IMG c121d65142731051eff2e0c72743ab0d V

Про напружену ситуацію в сфері будівництва, діяльність галузевої профспілки  щодо підтримки трудових колективів та їх працівників у ці скрутні часи йшла мова на організованій Дніпропетровським обкомом профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів  нараді з головами профорганізацій, яка відбулася 19 квітня за участі заступника голови ФПУ, голови ЦК галузевої профспілки Василя Андреєва та голови Обласного об’єднання профспілок Анатолія Ялового.

 

  З тривогою відзначалось в інформації голови обкому профспілки Олени Сови, що викликана війною криза в економіці негативно відбилась й на діяльності підприємств цієї галузі, частина яких знаходиться в простої й має зарплатні борги, втрачає кваліфіковані кадри. Не мають  замовлень навіть цегельні заводи. Ось уже кілька років лихоманить унікальне підприємство з видобутку каоліну «Проско» у сел. Просяне, робітникам якого заборгували 4 млн. грн. Є й непоодинокі факти використання роботодавцями неоформлених працівників, порушення трудового законодавства та правил охорони праці, приховування нещасних випадків.  На подібні  прояви  потрібно відповідно реагувати. 

IMG 80394dede5b1f86ca4865bb599d218f0 V

   Значну увагу було приділено під час цього заходу ролі профспілки у збереженні – на фоні масової міграції, мобілізації - трудових колективів та підготовці кваліфікованих кадрів у закладах профтехосвіти, які постійно знаходять підтримку з боку галузевого обкому профспілки. От і зараз разом з організатором – Навчально-методичним центром профтехосвіти області він бере активну участь у проведенні в області Тижня будівельних професій «Моя професія – на благо України», спрямованому на підвищення престижу будівельних професій, підготовку кадрів нового рівня.

Керівники профорганізацій (зокрема, голова профкому  Камянського цементного заводу ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» Світлана Недогарок) поділилися з колегами своїми напрацюваннями, вказали на існуючі проблеми.

  Було й чимало запитань, на які вони отримали відповіді з виступів голови ЦК профспілки В.Андреєва (він, зокрема, детально розповів про ситуацію в галузі, напрями діяльності профспілки та Федерації профспілок України, про підтримку наших Збройних Сил та ін.), головного технічного інспектора праці Обласного об’єднання профспілок Петра Довганенка.

IMG deff6065da46c463d630a217ac9a8705 V

  В нараді також взяв участь і виступив голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Анатолій Яловий, який відзначив активну роботу профспілки будівельників з багатьох напрямів та акцентував увагу на актуальних завданнях, над вирішенням котрих разом з соціальними партнерами працює зараз головний профспілковий штаб області. Це, насамперед, відновлення виробництва, забезпечення зайнятості, погашення зарплатних боргів, вирішення соціальних питань.

   Підбиваючи підсумки заходу, можна сказати, що  в цілому головним його лейтмотивом  стала теза «Запрацюють будівельники – відродиться Україна». Профспілка однієї з найважливіших галузей економіки  наполегливо працює над її реалізацією та чекає такого ж підходу  від влади.

IMG 1202ed4d2cc5cac9b5105fd88f5d9cb0 V

                                     Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання