20230928 190657

27 вересня 2023 року у місті Києві відбувся пленум Київської обласної організації Профспілки працівників культури України, на якому було розглянуто питання про роботу обласного комітету Профспілки щодо захисту  трудових, соціально – економічних прав та інтересів спілчан в умовах воєнного стану».

 

У своєму виступі Голова обласної організації Тетяна Яковенко, зокрема, зазначила, що внаслідок воєнних дій на території Київської області пошкоджено та піддано руйнуванню 183 об’єкти культури, що мають історичне, релігійне, мистецьке значення. Різного ступеню пошкодження та руйнувань зазнали 75 бібліотек, 58 клубних закладів,

Проте, первинні ланки профспілки не зупиняли своєї роботи та з перших днів війни визначила для себе за необхідне, крім виконання статутних завдань, долучитися до роботи гуманітарного й волонтерського напрямку та до фінансової підтримки Збройних Сил і територіальної оборони України.

Незважаючи на напружену ситуацію, організації профспілки продовжували  соціальний діалог з органами місцевого самоврядування, здійснювали громадський контроль за додержанням законодавства про працю  та охорону праці, проводили  консультативну, інформаційно-розʼяснювальну роботу про трудові відносини в умовах воєнного стану, щодо  переведення працівників на простій, дистанційну роботу, надання відпусток, соціального захисту працівників культури, спорту та засобів масової інформації, надавали психологічну підтримку та фінансову допомогу членам Профспілки, постраждалим від збройної російської агресії та їх сім’ям.

20230928 190721

У своїх виступах члени обкому Профспілки відмітили, що впродовж війни ведуть свій культурний фронт – на рівні з профспілковою діяльністю, відзначають як професійні, так і загальнодержавні свята,  виставки, конкурси.  На високому організаційному та творчому рівні проводять благодійні та  культурно-масові заходи, а отримані кошти  перераховують збройним силам України.

В той же час, найбільш проблематичною залишається комунікація на рівні територіальних громад, а також робота працівників культури на неповні ставки та застосування відпусток без збереження зарплати.

У засіданні пленуму Київської обласної організації Профспілки взяли участь голова Профспілки Галина Гайдук та голова Київської обласної ради профспілок Василь Хвостіков.

У своєму виступі, голова Профспілки, зокрема, зазначила, що головним та невідкладним нашим завданням є мотивація профспілкового членства. Для цього ми маємо достатньо важелів впливу. Один з них – залучення працівників до Профспілки шляхом колективно-договірного регулювання. Укладені Галузеві угоди стануть надійними помічниками у створенні Конституції закладу – колективного договору. Однак, найважливішим пріоритетом нашої роботи залишається допомога спілчанам, які постраждали від бойових дій.

20230928 190711

Голова Київської обласної ради профспілок Василь Хвостіков розповів колективу про роботу, що проводиться обласною організацією профспілки під час війни, про допомогу постраждалим членам профспілки, та поділився планами організації на майбутнє, а також  акцентував увагу присутніх на формуванні нової законодавчої бази, зокрема проєкту ЗУ «Про колективні трудові спори».

Звітно-виборна кампанія в обласний організації, терміни проведення звітної конференції  - наступне питання порядку денного пленуму.

Всі питання порядку денного пленуму були обговорені та прийняті відповідні рішення.

 

Профспілка працівників культури України