ЮНЕСКО з прапорами членів організації

18 травня 2023 року у м. Києві відбулася зустріч представників Профспілки працівників культури України в особі заступника Голови Профспілки Галини Гайдук та голів територіальних організацій Профспілки Лідії Колодко, Анатолія Ялового, Тетяни Побережної та Тетяни Яковенко з представниками ЮНЕСКО Джо Калласом (міжнародний експерт) та Олександром Дейнекою (проєктний менеджер), які проводять детальну оцінку і дослідження культурних та креативних індустрій в Україні з метою визначення впливу війни на сектор культури, а також пріоритетів та заходів його підтримки.

 

 

За мету спілкування з Профспілкою працівники ЮНЕСКО визначили вивчення стану сфери культури під час війни з подальшою фінансовою допомогою галузевим закладам.

Джо Каллас наголосив, що інформація, отримана від Профспілки, буде опрацьована та представлена в розділі «Культура і туризм» дослідження ЮНЕСКО «Швидка оцінка шкоди і потреб на відновлення України».

В ході невимушеного діалогу представники ЮНЕСКО отримали вичерпні відповіді на поставлені питання як від Центрального комітету Профспілки, так  і від голів обкомів, територія яких знаходилася під окупацією чи зараз піддається постійним бомбардуванням, керівників профорганізацій, територію яких на сьогодні можна вважати більш-менш безпечною.

Обговорення стосувалося проблем фінансування сфери культури, рівня заробітної плати працівників культури, гендерної політики, діяльності закладів під час війни, шкоди, заподіяної сфері культури російськими загарбниками, законодавчої бази в галузі тощо.

В ході діалогу також були обговорені питання щодо комплексу нагальних проблем, з якими профспілкові організації сьогодні стикаються на місцях щодо ліквідації закладів, скорочення персоналу, діяльності центрів культурних послуг, ведення соціального діалогу з владними інституціями, зокрема органами місцевого самоврядування та інші.

Даний захід був першою зустріччю Профспілки працівників культури України в такому форматі.

Після вивчення інформації та матеріалів, отриманих від Профспілки, ЮНЕСКО будуть визначені форми подальшого діалогу та шляхи допомоги закладам культури.

                                              Профспілка працівників культури України