20230518 100919

18 травня ц.р. у Києві відбувся IV Пленум ЦК Профспілки  працівників  будівництва  і промисловості  будівельних  матеріалів України. Головне питання, яке розглянув Пленум будівельників: «Про виклики профспілкового руху в умовах воєнного стану в галузі та на національному рівні».

 

Виступаючи перед присутніми Голова Профспілки Василь Андреєв, зокрема зазначив, що російська агресія проти України створила безпрецедентні за масштабом виклики, які постали перед державою та суспільством у т.ч. перед працівниками будівництва і промисловості будівельних матеріалів, профспілковими організаціями всіх рівнів. І це  змусило змінювати вектори діяльності, виконувати завдання, зумовлені реаліями воєнного часу.

Окремо він зупинився на питаннях законодавчих обмежень трудових відносин, які суттєво звузили права працівників і профспілок на період дії воєнного стану, в т.ч. на проведення колективних переговорів та масових заходів.

20230518 100035

Голова Профспілки зробив аналіз наскільки ускладнилась робота будівельної галузі в умовах воєнного стану в зв’язку з знищенням і пошкодженням агресором підприємств будівельної промисловості на сході і півдні країни, їх захоплення на тимчасово окупованих територіях,  релокацією. Він  також додав, що багато підприємств змушені були призупинити виробництво або обмежити його, зважаючи на інтенсивні обстріли, зростання вартості енергоносіїв, та перебої з поставкою сировини і низький попит на продукцію.

У підсумку, скорочення кількості підприємств, проблеми пов’язані з виробництвом, мобілізація працівників до ЗСУ, внутрішня і зовнішня міграцію призвели до зменшення чисельності і негативно вплинули на умови та оплату праці працюючих у галузі.

20230518 095825

Далі Василь Андреєв зазначив, що під час воєнного періоду ЦК Профспілки напрацьовано і реалізується комплекс заходів спрямованих на збереження чисельності членів Профспілки, захисту трудових прав і інтересів працівників – членів Профспілки, соціального діалогу з роботодавцями, дотримання ними вимог законодавства у сфері охорони праці, збереження робочих місць, підвищення оплати праці, компенсації за вимушені простої, колдоговірної роботи,  

 ЦК Профспілки реалізує профспілкову ініціативу з правової освіти молоді - Платформа дистанційної освіти ПРОФБУД. Приділяється значна увага міжнародній та інформаційній роботі.

20230518 100102

Члени ЦК під час обговорення виявили значний інтерес до стратегії Профспілки щодо відбудови країни після війни та організацію Хабів неформальної професійної освіти в будівництві.

Виступаючі наголошували на тому, що вже зараз існує великий попит на кваліфікованих будівельників, який тільки збільшуватиметься з початком великої реконструкції.

 Вони дали високу оцінку новаторському досвіду Профспілки, яка ініціювала власний освітній проєкт - Хаб неформального професійного навчання мікронавичкам у будівельному секторі, збільшення профспілкового членства та популяризації профтехзакладів. Організованим і проведеним навчальним курсам з підготовки монтажників металопластикових конструкцій у м. Хмельницькому, монтажників санітарно-технічних систем і устаткування та облицювальників – плиточників на базі «Броварського професійного ліцею».

20230518 100852

Голова Профспілки повідомив, що у ц.р. заплановано  проведення низки таких курсів на базі закладів професійно-технічної освіти у м. Полтава, м. Біла Церква (Київська обл.), м. Чернівці, м. Одеса, м. Дніпро, м. Харків. Підписано Меморандум про співпрацю між Профспілкою та Департаментом освіти і науки Київської ОВА з метою запровадження проєкту зі створення Хабів. Він з зацікавленістю сприйняв і подякував членів ЦК за внесені пропозиції спрямовані на подальший розвиток проєкту.

Пленум схвалив результати роботи Штабу з гуманітарної допомоги Профспілки у 2022 році.

       Розглянувши питання порядку денного IV Пленум ЦК Профспілки прийняв відповідні рішення та поставив завдання керівникам обласних, міських організацій Профспілки, головам первинних профспілкових організацій.

 20230518 100552

Пресцентр ФПУ