1201

Напередодні Дня захисників і захисниць України, який цього року вперше відзначається 1 жовтня, Закарпатська обласна профспілкова організація працівників культури провела зустріч з членами профспілки - учасниками бойових дій та спілчанами, у яких члени родин із зброєю в руках захищають нашу Україну у гарячих точках війни.

Ця зустріч відбулася у Закарпатському академічному обласному українському музично- драматичному театрі імені братів Юрія - Августина та Євгена Шерегіїв. Як і всі попередні такі зібрання, вона пройшла дуже тепло й зворушливо, по-домашньому.

Голова обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин дуже емоційно, із словами шани і вдячності звернулася до запрошених учасників бойових дій та спілчан, у яких сини, чоловіки, брати, інші члени родин відстоюють суверенітет і свободу нашої країни, стали нашими янголами - охоронцями.

1202

Директор департаменту культури Закарпатської ОДА Євген Тищук, звертаючись до присутніх, щиро й тепло подякував працівникам закладів культури і мистецтва нашого краю, які самі або члени їх сімей стали на захист країни від російської агресії, проявили мужність, стійкість, силу.

Профспілка працівників культури - багатогалузева, об'єднує спілчан різних професій. І тому коли після російського вторгнення в Україну розпочалися бойові дії, з культурного фронту на бойовий - захищати рідну землю від ворога пішли актори театрів, викладачі музичних шкіл, навчальних закладів культури, а також працівники радіо і телебачення, спортивних установ, журналісти...

У кожного з учасників бойових дій - своя історія. Зокрема, боронили країну 7 працівників Закарпатського академічного обласного українського музично- драматичному театру. Після реабілітації повернулися додому і знову виходять на сцену актори Рудольф Дзуринець, Олександр Мавріц, Дмитро Сньозик. До речі, Рудольф Дзуринець нині виконує обов'язки директора театру.

1205

Перебуваючи на передовій, були поранені, лікувалися і нині продовжують працювати начальник Закарпатського регіонального центру фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" Андрій Чегіль та тренер обласної ДЮСШ "Спартак" із зимових видів спорту Ігор Фурдь.

На зустрічі було багато жінок. Мабуть, як ніхто іншій, усі вони дуже переживають під час цієї жорстокої війни. Адже їх серця сповнені тривогою за своїх рідних і близьких, в них ніколи не згасає вогник надії, віри та любові.

Під час зворушливого спілкування можна було дізнатися про фронтові справи наших краян, як їх родини цілодобово чекають на дзвінок або якесь повідомлення від рідної людини, аби пересвідчитися, що у неї все гаразд.

У родині тренера Ужгородської ДЮСШ №1 Юлії Понзель нині на фронті аж п'ятеро: чоловік, брат, мама з батьком та свекор. Сама вона пішла вчитися на фізичного терапевта, підтримує зв'язки з волонтерами.

IMG 3123

Викладач Ужгородської ДШМ Марія Шиян глибоко переживає за сина , який нині знаходиться на тривалій реабілітації, бібліотекар обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Ганна Федак і працівниця Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Маргарита Бадида - за синів, що перебувають у зоні активних бойових дій, викладач ДМШ з Тур'є- Ремети Наталія Скубенич - за чоловіка, який також на передовій і наближає Перемогу.

Голова обласної профорганізації Наталія Товтин вручила їм цільову благодійну допомогу від міжнародних профспілкових об'єднань та Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури.

Слід зазначити, що Профспілка працівників культури України в межах статутних зобов'язань, співпрацює з міжнародними профспілковими об'єднаннями.

Демонструючи солідарність, міжнародні профоб'єднання продовжують, по можливості, надавати цільову благодійну допомогу своїм колегам в Україні - членам Профспілки, потерпілим від збройної російської агресії.

1210

Усього до Дня захисників і захисниць України цільову благодійну допомогу отримали 32 члени профспілки працівників культури з різних куточків Закарпаття - учасники бойових дій та спілчани, члени сімей яких захищають нашу країну від ворога.

На закінчення для усіх присутніх на зібранні кілька душевних, патріотичних номерів виконали студенти Академії культури і мистецтв.

Детальныше: https://www.facebook.com/zakprofrada/posts/pfbid02pfSrLs4rdWqXi3wLsbyPjFeAHftWr4KCZwEAEnMA3btZpsWgjpP19uRfTCXdGCbtl

На фото: під час зустрічі, організованої Закарпатською обласною профспілковою організацією працівників культури напередодні Дня захисників і захисниць України.

Сергій Баранчиков,

пресцентр Закарпатської облпрофради