. Робота у шкідливих і важких умовах є складною, високий рівень травматизму, професійного захворювання, високий рівень загальної захворюваності. Середня тривалість життя у працівників, які відпрацювали певну кількість років, є значно нижчою порівняно з тими, які працюють з нормальними умовами праці. У зв’язку з цим і запроваджувалися пільгові пенсії з метою більш раннього виходу на пенсію. Позицію профспілок підтримали і представники кадрових служб провідних підприємств міста ПАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», АТ «Запорізький завод феросплавів», ПрАТ «Український графіт», ПрАТ «Дніпроспецсталь», ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», НВК «Іскра» та інші.                         

Діалог вийшов жвавий, конструктивний.

Окрім того, фахівці Головного управління дали роз'яснення про інші нововведення у пенсійному законодавстві.

Наприкінці заходу, заступник голови ради ЗОФР, виконавчий директор ЗОСППР "Потенціал" Валерій Крайній анонсував продовження в цьому році проекту для підприємств з отримання професійної освіти у вищих навчальних закладах.

Запорізька обласна рада профспілок