271123 01

      З 20 до 24 листопада на Прикарпатті проходили  навчальні семінари з головами профспілкових осередків первинних профспілкових організацій під  гаслом: "Війна не зупинить жіночий рух у Профспілці працівників агропромислового комплексу України. Об'єднуємося, зміцнюємо наші ряди, працюємо заради рівного життя та Перемоги!"

        Мета навчального проекту: відновити сильний жіночий рух у Профспілці, який сприятиме забезпеченню рівних прав і можливостей для всіх працівників і працівниць -членів профспілки агропромислового комплексу України, ефективному профспілковому представництву, вільному від гендерних упереджень і дискримінації.

Дві групи профспілкових лідерок, всього 50 осіб,  проходять психологічні тренінги, навчаються методам психосоціальної підтримки на робочому місці та відновлення в кризових умовах. Ксенія Лепеха, тренерка з питань психологічної безпеки і добробуту співробітників, амбасадор МОП, експертка з питань недопущення насильства і домагань  в сфері праці, авторка програм психосоціальної підтримки на робочому місці «З турботою про себе і кожного» навчала голів профкомів  навичкам виживання в екстремальних ситуаціях , в тому числі, «як триматися, як рухатися вперед, що підсилює, як допомогти, як надати першу психологічну допомогу». Освоювали коректну мову  та поведінку з військовими і ветеранами війни, вміння спілкуватися з працівниками, які опинилися в кризових і тривожних обставинах. Впродовж психологічних тренінгів слухачі виконували практичні завдання, приймали участь у тематичних вікторинах, виявляли профспілкових лідерок у своєму середовищі. Це було пізнавально, необхідно і надзвичайно важливо !

       В умовах повномасштабної війни значних змін зазнало трудове законодавство, соціальне страхування і пенсійне забезпечення ,зокрема, що стосується жінок. Із змістовною презентацією і коментарями до діючого законодавства воєнного часу виступила Ірина Сидоряк ,тренерка з правових питань. Найбільш поширеними  від слухачів  були запитання про порушення прав жінок на гідну безпечну працю і материнство. Учасницями семінару-тренінгу вироблені системи реагування виборних органів Профспілки на порушення роботодавцями умов трудових та колективних договорів. В  ході тренінгу з трудового законодавства  слухачі у групах вирішували та обговорювали  конкретні конфліктні ситуації між найманими працівниками і роботодавцями, вчилися врегулювувати їх за участі профспілкового комітету.

         На сьогодні, учасники чітко знають як :

протистояти погіршенню трудових договорів та умов праці жінок із сімейними обов'язками та внутрішньо переміщених осіб відповідно до українського трудового законодавства воєнного часу ;

використовувати безпечні інформаційні комунікації за допомогою мобільного зв'язку та соціальних мереж ;

визначати шляхи досягнення рівних можливостей безпосередньо на робочому місці;

надати психологічну допомогу жінкам-лідерам профспілок, які найбільше постраждали від війни.

        Частина  навчального семінару була відведена зайнятості жінок у формальній економіці, проблемам працевлаштування у воєнний час і очікувані повоєнні перспективи. З цікавою пізнавальною презентацією виступила Наталія Землянська, голова  правління Фонду зайнятості України, голова Всеукраїнської  Профспілки виробничників і підприємців.

        Тренер проєкту Тетяна Марченко, обговорила із слухачами питання  трудового законодавства, соціального страхування і пенсійного забезпечення воєнного часу, зміни , що стосуються жінок. Найбільш поширені питання і порушення прав жінок на гідну безпечну працю і материнство.

В робочих підгрупах учасниками вироблено систему реагування виборних органів Профспілки на порушення – від формування кейсу порушень, інформування і до методів реагування на них.

         Учасниці тренінгів ретельно проаналізували стан виконання  Резолюції VII з’їзду Профспілки «Проблеми працюючих жінок в агропромисловому секторі України», підготували висновки на засідання Центрального Комітету Профспілки, ознайомилися з положеннями  Конвенції МОП 190.

          Голови профспілкових комітетів отримали багаж необхідних знань, методичну літературу, буклети та флаєри, розроблені слухачами попередніх груп  для популяризації Профспілки, відновлення жіночого руху, практичної допомоги в роботі виборних профспілкових органів.

Учасниці тренінгу мали змогу пройти психологічний тренінг з Мирославою Шнайдер, тренером-психотерапевтом, знайти відповіді на складні питанняподолання стресу, досягнення гармонії та рівноваги в різних життєвих обставинах, визначали фактори , які можуть вплинути на відновлення особистості і зміцнення ментального здоров’я.

Завтра буде новий день. Ми зустрінемо його з надією, що все задумане обов’язково здійсниться.

Насамперед, низько вклоняємося захисникам і захисницям рідної землі за можливість просто жити і будувати плани на майбутнє. Хочемо бути вашою точкою опори в мирному житті, повертайтеся живими і неушкодженими.

 

Джерело: http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2964

Б семінар 2                                                           

                                                                                                           Надія Бурлака,

     голова жіночого комітету Профспілки